Skip to main content

Φον ντερ Λάιεν: Επίσκεψη με μηνύματα στη Μολδαβία

REUTERS/Johanna Geron

Θα συναντηθεί με τη Μάγια Σάντου, εν όψει της ευρωπαϊκής πορείας της Μολδαβίας

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα βρεθεί σήμερα στη Μολδαβία για συνομιλίες με τη φιλοδυτική πρόεδρο Μάγια Σάντου και ενώ πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές αλλά και το δημοψήφισμα που σχετίζεται με την ΕΕ στις 20 Οκτωβρίου.

Η Σάντου επιδιώκει μια δεύτερη προεδρική θητεία σε μια εκλογική διαδικασία που διενεργείται παράλληλα με δημοψήφισμα για την ενσωμάτωση της ένταξης στην ΕΕ ως «στρατηγικού στόχου» στο σύνταγμα της χώρας.

Η αστυνομία της Μολδαβίας καταγγέλλει σοβαρή ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές, κάτι που η Μόσχα αρνείται.

«Η επίσκεψη αυτή τονίζει τις εξαιρετικά στενές σχέσεις μεταξύ του Κισινάου και των Βρυξελλών», σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο της προέδρου της Μολδαβίας.

Η Σάντου, που έχει καταδικάσει με σφοδρότητα τη ρωσική εισβολή στη γειτονική Ουκρανία, έχει ηγηθεί της προσπάθειας της Μολδαβίας να ενταχθεί στην ΕΕ και ελπίζει να γίνει μέλος έως το 2030. Η φτωχή, πρώην σοβιετική χώρα, βρίσκεται μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρουμανίας, χώρας-μέλους της ΕΕ και ξεκίνησε επίσημες διαπραγματεύσεις τον Ιούνιο για ένταξη στην ΕΕ.

Φαβορί η Σάντου

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Σάντου είναι το φαβορί για να κερδίσει τις εκλογές και έχει άνετο προβάδισμα έναντι των 10 άλλων υποψηφίων. Δείχνουν επίσης ότι η πλειοψηφία των Μολδαβών τάσσεται υπέρ της ένταξης στην ΕΕ.

Οι σχέσεις της Μολδαβίας έχουν επιδεινωθεί με τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια. Η φιλοδυτική κυβέρνηση στο Κισινάου έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι επιδιώκει την ανατροπή της καθώς και να αναμιχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Η Μόσχα κατηγορεί τη Σάντου και τους συνεργάτες της ότι ενισχύουν τη ‘ρωσοφοβία’.