Skip to main content

Γαλλία- Δίκη βιασμού Πελικό: Αντιμέτωποι με τα βίντεο οι κατηγορούμενοι άνδρες

REUTERS/ZZIIGG

Πρόκειται για τα βίντεο από τους βιασμούς που κρατούσε σε σκληρό δίσκο ο Ντομινίκ Πελικό

Μια απότομη σιωπή κατέκλυσε την αίθουσα του δικαστηρίου στην Αβινιόν, καθώς τρεις μεγάλες τηλεοπτικές οθόνες, τοποθετημένες ψηλά σε τρεις τοίχους, ζωντάνεψαν. Αισθανόταν κανείς ότι οι άνθρωποι προετοιμάζονταν.

Σε μια ζοφερή δίκη σχετικά με κατηγορίες για ναρκωτικά και βιασμούς, ήρθε η ώρα να προβληθούν περισσότερα από τα προσεκτικά επιμελημένα οικιακά βίντεο του Ντομινίκ Πελικό. Αυτά τα βίντεο που βιντεοσκοπήθηκαν από τον Πελικό και φυλάχτηκαν σε έναν σκληρό δίσκο που ο ίδιος χαρακτήρισε «κακοποίησηση» καταγράφουν την κακοποίηση που υφίσταντο η πρώην σύζυγός του Ζιζέλ για μια δεκαετία.

Πενήντα άνδρες κατηγορούνται ότι τη βίασαν αφού την νάρκωσε και την άφησε αναίσθητη στο κρεβάτι του ζευγαριού ο σύζυγός της.

Σήμερα, 72 ετών, η Ζιζέλ Πελικό έχει παραιτηθεί από την ανωνυμία της, ώστε να αποκαλυφθούν στο γαλλικό κοινό όλες οι λεπτομέρειες των όσων υπέστη. Οι δικηγόροι της αγωνίστηκαν για να προβληθούν στο δικαστήριο βίντεο από τα εγκλήματα. Αν και ο δικαστής είχε πει νωρίτερα ότι οι άνθρωποι «με ευαίσθητη διάθεση» θα μπορούσαν να αποχωρήσουν, ένας από τη νομική ομάδα της Gisèle Pelicot δήλωσε ότι πολλοί αποφάσισαν να «κοιτάξουν τον βιασμό κατάματα».

Πολλοί από τους άνδρες που στρατολόγησε ο πρώην σύζυγός της στο διαδίκτυο επιμένουν ότι δεν πίστευαν ότι αυτό που έκαναν ήταν βιασμός. Ο Ντομινίκ Πελικό καθόταν πίσω από ένα γυάλινο πάνελ, σκυμμένος στην καρέκλα του. Τα γκρίζα μαλλιά του τακτοποιημένα, το αριστερό του χέρι υψωμένο για να εμποδίζει τη θέα της οθόνης.

Η Ζιζέλ Πελικό καθόταν στην απέναντι πλευρά της αίθουσας, με το κεφάλι της ακουμπισμένο στον τοίχο, με τα μάτια της περιστασιακά κλειστά. Στο πρόσωπό της μια κενή, δυσανάγνωστη έκφραση.

Στην οθόνη, σχεδόν σιωπηλά, φαινόταν ένας κοντός, χλωμός άντρας που φορούσε μόνο μπλε εσώρουχα και μαύρες κάλτσες, να πλησιάζει ένα κρεβάτι. Η κάμερα κουνιόταν καθώς τον ακολουθούσε. Πίσω από τον άντρα, μια γυναίκα ήταν ξαπλωμένη στην αριστερή της πλευρά, σχεδόν γυμνή, πάνω σε ένα τσαλακωμένο λευκό σεντόνι. Και τότε, χωρίς μοντάζ, χωρίς καμία θολούρα, άρχισαν οι σεξουαλικές πράξεις. Κατά διαστήματα, αργότερα στο βίντεο, μπορούσε κανείς να ακούσει καθαρά το ροχαλητό της γυναίκας. Στο δικαστήριο, ο Ντομινίκ Πελικό φάνηκε να βάζει και τα δύο του χέρια στα αυτιά του. Για χρόνια έβαζε στο φαγητό και το ποτό της συζύγου του ένα αγχολυτικό φάρμακο, το οποίο την έκανε να χάσει τις αισθήσεις της και επηρέαζε σοβαρά την υγεία της.

Η δίκη Πελικό και ο φόβος που πρέπει να αλλάξει πλευρά

Γνώριζαν ότι ήταν αναίσθητη

Αυτό και άλλα βίντεο, που προβλήθηκαν στο δικαστήριο και κατόπιν επιμονής της Ζιζέλ Πελικό στο κοινό που παρακολουθούσε από μια αίθουσα που ξεχείλιζε από κόσμο, βρίσκονται στο επίκεντρο της υπόθεσης της κατηγορούσας αρχής.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι και οι 50 άνδρες που αποδέχθηκαν διαδικτυακές προσκλήσεις του Pelicot να επισκεφθούν το σπίτι της οικογένειας στο χωριό Mazan, κοντά στην Αβινιόν, πρέπει να γνώριζαν ότι η σύζυγός του ήταν αναίσθητη.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να είχαν αντιληφθεί ότι δεν συναινούσε ως σύντροφος σε κάποιο είδος σεξουαλικού παιχνιδιού στο οποίο απλώς προσποιούνταν ότι κοιμόταν. Επομένως, πρέπει να είχαν σκοπό να τη βιάσουν.

Αλλά μια σειρά από δικηγόρους υπεράσπισης και οι πελάτες τους προσπάθησαν τώρα να αμφισβητήσουν αυτό το γεγονός.

Ο άνδρας που φαίνεται στην οθόνη στο συγκεκριμένο βίντεο ήταν ένας 43χρονος ξυλουργός, ο οποίος κατονομάστηκε στο δικαστήριο ως Vincent C. Στεκόταν τώρα μπροστά στους δικαστές σε έναν ξεχωριστό χώρο με γυάλινα τοιχώματα στο πίσω μέρος της αίθουσας, με το κεφάλι σκυμμένο, κοιτάζοντας μακριά από την οθόνη. «Αναγνωρίζετε τα γεγονότα του διακεκριμένου βιασμού για τα οποία κατηγορείστε;» ρώτησε ο επικεφαλής δικαστής Roger Arata – μια ευχάριστη φιγούρα με μεγάλο λευκό μουστάκι.

«Όχι», απάντησε ο Vincent C.

Η εξήγησή του, που δόθηκε με στασιμότητα, ισοδυναμούσε με μια θολή παραδοχή ότι, από τότε που ο Dominique Pelicot του είχε πει ότι η σύζυγός του ήταν συναινετική παρτενέρ σε ένα σεξουαλικό παιχνίδι, δεν είχε σκεφτεί περισσότερο το θέμα.

«Δεν μπορώ να αντέξω αυτό τον άνθρωπο»

Στο σημείο αυτό η Gisèle Pelicot αποχώρησε για λίγα λεπτά από την αίθουσα του δικαστηρίου, λέγοντας «δεν μπορώ να αντέξω αυτόν τον άνθρωπο».

Ο Vincent C αναγνώρισε ότι η εμπειρία ήταν «περίεργη» και δεν είχε καμία σχέση με οτιδήποτε είχε συναντήσει με άλλα ζευγάρια. Και όμως, συνέχισε, «δεν είπα στον εαυτό μου: αυτό δεν πάει καλά… Δεν σκέφτομαι [πολλά άλλα] εκείνες τις στιγμές».

Ωστόσο, έχοντας μιλήσει με τη μητέρα του και με δικηγόρους και παρακολουθώντας την εξέλιξη της δίκης, ο Vincent C δήλωσε ότι κατάφερε να κατανοήσει περισσότερα για το γαλλικό δίκαιο, την έννοια του βιασμού και τη σοβαρότητα των πράξεών του.

«Τώρα που μου λένε πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα, ναι, οι πράξεις που διέπραξα θα ισοδυναμούσαν με βιασμό».

«Γνωρίζετε ότι η Gisèle Pelicot ήταν θύμα των πράξεών σας;» ρώτησε ο δικαστής.

«Ναι.»

Ο ίδιος ο Pelicot έχει παραδεχθεί όλες τις κατηγορίες εναντίον του.

Έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί έναν άλλο κατηγορούμενο έκανε διάκριση μεταξύ του Pelicot και των άλλων.

«Σήμερα είναι σαφές ότι η θέση του Dominique Pelicot είναι να προσπαθήσει να αμβλύνει την ευθύνη του, παρασύροντας άλλους 50 άνδρες. [Η Ζιζέλ] είναι το θύμα. Το ερώτημα είναι αν οι άλλοι ήταν συνένοχοι ή εξαπατήθηκαν για να συμμετάσχουν», δήλωσε ο Paul-Roger Gontard.

«Όλοι λένε ότι είναι πολύ χειριστικός»

Ενώ ορισμένοι από τους κατηγορούμενους έχουν παραδεχτεί τον βιασμό, άλλοι ισχυρίστηκαν ότι μίλησαν ή συναναστράφηκαν με τη Ζιζέλ Πελικό στην κρεβατοκάμαρα.

«Έτσι, υπάρχουν γκρίζες ζώνες σε αυτή τη δίκη», συνέχισε ο κ. Gontard, επισημαίνοντας το γεγονός ότι τα ίδια τα βίντεο είχαν ήδη υποστεί επεξεργασία από τον ίδιο τον Pelicot, πράγμα που σημαίνει ότι στοιχεία που ενδεχομένως θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για την υπεράσπιση θα μπορούσαν να έχουν κοπεί.

«Επέλεξε τι ήθελε να κρατήσει. Επέλεξε τα πλάνα. Αλλά μην αφήσετε αυτό να σας ξεγελάσει. Όλοι λένε ότι είναι πολύ χειριστικός. Πολλοί [από τους κατηγορούμενους] νόμιζαν ότι επρόκειτο για ένα ελευθεριακό σχέδιο με το ζευγάρι, μόνο και μόνο για να ανακαλύψουν ότι στην πραγματικότητα ήταν ένα σκοτεινό και εγκληματικό σχέδιο που επινόησε ο σύζυγος. Το ερώτημα σήμερα είναι πότε κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά; Αυτή η συνειδητοποίηση ποικίλλει μεταξύ [των κατηγορουμένων]. Συχνά τίθεται το ερώτημα – γιατί δεν έφυγαν; Δεν είναι τόσο απλό να φύγει κανείς εκείνη τη στιγμή όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σαφώς κυρίαρχη προσωπικότητα σε μια κατάσταση όπου είναι γυμνός και καταγράφεται από μια κάμερα», πρόσθεσε ο δικηγόρος.

Η δίκη στην Αβινιόν θα συνεχιστεί για πολλές ακόμη εβδομάδες, ενώ η ετυμηγορία αναμένεται να εκδοθεί λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Μόνο οι μισοί από τους κατηγορούμενους έχουν κληθεί μέχρι στιγμής να καταθέσουν, αλλά ήδη η υπόθεση αυτή έχει αποκαλύψει, με τις πιο ζοφερές λεπτομέρειες, τη φρίκη στην οποία υποβλήθηκε η Ζιζέλ Πελικό και το εξαιρετικό θάρρος της να αρνηθεί το δικαίωμά της στην ιδιωτική ζωή.