Skip to main content

Τυφώνας Μίλτον: Το πριν και το μετά – Το χάος μέσα από δορυφορικές εικόνες

Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Σπίτια ισοπεδώθηκαν, ενώ διασκορπισμένα συντρίμμια συνθέτουν το σκηνικό της καταστροφής, που αποτυπώθηκε και σε δορυφορικές εικόνες

Τις πληγές της μετρά η Φλόριντα μετά το πέρασμα του τυφώνα Μίλτον, ο οποίος άφησε πίσω του τουλάχιστον 16 νεκρούς και εικόνες καταστροφής.

Εν μέσω φόβων ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, περισσότερα από δύο εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις παραμένουν δίχως ρεύμα.

Σπίτια ισοπεδώθηκαν, ενώ διασκορπισμένα συντρίμμια συνθέτουν το σκηνικό της καταστροφής, που αποτυπώθηκε και σε δορυφορικές εικόνες.

Maxar Technologies/Handout via REUTERS
Maxar Technologies/Handout via REUTERS
Οι δρόμοι του Holmes Beach, στο νησί Anna Maria, στη Φλόριντα, πριν από τον τυφώνα Milton. Maxar Technologies/Handout via REUTERS
Maxar Technologies/Handout via REUTERS
Σπίτια και δρόμοι στο νησί Anna Maria της Φλόριντα πριν τον τυφώνα Μίλτον. Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Πλημμυρισμένοι δρόμοι και συντρίμμια μετά το πέρασμα του τυφώνα Μίλτον από το νησί Anna Maria της Φλόριντα, 10 Οκτωβρίου 2024. Maxar Technologies/Handout via REUTERS
Κτίρια στο Siesta Key, Φλόριντα, πριν τον τυφώνα Μίλτον. Maxar Technologies/Handout via REUTERS
Ζημιές σε κτίρια και στέγες μετά το πέρασμα του κυκλώνα Μίλτον από το Siesta Key της Φλόριντα, 10 Οκτωβρίου 2024. Maxar Technologies/Handout via REUTERS

«Αποφεύχθηκε το χειρότερο σενάριο»

Παρά το σφοδρό πλήγμα, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις  δήλωσε πως «αποφεύχθηκε το χειρότερο σενάριο».

Η ένταση του κυκλώνα «μειώθηκε προτού φτάσει στα ηπειρωτικά και οι πλημμύρες (που προκάλεσε), αυτές που γνωρίζουμε ως τώρα, δεν ήταν τόσο σοβαρές όσο αυτές του κυκλώνα Ελίν», ο οποίος έπληξε πολλές πολιτείες στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, εξήγησε.

«Μείνετε μέσα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τους κατοίκους «να παραμείνουν μέσα» προς το παρόν για να προστατευθούν «από ηλεκτρικά καλώδια που βρίσκονται στο έδαφος, από συντρίμμια και κατεστραμμένους δρόμους».

Στην κομητεία Σαρασότα, στις δυτικές ακτές της Φλόριντα, όπου το νερό έφτασε τα 2,4 με 3 μέτρα, σύμφωνα με τον ΝτεΣάντις, οι κάτοικοι έχουν αρχίσει πάντως να βγαίνουν από τα σπίτια τους για να εκτιμήσουν τις ζημιές. Κλαδιά δέντρων και διαφημιστικές πινακίδες είναι διάσπαρτες στους δρόμους.

Φλόριντα: Έσπειρε τον όλεθρο ο τυφώνας Μίλτον – «Ήταν σφαγή» (φωτογραφίες – βίντεο)