Skip to main content

Σε τροχιά σύγκρουσης με την Φλόριντα ο τυφώνας Μίλτον: Φόβοι για σπίτια – φέρετρα

REUTERS/Octavio Jones

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι η διαδρομή του τυφώνα μπορεί να αλλάξει προτού η καταιγίδα φτάσει στην ξηρά αργά το βράδυ της Τετάρτης

Με ωμή γλώσσα, η δήμαρχος της Τάμπα Τζέιν Κάστορ προειδοποίησε τους κατοίκους της περιοχής της:

«Αν βρίσκεστε σε μονοκατοικία, δεν θα υπάρξει μέρος να πάτε όταν τα νερά θα φθάσουν τα πέντε μέτρα. Το σπίτι στο οποίο βρίσκεστε θα είναι τότε ένα φέρετρο».

Ο τυφώνας Μίλτον οδεύει ήδη προς την ακτή του Κόλπου της Φλόριντα, αφήνοντας στους κατοίκους της λίγες τελευταίες ώρες για να «απομακρυνθούν ή να πεθάνουν» προτού η «καταστροφική» καταιγίδα (κατηγορίας 5 ή 4 ανάλογα με τις προβλέψεις) υποβάλει τη ζωή τους σε μια απειλητική καταιγίδα.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι σε παράκτιες περιοχές τελούν υπό εντολές εκκένωσης, ενώ η περιοχή δεν έχει προλάβει να συνέλθει από τις καταστροφικές επιπτώσεις του τυφώνα Ηelene.

Πότε θα χτυπήσει

Το μέτωπο της καταιγίδας βρισκόταν σε τροχιά σύγκρουσης με την μητροπολιτική περιοχή του κόλπου της Τάμπα, όπου ζουν περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, αν και οι μετεωρολόγοι είπαν ότι η διαδρομή μπορεί να αλλάξει προτού η καταιγίδα φτάσει στην ξηρά αργά το βράδυ της Τετάρτη (ξημερώματα Πέμπτης ώρα Ελλάδας). Με βάση τους τελευταίους υπολογισμούς ο τυφώνας θα χτυπήσει τη Φλόριντα στις 9 ώρα Ελλάδας το πρωί της Πέμπτης.

Το αρμόδιο μετεωρολογικό κέντρο των ΗΠΑ περιέγραψε τον Μίλτον ως έναν «καταστροφικό», μεγάλο τυφώνα, με μέγιστους παρατεταμένους ανέμους ταχύτητας 260 χιλιομέτρων την ώρα, τοποθετώντας τον στην υψηλότερη (5η) βαθμίδα της κλίμακα Saffir-Simpson.

Οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να αρχίσουν να επιδεινώνονται από το απόγευμα, ανέφερε σε γνωμοδότηση κατά τη διάρκεια της νύχτας, το ίδιο κέντρο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις θα ενημερωθούν για την πορεία του τυφώνα και αναμένονται σχόλια του Μπάιντεν αργότερα το απόγευμα.

Αν και οι τελικές ταχύτητες του ανέμου μπορούν να μειώσουν και να υποβαθμίσουν τη βαθμίδα του Μίλτον σε μικρότερη κατηγορία, το μέτωπο της καταιγίδας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο όλο και περισσότερες παράκτιες περιοχές.

Στην τροχιά του τυφώνα το 2,8% του αμερικανικού ΑΕΠ

Περίπου το 2,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των ΗΠΑ βρίσκεται στην τροχιά του τυφώνα Μίλτον, δήλωσε ο Ράιν Σουίτ, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics για τις ΗΠΑ.

Όσον αφορά τον τρόπο που ο τυφώνας απέκτησε τη ραγδαία δυναμική του, αυτό οφείλεται στις «εξαιρετικά θερμές θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας οι οποίες παρέχουν το απαραίτητο καύσιμο για την αυτήν την ταχεία ενδυνάμωση που είδαμε να συμβαίνει», δήλωσε ο κλιματολόγος Ντάνιελ Γκίλφορντ της ΜΚΟ Climate Central.

Περισσότερες από δώδεκα παράκτιες κομητείες εξέδωσαν υποχρεωτικές εντολές εκκένωσης ενώ ένα στα πέντε από τα περίπου 8.000 βενζινάδικα της Φλόριντα έχουν ξεμείνει από καύσιμα.