Skip to main content

«Τύμπανα» πολέμου στο Ισραήλ – Το Συμβούλιο Ασφαλείας ανοίγει τον δρόμο για απάντηση κατά του Ιράν

ΓΤ Πρωθυπουργού Ισραήλ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει το «πράσινο φως» για απάντηση στην Τεχεράνη

Το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ θα συνεδριάσει απόψε και αναμένεται να εξουσιοδοτήσει τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γκάλαντ να ξεκινήσουν την απάντηση κατά του Ιράν κατά την κρίση τους, όπως δήλωσεαν δύο αξιωματούχοι στους New York Times.

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει να μην πληγούν πετρελαϊκές και πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν, ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εμφανίζεται ανυποχώρητος.

Χώρες του Κόλπου προς ΗΠΑ: Αποτρέψτε τον βομβαρδισμό πετρελαϊκών θέσεων του Ιράν από το Ισραήλ

Την ίδια ώρα, τα κράτη του Κόλπου ασκούν πιέσεις στην Ουάσιγκτον για να εμποδίσει το Ισραήλ να επιτεθεί σε πετρελαϊκές θέσεις του Ιράν, επειδή ανησυχούν ότι οι πετρελαϊκές τους εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να δεχτούν πυρά από πληρεξούσιους της Τεχεράνης εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί, όπως λένε στο Reuters τρεις πηγές των χωρών τυο Κόλπου.

Ως μέρος των προσπαθειών τους να αποφύγουν την μετωπική σύγκρουση, τα κράτη του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ, αρνούνται επίσης να αφήσουν το Ισραήλ να πετάξει πάνω από τον εναέριο χώρο τους για οποιαδήποτε επίθεση στο Ιράν και το έχουν μεταφέρει στην Ουάσιγκτον, οι τρεις πηγές λένε κοντά σε κυβερνητικούς κύκλους.

Το Ισραήλ έχει υποσχεθεί ότι το Ιράν θα πληρώσει για την πυραυλική του επίθεση την περασμένη εβδομάδα, ενώ η Τεχεράνη είπε ότι οποιαδήποτε αντίποινα θα αντιμετωπιστεί με τεράστια καταστροφή, αυξάνοντας τους φόβους για έναν ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή που θα μπορούσε να απογοητεύσει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ευθεία απειλή Ισραήλ στο Ιράν: Όταν χτυπήσουμε, δεν θα καταλάβετε τι συνέβη

Για «θανατηφόρο, ακριβές και αναπάντεχο» χτύπημα στο Ιράν έκανε λόγο χθες, Τετάρτη, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ περιγράφοντας τα σχεδιαζόμενα αντίποινα του Ισραήλ εναντίον του Ιράν.
Αφού περιέγραψε την πυραυλική επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου ως αποτυχημένη, ο Γκάλαντ δήλωσε: «Οποιοσδήποτε μας επιτίθεται, θα πληγεί και θα πληρώσει ένα τίμημα. Η επίθεσή μας θα είναι θανατηφόρα, ακριβής και πάνω απ’ όλα αναπάντεχη, δεν θα καταλάβουν τι συνέβη και πώς συνέβη, θα δουν τα αποτελέσματα», τόνισε.

Ο Γκάλαντ είπε επίσης ότι ολόκληρο το ισραηλινό σύστημα ασφαλείας, από τον τελευταίο στρατιώτη στο έδαφος μέχρι τον πρωθυπουργό, συγχρονίζεται γύρω από το χτύπημα στο Ιράν: «Ολόκληρη η αλυσίδα διοίκησης βρίσκεται σε σειρά και επικεντρώνεται γύρω από αυτό το θέμα».

Πολύνεκρη ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό

Την ίδια στιγμή το Ισραήλ σφυροκοπά την πρωτεύουσα του Λιβάνου, με πυραύλους στο κέντρο της Βηρυτού. 

Από την επίθεση, μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι 18 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ άλλοι 92 έχουν τραυματιστεί.

Αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters είπαν ότι ο ένας από τους βομβαρδισμούς έγινε δίπλα σε ένα πρατήριο καυσίμων. Μια μεγάλη πυρκαγιά μαινόταν στο βάθος ενώ οι διασώστες, με φακούς στα χέρια, αναζητούσαν επιζώντες στα χαλάσματα, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε το κανάλι al-Manar της Χεζμπολάχ.

REUTERS/Louisa Gouliamaki

Η επίθεση αυτή έγινε στην καρδιά της λιβανέζικης πρωτεύουσας, που σπανίως πλήττεται αφότου ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία επικεντρώνεται κυρίως στα νότια προάστια της Βηρυτού, το προπύργιο της σιιτικής οργάνωσης.

Το πλήγμα στις συνοικίες Ρας αλ Νάμπεχ και Νουέιρι είναι το τρίτο στην πρωτεύουσα από τις 23 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στις λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας, το ισραηλινό πλήγμα είχε ως στόχο «τουλάχιστον» ένα στέλεχος της Χεζμπολάχ.

Μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι άκουσε τρεις εκρήξεις και είδε πυκνό μαύρο καπνό να απλώνεται πάνω από την πόλη.

Εβραϊκά και αραβικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο στόχος της μεγάλης αεροπορικής επιδρομής του Ισραηλινού Στρατού ήταν ο αρχηγός της Μονάδας Συνδέσμου και Συντονισμού της Χεζμπολάχ, Βαφίκ Σάφα.