Skip to main content

Ισραήλ: Η αστυνομία απαγόρεψε ταινία για την κατάληψη του Λοντ

Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Υποστήριξαν ότι η ταινία συκοφαντεί το κράτος του Ισραήλ και τους στρατιώτες του

Η αστυνομία απαγόρευσε σε κινηματογράφο της Γιάφα να προβάλει ταινία για την κατάληψη του Λοντ από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας του 1948.

Η απόφαση ελήφθη ύστερα από αίτημα του υπουργού Πολιτισμού Μίκι Ζοχάρ, ο οποίος υποστήριξε ότι η ταινία συκοφαντεί το κράτος του Ισραήλ και τους στρατιώτες του.

Η αστυνομία είπε στον επικεφαλής του κινηματογράφου al-Saraya ότι η προβολή ακυρώθηκε επειδή δεν ζήτησε άδεια παρόλο που δεν έχει απαγορευτεί στο Ισραήλ, αναφέρει η Haaretz.

Ο διευθυντής του σινεμά, που πέρασε από ανάκριση, δήλωσε ότι η αστυνομία τον διέταξε επίσης, στο εξής να υποβάλει αίτημα άδειας για κάθε ταινία που σχεδιάζει να προβάλει.

Τι συνέβη στην Λοντ

Η ταινία «Lyd» αφηγείται την ιστορία του Λοντ, με έμφαση στην παλαιστινιακή αφήγηση και περιλαμβάνει υλικό που δεν έχει δημοσιοποιηθεί ποτέ πριν από την απέλαση των Αράβων κατοίκων της πόλης το 1948.

Με βάση το σχέδιο του ΟΗΕ για τη διχοτόμηση της Παλαιστίνης (που απέρριψαν οι Άραβες), η Λοντ θα ανήκε στο αραβικό κράτος. Στον πόλεμο που ακολούθησε η πόλη καταλήφθηκε από τους Ισραηλινούς και εντάχθηκε στο κράτος του Ισραήλ. Εκατοντάδες σκοτώθηκαν μετά την είσοδο του ισραηλινού στρατού στην πόλη τον Ιούλιο του 1948. Περίπου 50.000 άνθρωποι βρίσκονταν στην πόλη όταν άρχισε η απέλαση του αραβικού πληθυσμού.

 Διάταγμα του 1927

Η αστυνομία επιβεβαίωσε την απόφαση για την απαγόρευση της προβολής, επικαλούμενη ένα διάταγμα του 1927, το οποίο απαιτούσε από τα τοπικά συμβούλια να εγκρίνουν εκ των προτέρων τις προβολές ταινιών. Η ποινή για την παραβίαση του νόμου είνα ένας μήνας φυλάκισης ή πρόστιμο 50 λιρών.

Η απόφαση της αστυνομίας ακολούθησε δηλώσεις του Ζοχάρ όπου ανέφερε ότι όσοι βρίσκονται πίσω από την ταινία υποστηρίζουν το μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ.
Ο Ζοχάρ χαιρέτισε την απόφαση της αστυνομίας. «Ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος στην άγρια υποκίνηση εναντίον των ηρωικών στρατιωτών του IDF που θυσιάζουν τη ζωή τους για τον λαό του Ισραήλ, ειδικά αυτές τις μέρες».