Skip to main content

Ισραήλ: Δολοφονική επιδρομή στην Βηρυτό – Επέζησε ο «στόχος», σκοτώθηκαν 22

REUTERS/Louisa Gouliamaki

Οι επιδρομές αυτές είναι οι φονικότερες στην πρωτεύουσα της χώρας

Το Ισραήλ σφυροκόπησε το κέντρο της Βηρυτού, μια περιοχή που δεν έχει πληγεί ποτέ προηγουμένως και απέχει πολύ από τα νότια προάστια όπου βρίσκεται το προπύργιο της Χεζμπολάχ, και που έχουν βομβαρδιστεί επανειλημμένως.

Την ίδια ώρα, το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ που θα συνεδριάσει απόψε αναμένεται να εξουσιοδοτήσει τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γκάλαντ να ξεκινήσουν την απάντηση κατά του Ιράν κατά την κρίση τους, όπως δήλωσαν δύο αξιωματούχοι στους New York Times.

Οι Ισραηλινοί άφησαν τουλάχιστον 22 νεκρούς, ωστόσο φέρεται να μην πέτυχαν τον στόχο τους, καθώς σύμφωνα με τρεις πηγές ασφαλείας, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ,  Ουαφίκ Σάφα  φέρεται να επέζησε.

Οι IDF, εξέδωσαν προειδοποιήσεις εκκένωσης το βράδυ της Πέμπτης που αφορούσε όμως τα νότια προάστια της Βηρυτού.


Από τα ισραηλινά πλήγματα άφησαν πίσω τους 22 νεκρούς και 117 τραυματίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Με βάση αυτόν τον απολογισμό, οι επιδρομές αυτές είναι οι φονικότερες στην πρωτεύουσα της χώρας αφότου ξεκίνησε ο ανοιχτός πόλεμος μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

Αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters είπαν ότι ο ένας από τους βομβαρδισμούς έγινε δίπλα σε ένα πρατήριο καυσίμων. Μια μεγάλη πυρκαγιά μαινόταν στο βάθος ενώ οι διασώστες, με φακούς στα χέρια, αναζητούσαν επιζώντες στα χαλάσματα, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε το κανάλι al-Manar της Χεζμπολάχ.

Ποιος είναι ο Σάφα

Ο Σάφα, φέρεται ότι είναι ο επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου και στρατιωτικός σύνδεσμος της σιιτικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, ο Σάφα συμμετείχε σε πολλές διαπραγματεύσεις τα προηγούμενα χρόνια, όπως το 2006, όταν διαπραγματεύτηκε την επιστροφή δύο Ισραηλινών στρατιωτών που είχαν απαχθεί πριν από τον πόλεμο του Ιουλίου του 2006. Τα λείψανά τους επεστράφησαν τελικά στο Ισραήλ δύο χρόνια αργότερα.