Skip to main content

Ισραήλ: Συνελήφθησαν 5 Άραβες με δεσμούς με το ISIS – Σχεδίαζαν τρομοκρατικό χτύπημα στο Τελ Αβίβ

REUTERS/Ammar Awad

Ήταν Ισραηλινοί υπήκοοι

Η ισραηλινή αστυνομία και η υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν συνωμοσία πέντε Ισραηλινών πολιτών, αραβικής καταγωγής, για τρομοκρατικό χτύπημα στο Τελ Αβίβ.

Οπως ανακοινώθηκε σκόπευαν να πραγματοποιήσουν επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο στο εμπορικό κέντρο Azrieli της πόλης, υπό το λάβαρο της τρομοκρατικής ομάδας ISIS.

Οι πέντε, που είναι κάτοικοι της Ταϊμπέ στο κεντρικό Ισραήλ, σχημάτισαν τρομοκρατικό πυρήνα συνδεόμενο με το ISIS, μεταδίδουν οι Times of Israel. Συνελήφθησαν μετά από μυστική έρευνα ενός μήνα και θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες τις επόμενες ημέρες.

Οι αρχηγοί του πυρήνα προσδιορίστηκαν ως οι Μαχμούντ Αζάμ και Ιμπραήμ Σεΐχ Γιούσεφ. Στρατολόγησαν άλλους τρεις – τον Σαγίντ Μασαράουα, τον Αμπντουλάχ Μπαράνσι και τον Αμπντέλ Καρίμ Σαγίντ.

Επαφές με πράκτορες του εξωτερικού

Η αστυνομία και η Σιν Μπετ υποστηρίζουν ότι οι πέντε μελέτησαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Συρία και συζήτησαν την ποσότητα των εκρηκτικών που απαιτούνται για την κατάρριψη των εμβληματικών πύργων Azrieli του Τελ Αβίβ.

Σημείωσαν ότι οι Αζάμ και Γιούσεφ ήταν σε επαφή με ξένους πράκτορες του ISIS και σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για να συναντηθούν με στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης. Το σχέδιο αποκαλύφθηκε με τη βοήθεια «αποτελεσματικών επιχειρήσεων πληροφοριών ακριβείας» και σταμάτησε στα προκαταρκτικά του στάδια.