Skip to main content

Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ: Το Ισραήλ συνιστά σε ειρηνευτικές δυνάμεις του Λιβάνου να μετακινηθούν- «Όχι» της UNIFIL

REUTERS/Ammar Awad

Νωρίτερα οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν πολλές θέσεις του ΟΗΕ, τραυματίζοντας δύο ειρηνευτικές δυνάμεις

Στην καταπολέμηση της Χεζμπολάχ έχει επικεντρωθεί το Ισραήλ, ενώ συνιστά στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών (UNIFIL) στο νότιο Λίβανο να μετακινηθεί στα βόρεια, αναφέρει ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ντάνι Ντάνον.

Νωρίτερα οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν πολλές θέσεις του ΟΗΕ, τραυματίζοντας δύο ειρηνευτικές δυνάμεις.

«Η σύστασή μας είναι η UNIFIL να μετακινηθεί 5 χιλιόμετρα (3 μίλια) βόρεια για να αποφευχθεί ο κίνδυνος καθώς οι μάχες εντείνονται και ενώ η κατάσταση κατά μήκος της Μπλε Γραμμής παραμένει ασταθής ως αποτέλεσμα της επιθετικότητας της Χεζμπολάχ», λέει ο Ντάνον σε δήλωση του.

Παράλληλα, αναφέρει ότι «το Ισραήλ δεν επιθυμεί να βρεθεί στον Λίβανο, αλλά θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» για να αναγκάσει τη Χεζμπολάχ να απομακρυνθεί από τα βόρεια σύνορά του, ώστε 70.000 κάτοικοι να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ.

«Όχι» της UNIFIL στο αίτημα του Ισραήλ

Ένας εκπρόσωπος της UNIFIL, μέσω του ειδησεογραφικού ιστότοπου ‘’Walla’, δήλωσε ότι η πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη στο νότιο Λίβανο απέρριψε το αίτημα του Ισραήλ για εκκένωση θέσεων κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου.

Σημειώνεται ότι εκπρόσωπος καλεί το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ να συμμορφωθούν με την Απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία απαιτεί από το Ισραήλ να μην διασχίσει τη Μπλε Γραμμή και τη Χεζμπολάχ να αφοπλίσει και να τραβήξει τα στρατεύματά της βόρεια του ποταμού Λιτάνι, 18 μίλια από τα σύνορα.

Η UNIFIL έχει αποτύχει, μέχρι σήμερα, να διασφαλίσει τη συμμόρφωση της Χεζμπολάχ με το ψήφισμα το οποίο ουσιαστικά τέθηκε σε ισχύ από το 2006.

Πηγή: Times of Israel