Skip to main content

Όχι, ο κυκλώνας Μίλτον δεν είναι «σχεδιασμένος»

REUTERS/Norlys Perez

Όργιο θεωριών και οι επιστημονικές διαψεύσεις

Δεν υπάρχει τεχνολογία που να επιτρέπει στους ανθρώπους να δημιουργούν και να ελέγχουν τυφώνες, αλλά οι θεωρίες συνωμοσίας που υπονοούν ότι ο κυκλώνας Μίλτον είναι «κατασκευασμένος» και ότι ο καιρός στη Φλόριντα «χειραγωγείται», οργιάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε πλατφόρμες όπως το X και το TikTok, αναρτήσεις που ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ελέγχει κρυφά τον καιρό έχουν προβληθεί εκατομμύρια φορές.

Πολλές δημοσιεύθηκαν από λογαριασμούς που είναι ήδη γνωστοί για τη διάδοση θεωριών συνωμοσίας και παραπληροφόρησης, σχετικά με την Covid-19 ή τα εμβόλια.

Οι αναρτήσεις που εξέτασε το BBC Verify διαδίδουν παραπλανητικά μηνύματα ότι τυφώνες όπως ο Μίλτον, δημιουργούνται για σκοτεινούς λόγους. Μεταξύ άλλων για να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα.

Και υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το πώς- υποτίθεται- πραγματοποιείται αυτό.

Ώρα μηδέν για την Φλόριντα – Σε πορεία σύγκρουσης με τον κυκλώνα Μίλτον

Ισχυρισμοί και επιστημονικές διαψεύσεις

Η σπορά νεφών

Ορισμένοι χρήστες των social media ισχυρίζονται πως ευθύνονται τεχνικές χειραγώγησης του καιρού, όπως η σπορά νεφών.

Σπορά σύννεφων, σημαίνει «διέγερση» των υφιστάμενων σύννεφων για να παράγουν περισσότερη βροχή σε χώρες, για παράδειγμα, που έχουν ξηρό κλίμα.

Αλλά το νοτιοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ έχει ήδη πληγεί από τεράστιες ποσότητες βροχής από τον τυφώνα Helene, που προκάλεσε θανατηφόρες πλημμύρες σε αρκετές πολιτείες, μόλις δύο εβδομάδες πριν. 

«Διεγείρουμε τα σύννεφα όταν δεν έχουμε αρκετά αερολύματα ή υδρατμούς στην ατμόσφαιρα για να μπορέσει να υπάρξει συμπύκνωση, οπότε προσπαθούμε να την προκαλέσουμε μέσω της σποράς σύννεφων», λέει η Jill Trepanier, ειδικός στα ακραία καιρικά φαινόμενα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα.

 «Στον δυτικό Κόλπο του Μεξικού και στον Κόλπο του Καμπέτσε, δεν χρειάζονται παρεμβάσεις. Η Γη θα δημιουργήσει τυφώνα από μόνη της» τονίζει.

Με 200 χλμ την ώρα θα «χτυπήσει» την Φλόριντα ο «κυκλώνας του αιώνα» – Ο Μίλτον σε αριθμούς

Η χρήση γεωμηχανικής

Άλλοι χρήστες κατηγόρησαν  τη «γεωμηχανική» – ένα ευρύ φάσμα μεθόδων χειραγώγησης του περιβάλλοντος με σκοπό τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Αλλά δεν υπάρχουν εργαλεία που θα επέτρεπαν στους ανθρώπους να δημιουργήσουν ή να ελέγξουν τέτοιου είδους θύελλες.

«Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα με τις τρέχουσες γνώσεις και την τεχνολογία να χρησιμοποιήσουμε τη γεωμηχανική για να τροποποιήσουμε τους τυφώνες», σημειώνει η Suzana Camargo από το Παρατηρητήριο Γης Lamont-Doherty του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

«Εκφοβισμός» οι προειδοποιήσεις για την κλιματική κρίση

Οι τυφώνες είναι φυσικά καιρικά συστήματα. Ωστόσο, υπάρχει σύνδεση με την ανθρώπινη δραστηριότητα.

«Καθώς θερμαίνουμε τον πλανήτη, αναμένουμε πολλές πιθανές επιπτώσεις στους τυφώνες που μπορεί να τους κάνουν πιο  καταστροφικούς – συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να δυναμώνουν πιο γρήγορα πάνω από αφύσικα ζεστά νερά των ωκεανών», εξηγεί η Andra Garner, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Rowan στο Νιου Τζέρσεϊ.

Χρήστες που διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τον τυφώνα Μίλτον, σε γενικές γραμμές είναι αρνητές της κλιματικής κρίσης. Γιαυτούς, οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων ισοδυναμεί  με «εκφοβισμό». Όμως τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο.
naftemporiki.gr