Skip to main content

Φλόριντα: Έσπειρε τον όλεθρο ο τυφώνας Μίλτον – «Ήταν σφαγή» (φωτογραφίες – βίντεο)

(REUTERS/Marco Bello)

Ισοπεδωμένα κτίρια, πάνω από 2 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις χωρίς ρεύμα - Χιλιάδες άνθρωποι διασώθηκαν από τις πλημμυρισμένες περιοχές ή βρίσκονται σε καταφύγια

Τουλάχιστον 16 νεκρούς και εικόνες χάους αφήνει πίσω του το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Μίλτον από τη Φλόριντα, με τις αρχές να εκφράζουν φόβους ότι ο απολογισμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί καθώς τα σωστικά συνεργεία επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές. Πάνω από δύο εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις παραμένουν χωρίς ρεύμα, ενώ χιλιάδες άνθρωποι διασώθηκαν από τις πλημμυρισμένες περιοχές ή βρίσκονται σε καταφύγια.

Η πολιτεία μετρά της πληγές της: ισοπεδωμένα σπίτια και περιουσίες, δρόμοι που έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και διασκορπισμένα συντρίμμια συνθέτουν το σκηνικό της καταστροφής.

(REUTERS/Jose Luis Gonzalez)

«Αποφεύχθηκε το χειρότερο σενάριο»

Παρά το σφοδρό πλήγμα, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις  δήλωσε πως «αποφεύχθηκε το χειρότερο σενάριο». Η ένταση του κυκλώνα «μειώθηκε προτού φτάσει στα ηπειρωτικά και οι πλημμύρες (που προκάλεσε), αυτές που γνωρίζουμε ως τώρα, δεν ήταν τόσο σοβαρές όσο αυτές του κυκλώνα Ελίν», ο οποίος έπληξε πολλές πολιτείες στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, εξήγησε.

(Maxar Technologies/REUTERS)
(REUTERS/Marco Bello)

«Μείνετε μέσα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο κυβερνήτης της Φλόριντα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία χθες το πρωί για τη διαχείριση των επιπτώσεων του κυκλώνα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Σε βίντεο που δημοσίευσε χθες ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε «θλιμμένος από τις καταστροφές» που προκάλεσε ο Μίλτον. Ο Μπάιντεν ζήτησε μέσω ανάρτησής του στο Χ από τους κατοίκους «να παραμείνουν μέσα» προς το παρόν για να προστατευθούν «από ηλεκτρικά καλώδια που βρίσκονται στο έδαφος, από συντρίμμια και κατεστραμμένους δρόμους».

(REUTERS/Marco Bello)

Στην κομητεία Σαρασότα, στις δυτικές ακτές της Φλόριντα, όπου το νερό έφτασε τα 2,4 με 3 μέτρα, σύμφωνα με τον ΝτεΣάντις, οι κάτοικοι έχουν αρχίσει πάντως να βγαίνουν από τα σπίτια τους για να εκτιμήσουν τις ζημιές. Κλαδιά δέντρων και διαφημιστικές πινακίδες είναι διάσπαρτες στους δρόμους. «Πιστεύω ότι ήμασταν τυχεροί» δήλωσε η Κάρι Ελίζαμπεθ. «Θα χρειαστεί πολύς καιρός για να καθαρίσουμε, αλλά θα μπορούσε να είναι χειρότερα», πρόσθεσε.

«Πρέπει να έχεις φρούριο για να επιβιώσεις»

Κάποιοι άλλοι, που είδαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους να χάνονται σε μία στιγμή, δεν κρύβουν την απόγνωσή τους. Στην περιοχή Σιέστα Κι, οι κάτοικοι αναρωτιούνται πώς μπορούν να συνεχίσουν να επιβιώνουν σε μία περιοχή που πλήττεται ολοένα και πιο συχνά από καταστροφικούς τυφώνες. Μια οικογένεια που είχε μετακομίσει στην περιοχή μόλις πριν από ένα μήνα από το Τέξας, είδε τα υπάρχοντά να χάνονται όχι μία, αλλά δύο φορές από τους τυφώνες Ελέν και Μίλτον. «Πρέπει να έχεις ένα φρούριο για να επιβιώσεις» δήλωσε κάτοικος.

(REUTERS/Maria Alejandra Cardona)

«Ήταν σφαγή»

Στις ανταποκρίσεις τους, δημοσιογράφοι του CNN που βρίσκονται στο σημείο, κάνουν λόγο για «σφαγή». Ο ανταποκριτής του CNN Μπράιαν Τοντ στο Φορτ Πιρς, όπου τουλάχιστον ένας ανεμοστρόβιλος και οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν τον όλεθρο, έδειξε ένα φορτηγό 18 τροχών που είχε αναποδογυρίσει. Αυτά τα φορτηγά ζυγίζουν περίπου 18 τόνους όταν είναι άδεια, περίπου 40 τόνους όταν είναι γεμάτα», είπε το βράδυ της Πέμπτης, δείχνοντας με χειρονομία στα συντρίμμια. «Φανταστείτε το είδος της δύναμης που χρειάστηκε για να φτάσει αυτό το φορτηγό σε αυτή την κατάσταση».

Η καταιγίδα «σήκωσε τα σπίτια και τα πέταξε σαν να ήταν σκουπίδια, σαν να ήταν τίποτα», δήλωσε ο σερίφης της κομητείας Σεντ Λούσι, Κιθ Πίρσον, στο CNN νωρίτερα την Πέμπτη.

Τυφώνας Μίλτον: «Σήκωσε σπίτια στον αέρα και τα πέταξε σαν σκουπίδια, γύρισε φορτηγά 40 τόνων…Ήταν σφαγή»

(REUTERS/Jose Luis Gonzalez)
(REUTERS/Jose Luis Gonzalez)

(REUTERS/Marco Bello)

Σεντ Λούσι: 900 κλήσεις για βοήθεια μέσα σε 90 λεπτά

Η Σεντ Λούσι, μια από τις περιοχές που επλήγησαν πιο σφοδρά στις ανατολικές ακτές της Φλόριντα, ήρθε αντιμέτωπη με πολλούς ανεμοστρόβιλους μέσα σε μιάμιση ώρα, οπότε και δέχθηκε 900 κλήσεις για βοήθεια, δήλωσε ο αξιωματούχος της κομητείας Τζορτζ Λάντρι. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι και τα τρία αστυνομικά τμήματα στην κομητεία, καθώς και πυροσβεστικά τμήματα και οι ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών, συνεργάζονται για να ανταποκριθούν στις κλήσεις για βοήθεια.

(REUTERS/Marco Bello)

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC), ο Μίλτον εξακολουθεί να προκαλεί ισχυρούς ανέμους και σφοδρές βροχοπτώσεις στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα της Φλόριντα. Δύο εβδομάδες μετά το πέρασμα από την ίδια περιοχή του κυκλώνα Ελέν, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 237 ανθρώπων στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ (εκ των οποίων 15 στη Φλόριντα), η νέα καταιγίδα είχε σκορπίσει την ανησυχία καθώς τα συντρίμμια που προκάλεσε η πρώτη δεν είχαν απομακρυνθεί από τους δρόμους.

Η Φλόριντα, η τρίτη πιο πολυπληθής πολιτεία των ΗΠΑ, είναι συνηθισμένη στους κυκλώνες. Όμως η κλιματική αλλαγή που προκαλεί την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού των θαλασσών καθιστά πιο πιθανή τη γρήγορη εξέλιξη των καταιγίδων και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πιο ισχυρών φαινομένων, προειδοποιούν οι επιστήμονες.