Skip to main content

Ε.Ε. προς Τουρκία: Ζητεί έρευνα μετά τις καταγγελίες για κακοποιήσεις και επαναπροωθήσεις μεταναστών

«Είναι ευθύνη των τουρκικών αρχών να διερευνήσουν ενδελεχώς τις καταγγελίες»

Να προχωρήσει σε «ενδελεχείς» έρευνες κάλεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τουρκία, μετά τις καταγγελίες για κακοποιήσεις και επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αφγανιστάν και τη Συρία.

Εννέα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Le Monde, El Pais, Der Spiegel και Politico, δημοσίευσαν τις μαρτυρίες περίπου 40 μεταναστών που κατηγορούν τις τουρκικές αρχές για κακοποιήσεις σε κέντρα υποδοχής και αναγκαστικές επαναπροωθήσεις στο Αφγανιστάν και τη Συρία.

Βάσει της δημοσιογραφικής έρευνας, η Κομισιόν «αγνοούσε επανειλημμένα προειδοποιήσεις» της κοινωνίας των πολιτών, διπλωματών και «ακόμη και του προσωπικού της» για το θέμα, ενώ η Ε.Ε. χρηματοδοτούσε με ευρωπαϊκά κονδύλια την κατασκευή ή την ανακαίνιση κέντρων.

Μεταξύ 2016 και 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διένειμε 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει την Άγκυρα να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες και να τους αποθαρρύνει από το να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

«Ευθύνη της Τουρκίας να διερευνήσει ενδελεχώς τις καταγγελίες»

Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, Παρασκευή, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Άνα Πισονέρο, δήλωσε ότι «είναι ευθύνη των τουρκικών αρχών να διερευνήσουν ενδελεχώς τις καταγγελίες για αδικήματα».

«Τους προτρέπουμε να το κάνουν», επέμεινε και διαβεβαίωσε ότι «αν λάβουμε στοιχεία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή άλλων θεμελιωδών αξιών που συνδέονται με ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., τότε φυσικά θα διορθώσουμε την κατάσταση».

Αίτημα για έρευνα και στην Τυνησία

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Κομισιόν είχε ζητήσει από την Τυνησία τη διεξαγωγή έρευνας, έπειτα από μαρτυρίες που κατηγορούσαν τις αρχές επιβολής του νόμου για σεξουαλική βία κατά μεταναστών, παρά την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη διαχείριση της μετανάστευσης.

Οι αρχές της Τυνησίας αντέκρουσαν τις κατηγορίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP