Skip to main content

Νόμπελ Ειρήνης στους επιζώντες των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι

Illustration: Niklas Elmeghed/ X/ @NobelPrize

Μέσα από μαρτυρίες, ο οργανισμός Nihon Hidankyo προωθεί το μήνυμα ότι τα πυρηνικά όπλα δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθούν ξανά

Στον ιαπωνικό οργανισμό Nihon Hidankyo των επιζώντων των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Νόμπελ Eιρήνης.

Σύμφωνα με τη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, ο οργανισμός λαμβάνει το βραβείο για τις προσπάθειές του για έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα.

Αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά

Μέσα από μαρτυρίες, ο οργανισμός Nihon Hidankyo προωθεί το μήνυμα ότι τα πυρηνικά όπλα δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθούν ξανά.

Οι αυτόπτες μάρτυρες των δύο μοναδικών πυρηνικών βομβών που έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ, γνωστοί και ως Hibakusha, αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά.

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ θέτει τακτικά στο επίκεντρο το θέμα των πυρηνικών όπλων, πιο πρόσφατα βραβεύοντας την ICAN, τη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων, με το Νόμπελ Ειρήνης το 2017.

Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 11 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας (1,1 εκατ. δολάρια), αναμένεται να απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του Άλφρεντ Νόμπελ.

«Δεν είχα ποτέ φανταστεί πως αυτό θα μπορούσε να συμβεί», δήλωσε συγκινημένος ο επικεφαλής της Nihon Hidankyo

Ο επικεφαλής της ιαπωνικής οργάνωσης είπε ότι το γεγονός πως η οργάνωση τιμάται φέτος με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα δώσει μια ισχυρή ώθηση στις προσπάθειές της να καταδείξει ότι είναι δυνατή η κατάργηση των πυρηνικών όπλων.

«Θα ήταν μια μεγάλη δύναμη να πούμε στον κόσμο πως η κατάργηση των πυρηνικών όπλων μπορεί να επιτευχθεί», είπε ο επικεφαλής της Nihon Hidankyo, Τοσιγούκι Μιμάκι σε συνέντευξη Τύπου. «Τα πυρηνικά όπλα θα πρέπει απολύτως να καταργηθούν», πρόσθεσε.

Ο Μαμάκι δήλωσε στους δημοσιογράφους με δάκρυα στα μάτια πως δεν είχε «ποτέ φανταστεί» ότι θα μπορούσε να βραβευθεί η οργάνωσή του. «Δεν είχα ποτέ φανταστεί πως αυτό θα μπορούσε να συμβεί», είπε και πρόσθεσε: «κάποιος είπε πως, χάρη στα πυρηνικά όπλα, η ειρήνη θα διατηρηθεί σε όλο τον κόσμο. Όμως τα πυρηνικά όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες».

«Και για παράδειγμα, αν η Ρωσία τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ουκρανίας, και το Ισραήλ εναντίον της Γάζας, αυτό δεν θα σταματήσει εκεί. Οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να το συνειδητοποιήσουν», επέμεινε.

Κάνοντας έναν παραλληλισμό ανάμεσα στις συνέπειες των συγκρούσεων του σήμερα με το χθες, είπε πως η κατάσταση στη Γάζα είναι «όπως η Ιαπωνία πριν από 80 χρόνια», που είχε καταστραφεί από τις βόμβες στο τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. «Στη Γάζα, παιδιά μέσα στα αίματα στην αγκαλιά των γονιών τους. Είναι όπως στην Ιαπωνία πριν από 80 χρόνια», είπε.

Οι «Hibakusha», που σημαίνει «άνθρωποι που έχουν επηρεαστεί από τη βόμβα» αριθμούσαν περίπου 136.700 άτομα το 2020. Πολλοί ήταν νεογέννητα παιδιά τα πρωινά της 6ης και της 9ης Αυγούστου 1945, όταν έπεσαν οι πυρηνικές βόμβες.

Με παραρτήματα σε όλη την Ιαπωνία, «είμαστε μια οργάνωση τα μέλη της οποίας έχουν μέσο όρο ηλικίας περίπου τα 85. Ελπίζω πως η επόμενη γενιά και το κοινό γενικότερα θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στον ακτιβισμό για την ειρήνη, για μια ειρήνη χωρίς πυρηνικά», συνέχισε ο Τοσιγιούκι Μιμάκι.