Skip to main content

ΟΗΕ: Η εκεχειρία 21 ημερών μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου είναι ακόμη στο τραπέζι

REUTERS/Jim Urquhart

«Δεν πρέπει να την απορρίψουμε», λέει η απεσταλμένη του ΟΗΕ στον Λίβανο

Η έκκληση των ΗΠΑ και της Γαλλίας για εκεχειρία 21 ημερών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ «είναι ακόμη στο τραπέζι», λέει η κορυφαία αξιωματούχος του ΟΗΕ στο Λίβανο, καθώς πιέζει για έναν τρόπο να εφαρμοστεί ένα πολύπαθο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Χρειαζόμαστε έναν ρεαλιστικό οδικό χάρτη για την εφαρμογή, και από τις δύο πλευρές, της απόφασης 1701. Και αυτός πρέπει να περιλαμβάνει σαφείς μηχανισμούς εφαρμογής και επιβολής», λέει η Ειδική Συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο Jeanine Hennis-Plasschaert.

«Στο τέλος της ημέρας, είναι η έλλειψη ή η μη εφαρμογή της απόφασης 1701 τα τελευταία 18 χρόνια που οδήγησε στη σημερινή σκληρή πραγματικότητα», λέει η ίδια στους δημοσιογράφους.

«Η κοινή έκκληση για εκεχειρία 21 ημερών, όπως ξεκίνησε από τις ΗΠΑ ή υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ και της Γαλλίας, νομίζω ότι είναι ακόμη στο τραπέζι και είναι πολύ σχετική, οπότε δεν πρέπει να την απορρίψουμε. Δεν νομίζω ότι οι νέες πρωτοβουλίες θα προσθέσουν κάτι σε αυτό», προσθέτει η Hennis-Plasschaert. «Οι πολλές εκκλήσεις και οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός είναι πεντακάθαρες. Χρειαζόμαστε ένα παράθυρο για να πετύχουν οι διπλωματικές προσπάθειες».

Ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ Danny Danon λέει ότι το Ισραήλ πιστεύει στη γλώσσα του ψηφίσματος 1701, αλλά ότι «θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα το επιβάλουμε».

«Δεν έχουμε καμία επιθυμία να παραμείνουμε στο Λίβανο και νομίζω ότι τα μόνα στρατεύματα που μπορούν να το κάνουν αυτό θα είναι ο λιβανέζικος στρατός και η UNIFIL, αλλά πρέπει να έχουν τη δύναμη, τη δύναμη και την ικανότητα να διασφαλίσουν ότι η Χεζμπολάχ δεν θα επιστρέψει στα ίδια μέρη», λέει ο Danon στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην ειρηνευτική αποστολή της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο.

Με πληροφορίες από Times of Israel