Skip to main content

Η μυστική προειδοποίηση του Ιράν σε ΗΠΑ και Άραβες: Μην βοηθάτε το Ισραήλ, αλλιώς είστε ο επόμενος

Πιο κοντά Μπάιντεν - Νετανιάχου ως προς τα ισραηλινά αντίποινα, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, λέει το Axios

Η Τεχεράνη απειλεί σε μυστικά διπλωματικά κανάλια να στοχεύσει τα πλούσια σε πετρέλαιο κράτη του Αραβικού Κόλπου και άλλους συμμάχους των Αμερικανών στη Μέση Ανατολή, εάν τα εδάφη ή ο εναέριος χώρος τους χρησιμοποιηθούν για επίθεση στο Ιράν, αποκάλυψαν Άραβες αξιωματούχοι στη Wall Street Journal.

Την ίδια ώρα το Axios.com μεταδίδει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έκλεισαν σε έναν βαθμό την απόσταση που τους χώριζε ως προς τη σφοδρότητα των σχεδιαζόμενων ισραηλινών αντιποίνων στο Ιράν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους των ΗΠΑ και του Ισραήλ, που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Axios, η κυβέρνηση Μπάιντεν αποδέχεται ότι το Ισραήλ θα εξαπολύσει σύντομα μια μεγάλη επίθεση στο Ιράν, αλλά φοβάται ότι χτυπήματα σε ορισμένους στόχους θα μπορούσαν να κλιμακώσουν δραματικά τον περιφερειακό πόλεμο. Τα τρέχοντα σχέδια εξακολουθούν να είναι λίγο πιο επιθετικά από ό,τι θα ήθελε ο Λευκός Οίκος, δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος. Πρόσθεσε ωστόσο ότι το χάσμα μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ σχετικά με τη φύση και το εύρος της επίθεσης έχουν μειωθεί. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε από την πλευρά του: «Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση». Έτερος Αμερικανός αξιωματούχος σχολίασε ότι η κυβέρνηση ήταν λίγο λιγότερο νευρική σχετικά με τα σχέδια του Ισραήλ μετά την κλήση.

Οι απειλές της Τεχεράνης

Το Ισραήλ απείλησε με αυστηρά αντίποινα, όταν το Ιράν εκτόξευσε (ως αντίποινα στις δολοφονίες Χανίγια και Νασράλα) περί τους 200 βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του, με ορισμένους Ισραηλινούς αξιωματούχους και σχολιαστές να πιέζουν για καταστροφικά χτυπήματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις ή στην πετρελαϊκή υποδομή της Τεχεράνης. Σε αυτή την περίπτωση, το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει εκ νέου με καταστροφικά πλήγματα στις μη στρατιωτικές υποδομές του Ισραήλ, αλλά και θα βάλει στο στόχαστρο οποιοδήποτε αραβικό κράτος διευκολύνει την επίθεση.

Άραβες αξιωματούχοι είπαν στη WSJ ότι οι χώρες που έχει απειλήσει το Ιράν περιλαμβάνουν την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, τα οποία φιλοξενούν αμερικανικά στρατεύματα. Τα αραβικά κράτη έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι δεν θέλουν η στρατιωτική υποδομή ή ο εναέριος χώρος τους να χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ για επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν.

Η στάση των αραβικών κρατών του Περσικού Κόλπου

Αν και οι ιρανικές απειλές είναι ασαφείς, έχουν εγείρει ανησυχίες στα κράτη του Περσικού Κόλπου. Ο μεγάλος φόβος είναι ότι οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις τους – που εδώ και καιρό θεωρούνταν προστατευμένες από μια αμερικανική ομπρέλα ασφαλείας – θα μπορούσαν να πληγούν, εξήγησαν οι Άραβες αξιωματούχοι στην αμερικανική εφημερίδα. Οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή θα μπορούσαν επίσης να κινδυνεύουν σε μια περιοχή με μια από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις αμερικανικών στρατευμάτων στον κόσμο, πρόσθεσαν.

Η κλιμακούμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ρίχνει σκιά στις προσπάθειες των αραβικών κρατών να έρθουν πιο κοντά με το Ισραήλ. Οι ΗΠΑ έτρεφαν ελπίδες ότι στο μέλλον θα μπορούσαν τα αραβικά κράτη και το Ισραήλ να συγκροτήσουν ένα νέο είδος ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή, ευθυγραμμισμένο γύρω από την αντιμετώπιση του Ιράν και όχι της Ρωσίας. Αραβικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας, βοήθησαν στην κατάρριψη ιρανικών βλημάτων που κατευθύνονταν προς το Ισραήλ τον Απρίλιο, αλλά η υποστήριξη μιας άμεσης ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν θα ήταν κάτι πολύ διαφορετικό και πιο προωθημένο.

Τα αιτήματα των αραβικών χωρών παραμένουν άτυπα, δήλωσε αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ. Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα πέρυσι, οι αραβικές χώρες έχουν επανειλημμένα προσθέσει και αφαιρέσει όρια στις αμερικανικές επιχειρήσεις, δήλωσαν αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας στη WSJ.

Μαίνονται οι επιθέσεις στον Λίβανο

Την ίδια ώρα το Ισραήλ σφυροκοπά ανελέητα τη Βηρυττό. Στις χθεσινές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην πόλη, έπεσαν νεκροί τουλάχιστον 22 άνθρωποι, καθώς χτυπήθηκαν δύο πολυώροφα κτίρια.