Skip to main content

Η Κίνα κυκλώνει την Ταϊβάν με ισχυρές δυνάμεις (βίντεο, φωτογραφίες) – Τι απαντά η Ταϊπέι για το «Κοινό Ξίφος»

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Νέα κινεζική άσκηση έρχεται να ταράξει τα νερά στην περιοχή

Νέα μεγάλη στρατιωτική άσκηση, κοντά στην Ταϊβάν, ξεκίνησε η Κίνα διαμηνύοντας μάλιστα ότι πρόκειται για αυστηρή προειδοποίηση προς τις αυτονομιστικές δυνάμεις της νήσου.

Στο πλαίσιο της άσκησης «Joint Sword-2024B» (Κοινό Ξίφος), πολεμικά πλοία και στρατιωτικά αεροσκάφη κυκλώνουν το νησί. «Είναι μια νόμιμη και απαραίτητη επιχείρηση για τη διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας και της εθνικής ενότητας», αναφέρει η ανακοίνωση του κινεζικού στρατού.

Για παράλογη και προκλητική ενέργεια κάνει λόγο το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, προσθέτοντας ότι έχουν κινητοποιηθεί οι δυνάμεις της.

«Η Κίνα πρέπει να σεβαστεί την επιλογή του λαού της Ταϊβάν για έναν ελεύθερο και δημοκρατικό τρόπο ζωής και να απέχει από στρατιωτικές προκλήσεις», επεσήμανε από την πλευρά του και το Προεδρικό Γραφείο της Ταϊβάν.

Το υπουργείο Μεταφορών της νήσου διευκρίνισε ότι οι λειτουργίες του αεροδρομίων και του λιμανιών παραμένουν ομαλές, παρά τις κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις. «Η Ταϊβάν θα διασφαλίσει την ασφαλή διεξαγωγή των πτήσεων στο FIR της Ταϊπέι», επεσήμανε το υπουργείο.

REUTERS/Tyrone Siu

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί με προσοχή την κινεζική στρατιωτική άσκηση κοντά στην Ταϊβάν, συμπληρώνοντας ότι το Πεκίνο θα πρέπει να αποφύγει περαιτέρω ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Πηγή: Reuters