Skip to main content

Μπαράκ Ομπάμα: Υμνος στις γυναίκες, εξάψαλμος στους μαύρους που φλερτάρουν με Τραμπ

REUTERS/Quinn Glabicki

«Σκέφτεστε να υποστηρίξετε κάποιον που έχει ιστορικό στο να σας ταπεινώνει»

Συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία μεταξύ ύμνου στη γυναίκα και ψόγου σε μαύρους ψηφοφόρους που φλερτάρουν με τον Τραμπ, από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Η παρέμβαση του πρώτου Αφροαμερικανού προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ, υπέρ της Κάμαλα Χάρις, έγινε στην -κρίσιμη για το εκλογικό αποτέλεσμα του Νοεμβρίου– Πολιτεία της Πενσιλβάνια.

Ο Ομπάμα χαρακτήρισε την υποστήριξη των μαύρων ανδρών στον Ντόναλντ Τραμπ ως «μη αποδεκτή».

Ο Ομπάμα δεν «μάσησε» τα λόγια του: «Δεν βλέπω την ίδια ενέργεια και την ίδια προσέλευση σε όλες τις γειτονιές και τις κοινότητές μας όπως όταν ήμουν εγώ υποψήφιος», είπε απευθυνόμενος στους μαύρους ψηφοφόρους.

Το πρόβλημα φαίνεται να είναι «πιο έντονο με τα ‘αδέρφια΄ μας», είπε ενώ συνέχισε σε αυστηρό τόνο.

«Βρίσκετε κάθε είδους λόγους και δικαιολογίες. Έχω πρόβλημα με αυτό», είπε ο Ομπάμα, λίγο προτού ξεκινήσει η προγραμματισμένη συγκέντρωση της Χάρις στο Πίτσμπεργκ.

«Μιλάω απευθείας στους άνδρες (…) και σκέφτομαι ότι, οκ, μάλλον δεν νιώθετε την ιδέα του να έχεις μια γυναίκα ως πρόεδρο και σκέφτεστε άλλες εναλλακτικές λύσεις».

Αλλά «είναι οι γυναίκες που μας κουβαλούν στην πλάτη τους όλον αυτόν τον καιρό. Όταν έχουμε προβλήματα και το σύστημα δεν λειτουργεί, εκείνες είναι που θα βγουν έξω και θα διαδηλώσουν και θα διαμαρτυρηθούν. Και τώρα, σκέφτεστε να υποστηρίξετε κάποιον που έχει ιστορικό στο να σας ταπεινώνει. Επειδή πιστεύετε ότι αυτό είναι σημάδι δύναμης; Επειδή νομίζετε αυτό σημαίνει να είσαι άντρας; Το να ρίχνεις κάτω γυναίκες; Αυτό δεν είναι αποδεκτό».

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις φέρνουν την Χάρις σε κατάσταση ισοπαλίας με τον Τραμπ στις επτά πολιτείες που θα κρίνουν, εν πολλοίς, ποιος θα εισέλθει νικητής στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2025.

Υπάρχουν μάλιστα σφυγμομετρήσεις που δείχνουν ότι τα επίπεδα υποστήριξης της Χάρις μεταξύ των μαύρων ψηφοφόρων είναι χαμηλότερα, και ειδικότερα ανάμεσα στους μαύρους άνδρες, από αυτά που είχε πετύχει ο Τζο Μπάιντεν το 2020.