Skip to main content

Μελόνι: Κάλεσε τον Ισραηλινό πρεσβευτή για τις «απαράδεκτες» ενέργειες στο νότιο Λίβανο

REUTERS/Thaier Al-Sudani/File Photo

Και ο Ιταλός υπουργός Άμυνας διαμαρτυρήθηκε στον Ισραηλινό ομόλογό του - Αντιδράσεις και από Γαλλία

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι κάλεσε την Πέμπτη τον Ισραηλινό πρεσβευτή στη Ρώμη μετά την «απαράδεκτη», όπως τη χαρακτήρισε, συμπεριφορά των ισραηλινών δυνάμεων που φέρεται να πυροβόλησαν εναντίον βάσεων επανδρωμένων από Ιταλούς ειρηνευτές στο νότιο Λίβανο, ενώ την ίδια ώρα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ζητά εξηγήσεις από το Ισραήλ.

Αφού το αρχηγείο και δύο ιταλικές βάσεις της UNIFIL -των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο- «επλήγησαν από πυρά του ισραηλινού στρατού» την Πέμπτη, η Μελόνι μίλησε με τον διοικητή του δυτικού τομέα της αποστολής UNIFIL, στρατηγό Στέφανο Μεσίνα, για να ενημερωθεί για την ασφάλεια των ιταλικών στρατευμάτων, ανέφερε το γραφείο της.

Η Ιταλίδα ηγέτης επικοινώνησε επίσης με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, για να του υπενθυμίσει «με αποφασιστικότητα» ότι «αυτό που συμβαίνει κοντά στις ιταλικές βάσεις της UNIFIL στο νότιο Λίβανο» είναι «απαράδεκτο», σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης.

«Ξεπεράστηκε άλλη μια γραμμή στο Λίβανο»

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε τους βομβαρδισμούς των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ από τις ισραηλινές δυνάμεις σε ανάρτησή του στο Χ την Πέμπτη, γράφοντας ότι «άλλη μια γραμμή έχει ξεπεραστεί επικίνδυνα στον Λίβανο».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ αντιμετωπίζει επιπλήξεις για τις ενέργειες των στρατευμάτων του προς τους ειρηνευτές του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ισραηλινά άρματα μάχης στάθμευσαν κοντά σε ένα φυλάκιο του ΟΗΕ επανδρωμένο από Ιρλανδούς ειρηνευτές, προκαλώντας την ανησυχία του Ιρλανδού πρωθυπουργού.

Τα ισραηλινά στρατεύματα αποχώρησαν από την περιοχή την Τρίτη μετά από παρεμβάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος δήλωσε ότι ο ΟΗΕ «ανησυχεί πολύ» για την ισραηλινή εισβολή.

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας διαμαρτυρήθηκε στον Ισραηλινό ομόλογό του

Όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροζέτο, ήδη σήμερα το πρωί ήρθε σε επαφή με τον Ισραηλινό ομόλογό του με στόχο να διαμαρτυρηθεί για τους πυροβολισμούς κατά του στρατηγείου της αποστολής Unifil στον νότιο Λίβανο.

«Όλα όσα συμβαίνουν κοντά στις ιταλικές βάσεις της Unifil στον νότιο Λίβανο και γενικότερα αναφορικά με την αποστολή Unifil αρχίζοντας από το γενικό στρατηγείο της, από εμένα προσωπικά και την ιταλική κυβέρνηση θεωρούνται απαράδεκτα», τόνισε ο Ιταλός υπουργός.

Ο Κροζέτο «έλαβε εγγυήσεις σχετικά με τη στάση ύψιστης προσοχής σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του στρατιωτικού προσωπικού αλλά επανέλαβε ότι πρέπει να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο λάθος που θα θέσει σε κίνδυνο τους στρατιώτες, Ιταλούς και της Unifil».

Σήμερα το απόγευμα, ο Ιταλός υπουργός Άμυνας κάλεσε και τον πρέσβη του Ισραήλ στην Ιταλία για να «διαμαρτυρηθεί έντονα για τα συμβάντα και να υπογραμμίσει πως όσα συμβαίνουν στον νότιο Λίβανο σε βάρος της αποστολής, του γενικού στρατηγείου και ειδικότερα σε βάρος των ιταλικών βάσεων της Unifil, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν αποδεκτά και βρίσκονται επίσης σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, ενώ παραβιάζουν κατάφωρα το Ψήφισμα 1701», όπως αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Άμυνας.

Η Γαλλία ζητά εξηγήσεις από το Ισραήλ για την επίθεση εναντίον θέσεων της UNIFIL στον νότιο Λίβανο

Εξηγήσεις αναμένει το Παρίσι από το Ισραήλ, μετά την επίθεση σε ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στον Λίβανο, παρά την υποχρέωση του να διασφαλίσει την ασφάλειά τους.

«Η Γαλλία εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία μετά τους ισραηλινούς πυροβολισμούς που έπληξαν την Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) και καταδικάζει οποιαδήποτε επίθεση στην ασφάλεια της UNIFIL», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι κανένα από τα 700 μέλη της ειρηνευτικής ομάδας στην αποστολή δεν έχει τραυματιστεί.

«Περιμένουμε εξηγήσεις από τις ισραηλινές αρχές. Η προστασία των ειρηνευτικών δυνάμεων είναι μια υποχρέωση που ισχύει για όλα τα μέρη σε μια σύγκρουση», σημειώνεται στην ανακοίνωση του γαλλικού ΥΠΕΞ.