Skip to main content

Αυστηρή προειδοποίηση ΗΠΑ σε Νετανιάχου για Λίβανο: «Μην τολμήσεις»

REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Τι δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός - Και ευθεία απειλή Ισραήλ στο Ιράν: Οταν χτυπήσουμε, δεν θα καταλάβετε τι συνέβη

 Αυστηρή προειδοποίηση, απηύθυναν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες προς το Ισραήλ, να μην προβεί σε οποιαδήποτε επίθεση στον Λίβανο η οποία θα «μπορούσε να μοιάζει» με αυτό που συνέβη στη Λωρίδα της Γάζας.

«Λέω πολύ ξεκάθαρα ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει στρατιωτική δράση στον Λίβανο που το αποτέλεσμα της οποίας να μπορούσε να μοιάζει με τη Γάζα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ στους δημοσιογράφους.

«Να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον άμαχο πληθυσμό του Λιβάνου, ιδίως της Βηρυτού» ζήτησε από τον Νετανιάχου και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κατά την τηλεφωνική  επικοινωνία που είχαν οι δύο άντρες. 

Τι είχε δηλώσει ο Νετανιάχου

Οι αμερικανικές προειδοποιήσεις  έρχονται σε συνέχεια δηλώσεων του  Ισραηλινού  πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, που προέτρεψε τον λιβανέζικο λαό να διώξει τη Χεζμπολάχ  για να αποφύγει «την καταστροφή και τα δεινά που βλέπουμε στη Γάζα».

Η προτροπή του Μπενιαμίν Νετανιάχου διατυπώθηκε την Τρίτη, ενώ το Ισραήλ επεκτείνει την εισβολή στον Λίβανο με στόχο την Χεζμπολάχ, στέλνοντας χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες στο νοτιοδυτικό Λίβανο.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου δήλωσε ότι 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις τις τελευταίες 24 ώρες.

Επικοινωνία  Μπάιντεν – Νετανιάχου

Νωρίτερα, σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μαζί με την αντιπρόεδρο και υποψήφια των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές Κάμαλα Χάρις, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία αναμενόταν με ανυπομονησία, καθώς Μπάιντεν και Νετανιάχου δεν είχαν συνομιλήσει για επτά εβδομάδες, και ενώ το Ισραήλ προετοιμάζει μια απάντηση στην πυραυλική επίθεση που δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Ιράν.

Ο Λευκός Οίκος δεν παρείχε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συζητήσεων σχετικά με τα αναμενόμενα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν για την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε την 1η Οκτωβρίου, ωστόσο υπογραμμίζεται πως ο αμερικανός πρόεδρος και ο ισραηλινός πρωθυπουργός συμφώνησαν «να παραμείνουν σε στενή επαφή τις επόμενες ημέρες», τόσο απευθείας όσο και μέσω των συμβούλων Εθνικής Ασφαλείας.

Ευθεία απειλή Ισραήλ στο Ιράν: Οταν χτυπήσουμε, δεν θα καταλάβετε τι συνέβη

Ευθεία απειλή Ισραήλ στο Ιράν: Οταν χτυπήσουμε, δεν θα καταλάβετε τι συνέβη

Εντωμεταξύ, Για «θανατηφόρο, ακριβές και αναπάντεχο» χτύπημα στο Ιράν έκανε λόγο ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ περιγράφοντας τα σχεδιαζόμενα αντίποινα του Ισραήλ εναντίον του Ιράν.

Αφού περιέγραψε την πυραυλική επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου ως αποτυχημένη, ο Γκάλαντ δήλωσε: «Οποιοσδήποτε μας επιτίθεται, θα πληγεί και θα πληρώσει ένα τίμημα. Η επίθεσή μας θα είναι θανατηφόρα, ακριβής και πάνω απ’ όλα αναπάντεχη, δεν θα καταλάβουν τι συνέβη και πώς συνέβη, θα δουν τα αποτελέσματα», τόνισε.

Ο Γκάλαντ είπε επίσης ότι ολόκληρο το ισραηλινό σύστημα ασφαλείας, από τον τελευταίο στρατιώτη στο έδαφος μέχρι τον πρωθυπουργό, συγχρονίζεται γύρω από το χτύπημα στο Ιράν: «Ολόκληρη η αλυσίδα διοίκησης βρίσκεται σε σειρά και επικεντρώνεται γύρω από αυτό το θέμα».

Κατέστρεψαν πάνω από 500 στόχους υποδομής

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τα στρατεύματα με την 36η μεραρχία του, η οποία αναπτύχθηκε στο νότιο Λίβανο πριν από μια εβδομάδα, έχουν μέχρι στιγμής καταστρέψει περισσότερους από 500 στόχους υποδομής της Χεζμπολάχ, ενώ έχουν καταστρέψει και υπόγειες σήραγγες.

Ακόμη, τα στρατεύματα κατέστρεψαν μονάδες αποθήκευσης όπλων και όπλων και «εξάλειψαν πολλούς τρομοκράτες», αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

Παράλληλα, ο στρατός του Ισραήλ δημοσιεύει πλάνα από τα στρατεύματα της μεραρχίας που επιχειρούν στο νότιο Λίβανο.