Skip to main content

Χεζμπολάχ: Εκτός δηλώσεων ο όρος για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Γάζα, πριν συμφωνήσει για εκεχειρία

REUTERS/Aziz Taher

Τεχεράνη: Απαράδεκτο εάν οι χώρες του Κόλπου επέτρεπαν τη χρήση του εναέριου χώρου ή στρατιωτικών βάσεών τους για επιθέσεις εναντίον του Ιράν

Ο αναπληρωτής ηγέτης της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κάσεμ δήλωσε σήμερα πως η οργάνωση υποστηρίζει τις προσπάθειες του προέδρου της Βουλής του Λιβάνου να εξασφαλίσει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Ωστόσο, άφησε εμφανώς εκτός των δηλώσεών του έναν συχνά επαναλαμβανόμενο όρο που θέτει η οργάνωση: ότι μια χωριστή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα πρέπει να επιτευχθεί στη Γάζα προτού να συμφωνήσει η Χεζμπολάχ σε εκεχειρία.

Το γραφείο του Νετανιάχου αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Κάσεμ.

Το «μήνυμα» στις χώρες του Κόλπου

Εντωμεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν επισκέπτεται χώρες του Κόλπου. Η Τεχεράνη τους μετέφερε, πως θα ήταν απαράδεκτο εάν επέτρεπαν τη χρήση του εναέριου χώρου ή στρατιωτικών βάσεών τους για επιθέσεις εναντίον του Ιράν, όπως δήλωσε Ιρανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να μιλήσει σήμερα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα.

Το μεγάλο λάθος της Χαμάς που έγινε μπούμερανγκ για το Ιράν

Η Μέση Ανατολή είναι σε επιφυλακή εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ στην ιρανική πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα σε αντίποινα για τη στρατιωτική κλιμάκωση του Ισραήλ στον Λίβανο. Ο μοναδικός θάνατος που προκλήθηκε από την ιρανική επίθεση ήταν ενός Παλαιστινίου που επλήγη από θραύσματα που έπεσαν στη Δυτική Όχθη.

Ο Μπάιντεν έχει πει πως το Ισραήλ θα πρέπει να εξετάσει εναλλακτικούς στόχους από τα πλήγματα σε ιρανικές πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις. Μια επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις διεθνείς τιμές.