Skip to main content

Σ. Ντάλης στο Naftemporiki TV: Τι θα σηματοδοτούσε για την Ευρώπη η επανεκλογή Τραμπ

Αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «World Pulse», με τον Κώστα Καλέτσιο, μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σωτήρης Ντάλης, αναφερόμενος στο τι θα σηματοδοτούσε για την Ευρώπη μια ενδεχόμενη επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Αρχικά, ο κ. Ντάλης αναφέρθηκε στη σύγκρουση Όρμπαν – Φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της παρουσίασης της ουγγρικής προεδρίας, χαρακτηρίζοντας το ως «αναμενόμενο» και ότι «ο κ. Όρμπαν δεν είναι μια καινούργια πολιτική φιγούρα. Ταλαιπωρεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ενοποιητική διαδικασία για πολλά χρόνια τώρα», ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για το ότι μεγεθύνθηκε το πρόβλημα Όρμπαν».

Τι σημαίνει η επανεκλογή Τραμπ

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ και τι θα σήμαινε για την Ευρώπη, ο κ. Ντάλης είπε: «Ο κ. Όρμπαν το είπε χθες, αν δεν κάνω λάθος σε κάποια συνέντευξή του, ότι θα ανοίξει σαμπάνιες αν κερδίσει ο Τραμπ τις αμερικανικές εκλογές. Φαντάζομαι και άλλοι θα ανοίξουν σαμπάνιες σε κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ή και εκτός Ευρώπης. Αυτό τι δείχνει; Ότι υπάρχει μια ατζέντα η οποία είναι μακριά από αυτό που λέμε εμείς ευρωπαϊκό σχέδιο και συνοχή. Κάποιοι, δηλαδή, ενοχλούνται από την ύπαρξη συνοχής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέλουν να την ακυρώσουν γιατί είναι ο βασικός πυλώνας της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Χωρίς συνοχή δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Και η συνοχή τι είναι; Περισσότερες πολιτικές για μια καλύτερη Ευρώπη προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών».

«Κάποιοι κοιτάζουν προς το παρελθόν, στους εθνικισμούς του  παρελθόντος και αρνούνται να δουν το μέλλον της χώρας τους ή των παιδιών τους», ανάφερε, εξηγώντας ότι «αυτό δεν είναι εύκολο να το διορθώσουμε».