Skip to main content

Ευρωκοινοβούλιο: Σφοδρή σύγκρουση φον ντερ Λάιεν – Όρμπαν

Philippe BUISSIN/European Union

Ασυνήθιστα αιχμηρή γλώσσα από την πρόεδρο της Κομισιόν, αιφνιδιάστηκε ο Ούγγρος πρωθυπουργός

Τεταμένα τα πνεύματα στο Στρασβούργο. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξαπέλυσε επίθεση κατά του Βίκτορ Όρμπαν, αφότου εκείνος μίλησε στο Ευρωκοινοβούλιο, σε μια ομιλία που είχε αναβληθεί πολλάκις.

Η πρόεδρος της Κομισιόν κατηγόρησε τον Ούγγρο πρωθυπουργό πως διάκειται φιλικά προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, επέτρεψε ξένες παρεμβάσεις Ρωσίας και Κίνας και απογοήτευσε τον ουγγρικό λαό.

«Θέλω να τους ρωτήσω», είπε κοιτάζοντας κατευθείαν τον Όρμπαν: «Θα κατηγορούσαν ποτέ τους Ούγγρους για τη σοβιετική εισβολή του 1956; Ή οι Τσέχοι και οι Σλοβάκοι για τη σοβιετική καταστολή του 1968; Ή οι Λιθουανοί για τη σοβιετική καταστολή του 1991;». Οι ρητορικές ερωτήσεις αντιμετωπίστηκαν με χειροκροτήματα από φιλοευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες.

Στο παρελθόν, το Κοινοβούλιο επέκρινε τη φον ντερ Λάιεν ότι είναι πολύ ήπια όταν αντιμετωπίζει ζητήματα κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουγγαρία.

Η κριτική της για τις πολιτικές του Όρμπαν έρχεται εβδομάδες πριν η ομάδα των 26 Ευρωπαίων Επιτρόπων πάει στο Κοινοβούλιο για τις ακροάσεις, με το μέλλον του Όλιβερ Βάρχελι, Ούγγρου Επιτρόπου για την Υγεία να φαντάζει ακόμη λιγότερο βέβαιο.

Philippe BUISSIN/European Union

Η Ουγγαρία έχει αναλάβει από τον Ιούλιο την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Στις πρώτες του κινήσεις, ο Όρμπαν πραγματοποίησε «ειρηνευτικές αποστολές» στο Κίεβο, τη Μόσχα, το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον και ισχυρίστηκε, χωρίς εξουσιοδότηση, ότι εκπροσωπούσε την ΕΕ. .

«Υπάρχουν ακόμη κάποιοι που κατηγορούν αυτόν τον πόλεμο όχι στον εισβολέα αλλά τους αμυνόμενους. Όχι για τον πόθο του Πούτιν για εξουσία, αλλά για τη δίψα της Ουκρανίας για ελευθερία», πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν την Τετάρτη.

Έκπληκτος ο Όρμπαν

Μετά από σχόλια από τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου, ένας σοκαρισμένος Όρμπαν είχε την ευκαιρία να απαντήσει και είπε ότι «εξεπλάγην με όσα είπε η πρόεδρος».

«Εσκεμμένα δεν έθεσα τις διαφορές μας, γιατί ως Προεδρία του Συμβουλίου εργαζόμαστε για λογαριασμό της Ευρώπης. Δεν είναι σωστό να μιλάμε για αυτές τις διαφορές απόψεων όταν εδώ μιλάμε για την προεδρία», είπε.

Ο Όρμπαν πρόσθεσε ότι η Επιτροπή έχει γίνει «πολιτικό όπλο» αντί να είναι ουδέτερη και να επικεντρώνεται στην προστασία των συνθηκών της ΕΕ.

Η Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα που είχε με τον Ούγγρο πρωθυπουργό.

Όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, το θέμα όπου η φον ντερ Λάιεν και ο Όρμπαν συμφωνούν ότι η ΕΕ χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις, η πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι, παρά τις προσπάθειες της ΕΕ να τονώσει την ενιαία αγορά, υπάρχει «μία κυβέρνηση που κινείται προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, που απομακρύνεται από την ενιαία αγορά», φωτογραφίζοντας τη Βουδαπέστη.

«Πώς μπορεί μια κυβέρνηση να προσελκύσει περισσότερες ευρωπαϊκές επενδύσεις, αν την ίδια στιγμή κάνει διακρίσεις σε βάρος των ευρωπαϊκών εταιρειών, φορολογώντας τες περισσότερο από άλλες;» πρόσθεσε εκείνη.

«Ανοίγετε την κερκόπορτα»

Η φον ντερ Λάιεν ολοκλήρωσε την επίθεσή της στον Όρμπαν αναφερόμενη στη μετανάστευση, ένα πολιτικό καυτό θέμα και μακροχρόνιο σημείο συζήτησης του Ούγγρου πρωθυπουργού, ο οποίος υποστήριξε μια μέρα νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου ότι η χώρα του ήταν μια από τις μοναδικές που αγωνίζονται να κρατήσουν μετανάστες χωρίς έγγραφα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Άκουσα τα λόγια σας», συνέχισε η φον ντερ Λάιεν, «Είπατε ότι η Ουγγαρία προστατεύει τα σύνορα και ότι εγκληματίες φυλακίζονται στην Ουγγαρία. Πώς ταιριάζει αυτό με το γεγονός ότι οι αρχές πέρυσι απελευθέρωσαν από τη φυλακή καταδικασμένους διακινητές και λαθρέμπορους πριν τελειώσουν την περίοδο κάθειρξης ;».

Έδραξε δε την ευκαιρία για να επικρίνει περαιτέρω την πρόσφατη απόφαση της Ουγγαρίας να επιτρέψει στην κινεζική αστυνομία να επιχειρεί εντός της χώρας, καθώς και τη χαλάρωση των απαιτήσεων βίζας για Ρώσους υπηκόους φέτος το καλοκαίρι, την οποία αποκάλεσε «κίνδυνο για την ασφάλεια» για όλες τις χώρες της ΕΕ.

«Αυτό δεν υπερασπίζεται την κυριαρχία της Ευρώπης, είναι μια κερκόπορτα για ξένες παρεμβάσεις», είπε η φον ντερ Λάιεν.

Philippe BUISSIN/European Union

Όμως η φον ντερ Λάιεν «μαλάκωσε» τα χτυπήματά της τελειώνοντας την ομιλία της με μια έκκληση προς τον ουγγρικό λαό. «Είμαστε μια οικογένεια. Η ιστορία σας είναι η ιστορία μας. Το μέλλον σας είναι το μέλλον μας. Δέκα εκατομμύρια Ούγγροι είναι 10 εκατομμύρια καλοί λόγοι για να συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε το μέλλον μας μαζί».

Όρμπαν: Χτίστε φράχτες

Ο Βίκτορ Όρμπαν στην ομιλία του καταφέρθηκε εναντίον των μεταναστών: «Πρέπει να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα και ολόκληρη η Ευρώπη πρέπει να προστατεύει αυτά τα σύνορα. Μιλάω ανοιχτό γι’ αυτό το ζήτημα εδώ και αρκετό καιρό. Χτίστε φράχτες και σταματήστε τη μετανάστευση. Από το 2015, δοκιμάσατε κάθε είδους μεταναστευτικό σύμφωνο, αλλά η μετανάστευση μπορεί να σταματήσει μόνο με έναν τρόπο: με την ύπαρξη ελέγχων», σημείωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως η Ουγγαρία ήταν η πρώτη χώρα που έχτισε φράχτες.

«Να κάνουμε hot spots έξω από την Ε.Ε. Μέχρι να το κάνουμε αυτό, πρέπει να τους σταματάμε στα σύνορα. Να μην μπαίνουν στην Ε.Ε.» σημείωσε και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του επειδή «Η Ουγγαρία τιμωρείται που το κάνει αυτό».

«Από το 2015 με κατηγορούν ότι είμαι χαζός ή διαβολικός, αλλά στο τέλος θα συμφωνήσετε μαζί μου. Ότι πρέπει να στήσουμε εξωτερικά hot spots και να αφήνουμε να μπαίνουν στην Ε.Ε. μόνο αυτοί που τους δίνουμε άδεια», πρόσθεσε και στήριξε την πρόταση υπέρ μίας ενιαίας ευρωπαϊκής αντιπροσφυγικής πολιτικής.

Το… Bella Ciao

Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του Βίκτορ Όρμπαν, ακούστηκε εντός του ευρωκοινοβουλίου ο αντιφασιστικός ύμνος «Bella Ciao», με την πρόεδρο του ΕΚ Ρομπέρτα Μέτσολα να απαντά σε όσους διαμαρτυρήθηκαν «ΟΚ, εδώ δεν είναι Eurovision».

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος του ΕΛΚ, κατηγόρησε τον Ούγγρο πρωθυπουργό πως δεν είπε λέξη για την Ουκρανία, ενώ αντέδρασαν και η Αριστερά και οι Πράσινοι, με την Τέρι Ράιντκε να λέει στον κ. Όρμπαν: «Δεν είστε ευπρόσδεκτος εδώ, αυτό είναι το σπίτι της ευρωπαϊκής δημοκρατίας».