Skip to main content

Αμερικανική ασπίδα στο Ισραήλ με το αντιβαλλιστικό πυραυλικό σύστημα THAAD

EPA/ATEF SAFADI

Η ανάπτυξη του THAAD υπογραμμίζει τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι οποιαδήποτε σημαντική ισραηλινή στρατιωτική δράση θα μπορούσε να προκαλέσει γρήγορα ιρανικά αντίποινα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να αναπτύξουν το προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) στο Ισραήλ, το οποίο θα χειρίζονται Αμερικανοί στρατιώτες στο έδαφος.

Το σύστημα THAAD, ικανό να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους εκτός της γήινης ατμόσφαιρας, θα λειτουργεί σε συντονισμό με το αμυντικό σύστημα «Arrow» του Ισραήλ. Και τα δύο συστήματα μπορούν να μοιράζονται καθήκοντα αναχαίτισης σε πραγματικό χρόνο, προσφέροντας ένα κρίσιμο επίπεδο προστασίας σε περίπτωση ιρανικού πυραυλικού πλήγματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη τελική απόφαση για την ανάπτυξη του συστήματος. Συγκεκριμένα, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Walla και το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, μετέδωσαν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη τελική απόφαση για το αν θα αναπτύξουν το αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα THAAD στο Ισραήλ.

Αυξανόμενες ανησυχίες

Η ανάπτυξη του THAAD υπογραμμίζει τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι οποιαδήποτε σημαντική ισραηλινή στρατιωτική δράση θα μπορούσε να προκαλέσει γρήγορα ιρανικά αντίποινα.

Το Ισραήλ διαθέτει ένα σύστημα ραντάρ που συνδέεται με το THAAD από το 2012, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που μια πλήρης πυραυλική συστοιχία με αναχαιτιστές σταθμεύει στη χώρα. Η ανάπτυξη ακολουθεί χρόνια κοινών αμερικανοϊσραηλινών στρατιωτικών ασκήσεων, όπως η Juniper Cobra, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών στον τομέα της αεράμυνας.

IDF: Απέκλεισαν την πρόσβαση σε περιοχές στο βόρειο Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε την πρόσβαση σε πολίτες σε περιοχές γύρω από ορισμένες πόλεις στο βόρειο Ισραήλ σήμερα αργά το απόγευμά του Σαββάτου, μετά από αξιολόγηση της καταστάσης ασφαλείας, καθώς πολλά μέρη έχουν εκκενωθεί λόγω ρουκετών και πυραύλων που εκτοξεύει η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο.

Ο στρατός κήρυξε στρατιωτικές ζώνες τις περιοχές αυτές κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο, που περιλαμβάνουν πλέον και τις περιοχές Ζεραϊτ, Σόμαρα, Στούλα, Νάτουα και Εμπέν Μενάχεμ.

Διαβάστε επίσης

Η στρατηγική του Ιράν απέναντι στο Ισραήλ μόλις άλλαξε – Οι 7 ορατές συνέπειες και πού οδηγείται η Μέση Ανατολή