Skip to main content

Ιράν: Ανακρίνεται ως προδότης, «επίλεκτος» διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης

Πληροφορίες θέλουν τον Ισμαήλ Καανί που φέρεται να είναι ύποπτος για σχέσεις με το Ισραήλ, να υπέστη καρδιακό επεισόδιο κατά την διάρκεια των ανακρίσεων

Ο διοικητής της ειδικής μονάδας Quds Force του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) ταξίαρχος Ισμαήλ Καανί είναι ζωντανός και ανακρίνεται στο Ιράν, ως ύποπτος για σχέσεις με το Ισραήλ, σύμφωνα με  το Middle East Eye, που επικαλείται διάφορες πηγές. ‘Υποπτος φέρεται να είναι ο επικεφαλής του επιτελείου του Καανί.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Sky News, ο ταξίαρχος κατά την διάρκεια των ανακρίσεων υπέστη καρδιακή προσβολή.

Επισήμως η τύχη του Καανί,  παραμένει άγνωστη μετά το χτύπημα του Ισραήλ το Σάββατο στη Βηρυτό που σκότωσε τον φερόμενο ως διάδοχο του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, Χασέμ Σαφιεντίν.

Ιράν: Πού είναι ο Ισμαήλ Καάνι; Όργιο φημολογίας για τον επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ισλαμική Δημοκρατία ερευνά παραβιάσεις ασφαλείας, με πηγές από τη Βηρυτό, τη Βαγδάτη και την Τεχεράνη να δηλώνουν στο βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι τόσο ο Καανί όσο και η ομάδα του βρίσκονται υπό απομόνωση ενώ υποβάλλονται σε ανάκριση.

Όλοι υπό έρευνα

«Οι Ιρανοί έχουν σοβαρές υποψίες ότι οι Ισραηλινοί έχουν διεισδύσει στο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, ειδικά σε αυτούς που δραστηριοποιούνται στον Λίβανο, γι’ αυτό και όλοι επί του παρόντος είναι υπό έρευνα», δήλωσε πηγή στο Middle East Eye.

Το δημοσίευμα επικαλείται επίσης μια πηγή που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, η οποία ισχυρίστηκε απερίφραστα ότι η παραβίασή ασφαλείας προέρχεται «100% από την ιρανική πλευρά».

«Χάθηκε» μετά την δολοφονία του Σιαφεντίν

Ο Καανί δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από τότε που το Ισραήλ εξόντωσε τον αρχηγό της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στα τέλη Σεπτεμβρίου, σημειώνει το The Middle East Eye.

Οι πηγές που επικαλείται το πρακτορείο σημείωσαν ότι ο Καανί και άλλοι διοικητές του IRGC έφτασαν στη Βηρυτό δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του Νασράλα για μια επιτόπια αξιολόγηση της κατάστασης.

Μετά την εξόντωση του φερόμενου ως διαδόχου του Νασράλα, Χασέμ  Σαφιεντίν, ωστόσο, οι επικοινωνίες χάθηκαν, σημείωσαν οι πηγές.

Πίσω από την δολοφονία του Χανίγια;

Ο διοικητής μιας ένοπλης φατρίας που υποστηρίζεται από το Ιράν σημείωσε ότι η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, στην Τεχεράνη τον Ιούλιο ενίσχυσε τις υποψίες ότι υπήρχε «διείσδυση» στις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας, και μάλιστα όχι μικρή.

Ο Χανίγια σκοτώθηκε σε έκρηξη σε ξενώνα που υποτίθεται ότι είχαν ελέγξει οι IRGC κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Τεχεράνη για να παραστεί στην ορκωμοσία του νέου Ιρανού προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν.

ισραη