Skip to main content

Ισραήλ: Πιο κοντά το «φονικό χτύπημα» στο Ιράν

REUTERS/Ammar Awad

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γκαλάντ προειδοποίησε: «Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ήταν επιθετική αλλά ανακριβής. Αλλά η δική μας επίθεση στο Ιράν θα είναι θανατηφόρα, ακριβής και αιφνιδιαστική»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ανώτεροι αξιωματούχοι των IDF, συμπεριλαμβανομένου του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, συναντήθηκαν για περισσότερες από έξι ώρες χθες το βράδυ, συζητώντας για την απόφαση να χτυπήσουν το Ιράν.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γκαλάντ προειδοποίησε: «Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ήταν επιθετική αλλά ανακριβής. Αλλά η δική μας επίθεση στο Ιράν θα είναι θανατηφόρα, ακριβής και αιφνιδιαστική. Δεν θα καταλάβουν τι συνέβη και πώς».

Αποστάσεις ΗΠΑ

O Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν μετέφερε μήνυμα στον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών εκ μέρους των ΗΠΑ, δηλώνοντας: «Η Ουάσιγκτον δεν γνωρίζει καθόλου τις προθέσεις του Ισραήλ, αλλά έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν σε μια επίθεση κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων».

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το Ιράν έχει συγκεντρώσει πάνω από 160 κιλά εξαιρετικά εμπλουτισμένου ουρανίου, που αρκεί για την παραγωγή πυρηνικής βόμβας.

Αυστηρή προειδοποίηση ΗΠΑ σε Νετανιάχου για Λίβανο: «Μην τολμήσεις»

Σε απάντηση σε μια πιθανή ισραηλινή επίθεση, τα μέλη της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής του Ιράν δήλωσαν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από τη Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων.

Το ιρανικό κοινοβούλιο πρόκειται να συγκαλέσει ειδική σύνοδο τις επόμενες ημέρες για να συζητήσει πιθανές αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της χώρας.