Skip to main content

Φαντάσου να ταξίδευες στον κόσμο χωρίς το κινητό σου: Η «αποσύνδεση» έγινε viral τάση

Αν και η εύκολη λύση είναι να απορρίψει κανείς αυτή την τάση ως ανόητη ή ακόμη και μηδενιστική, αναμφίβολα λέει κάτι για την εξάρτησή μας από την τεχνολογία

Η viral τάση του να αντέχει κανείς μακρινές πτήσεις χωρίς τηλέφωνα, οθόνες ή άλλους περισπασμούς πρόσφατα τράβηξε την προσοχή του κόσμου. Αλλά τι θα γινόταν αν παραμέναμε αποσυνδεδεμένοι, ακόμα κι όταν κατεβαίναμε από το αεροπλάνο;

Όλα έχουν να κάνουν με τη δύναμη του νου – ή έτσι λένε. Η viral τάση του «raw-dogging» σε μακρινές πτήσεις, όπου οι επιβάτες κοιτούν ευθεία μπροστά χωρίς καμία διασκέδαση εντός πτήσης, βιβλία, μουσική ή οθόνες, και αποφεύγουν το φαγητό, το ποτό ή τον ύπνο σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, τράβηξε την προσοχή του κόσμου αυτό το καλοκαίρι.

Ο επιθετικός της Μάντσεστερ Σίτι Έρλινγκ Χάαλαντ δημοσίευσε ένα βίντεο με τον εαυτό του σε μια πτήση επτά ωρών, καυχιόμενος «χωρίς τηλέφωνο, χωρίς ύπνο, χωρίς νερό, χωρίς φαγητό». Δεν ήταν ο μόνος διάσημος που συμμετείχε σε αυτή την τάση, καθώς ο Αυστραλός μουσικός παραγωγός Torren Foot και ο ηθοποιός και μουσικός Jared Leto μοιράστηκαν επίσης τις δικές τους εμπειρίες «raw-dogging» διάρκειας 15 και 17 ωρών αντίστοιχα.

Η αλήθεια για την εξάρτησή μας από την τεχνολογία

Αν και μπορεί να είναι εύκολο να απορρίψει κανείς το «raw-dogging» ως ανόητο ή ακόμη και μηδενιστικό, αναμφίβολα λέει κάτι για την εξάρτησή μας από την τεχνολογία: βασιζόμαστε τόσο πολύ σε εξωτερικά ερεθίσματα, ώστε το να μένουμε χωρίς περισπασμούς για μερικές ώρες θεωρείται πλέον «πρόκληση».

Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι η εστίαση στο παρόν και η ενσυνειδητότητα μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην υγεία και την ευεξία, όπως μείωση του άγχους, της κατάθλιψης και της αρτηριακής πίεσης, ενώ βελτιώνεται ο ύπνος.

Η υπερβολική χρήση smartphone, από την άλλη, μπορεί να είναι επιζήμια για τη σωματική και ψυχική μας υγεία και επηρεάζει τα πάντα, από τις συνήθειες ύπνου μας μέχρι την υγεία του μυοσκελετικού συστήματος.

Αυτό θα πρέπει να είναι το σήμα σας να απενεργοποιήσετε τη συσκευή σας και να καθίσετε πιο ίσια.

Υπάρχει «σκοτεινή πλευρά»;

Όπως συμβαίνει με κάθε viral πρόκληση, υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά του «raw-dogging». Οι επαγγελματίες υγείας προειδοποιούν ότι σε ακραίες περιπτώσεις, όπου οι συμμετέχοντες αποφεύγουν να πίνουν νερό, να κινούνται ή ακόμη και να χρησιμοποιούν την τουαλέτα σε μακρινές πτήσεις, η τάση αυτή είναι τόσο επικίνδυνη που θα μπορούσε ακόμη και να σας σκοτώσει.

Αν ένας από τους σπουδαιότερους σκοπούς του ταξιδιού είναι να αναζητούμε νέες εμπειρίες και να ξεφεύγουμε από τις καθημερινές μας συνήθειες, γιατί είμαστε τόσο δεμένοι με τις ίδιες συσκευές και οθόνες που χρησιμοποιούμε στο σπίτι; Ίσως να είναι αναζωογονητική η απενεργοποίηση του τηλεφώνου για όλη τη διάρκεια μιας πτήσης. Ίσως αυτός ο πνευματικός καθαρισμός, χωρίς εφαρμογές και ειδοποιήσεις, να επιτρέπει την πιο βαθιά σύνδεση με ένα νέο περιβάλλον και την ανακάλυψη του τρόπου, με τον οποίο ταξίδευαν οι άνθρωποι μέσα στην ιστορία.

Η ισπανική πόλη της Πάλμα, στη Μαγιόρκα, μπορεί να μην φαίνεται ως ο προφανής τόπος για «πνευματικό καταφύγιο». Η φήμη της ως ένας ηλιόλουστος παράδεισος, όπου πολλοί τουρίστες δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να μαυρίζουν, να διασκεδάζουν και να πίνουν κοκτέιλ, είναι ένας από τους πολλούς λόγους που οι κάτοικοι έχουν πρόσφατα αντιδράσει στην υπερτουριστική κίνηση. Καθώς η πόλη έχει όλο και περισσότερο πλημμυρίσει από πάρτι και ανθρώπους που βγάζουν selfie, οι ντόπιοι τώρα παλεύουν να την ανακτήσουν. Η απενεργοποίηση του κινητού ίσως είναι ένας τρόπος να ακούσει κανείς αυτούς τους ανθρώπους, τις συστάσεις τους και να εξερευνήσει κάθε πτυχή της πόλης.

Πηγή: BBC