Skip to main content

Ο Νετανιάχου αποφασίζει τα αντίποινα ενώ η Τεχεράνη προειδοποιεί: «Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές»

Κρίσιμες ώρες για την επιχείρηση αντιποίνων του Ισραήλ

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην οποία ενδέχεται να αποφασιστεί το πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν, αναμένεται να συγκαλέσει σήμερα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με όσα δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο CNN.

Το πότε και πού ακριβώς θα γίνει η συνεδρόαση παραμένει ασαφές.

Την ίδια στιγμή ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος της Τεχεράνης, Αμπάς Αρακτσί, σε ανάρτησή του στο Χ προειδοποίησε ότι το Ιράν «δεν έχει κόκκινες γραμμές όταν πρέπει να υπερασπισθεί τον λαό του και τα συμφέροντά του».

Οσον αφορά στον τρόπο που θα επιλέξει το Ισραήλ να απαντήσει, Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούσνα ότι το Τελ Αβίβ «έχει περιορίσει σε στρατιωτικές και ενεργειακές υποδομές τους στόχους τβν αντιποίνων του» σύμφωνα με όσα μετέδωσε χθες το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο NBC.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το Ισραήλ θα στοχεύσει πυρηνικές εγκαταστάσεις ή θα πραγματοποιήσει δολοφονίες», μετέδωσε το NBC, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ «δεν έχει καταλήξει σε τελικές αποφάσεις όσον αφορά το πώς και το πότε θα προβεί στα αντίποινα».

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια απάντηση στο Ιράν μπορεί να έρθει στη διάρκεια της τρέχουσας εορταστικής περιόδου του Γιομ Κιπούρ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Στήνουν το THAAD οι HΠΑ;

Στο μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται ήδη να αναπτύσσουν το προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) στο Ισραήλ.

Το σύστημα THAAD, ικανό να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους εκτός της γήινης ατμόσφαιρας, θα λειτουργεί σε συντονισμό με το αμυντικό σύστημα «Arrow» του Ισραήλ. Και τα δύο συστήματα μπορούν να μοιράζονται καθήκοντα αναχαίτισης σε πραγματικό χρόνο, προσφέροντας ένα κρίσιμο επίπεδο προστασίας σε περίπτωση ιρανικού πυραυλικού πλήγματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη τελική απόφαση για την ανάπτυξη του συστήματος. Συγκεκριμένα, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Walla και το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, μετέδωσαν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη τελική απόφαση για το αν θα αναπτύξουν το αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα THAAD στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ διαθέτει ένα σύστημα ραντάρ που συνδέεται με το THAAD από το 2012, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που μια πλήρης πυραυλική συστοιχία με αναχαιτιστές σταθμεύει στη χώρα. Η ανάπτυξη ακολουθεί χρόνια κοινών αμερικανοϊσραηλινών στρατιωτικών ασκήσεων, όπως η Juniper Cobra, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών στον τομέα της αεράμυνας.