Δεν έχουν μιλήσει εδώ και εβδομάδες. Αλλά σήμερα ο Τζο Μπάιντεν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία για τη μορφή, που θα λάβει η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν. Είναι αμφίβολο εάν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα ανοίξει τα χαρτιά του στον Αμερικανό πρόεδρο, που όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα έχει χάσει την υπομονή του.
Κανείς δεν φαίνεται να μπορεί να σταματήσει τον Νετανιάχου, που πιστεύει ότι έχει μία χρυσή ευκαιρία να ανατρέψει την ισορροπία ισχύος στη Μέση Ανατολή, δίνοντας στο Ισραήλ το πάνω χέρι. Το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη χτυπήσει το Ιράν δεν έχει τόσο να κάνει με τις αμερικανικές ενστάσεις, τις οποίες ο ίδιος θεωρεί ένδειξη αδυναμίας μίας υπερδύναμης απέναντι σε μία τρομοκρατική οργάνωση και ένα θεοκρατικό καθεστώς – ταραξία. Έχει περισσότερο να κάνει με την κοινή αντίληψη κυβέρνησης και ισραηλινού στρατού πως το πλήγμα στο Ιράν θα είναι πιο εύκολο αν μετά τον αποκεφαλισμό της Χεζμπολάχ – που εξακολουθεί να πραγματοποιεί φονικές επιθέσεις με ρουκέτες και πυραύλους – πετύχει να την ξεδοντιάσει και να την ακρωτηριάσει. Το τέρας βρυχάται ακόμη και χωρίς κεφάλι, οπότε πρέπει να εξουδετερωθεί.
Η αμερικανική πλευρά δεν διαφωνεί με τη στρατηγική εξόντωση της Χεζμπολάχ. Αλλά φέρεται να έχει αγανακτήσει με τους αλλεπάλληλους αιφνιδιασμούς από το Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο και επιδιώκουν να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση. Κάποιοι ήλπιζαν ότι οι ΗΠΑ θα μάθαιναν περισσότερα για το τι σχεδίαζε το Ισραήλ κατά τη διάρκεια μιας προγραμματισμένης επίσκεψης την Τετάρτη μεταξύ του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ και του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Λόιντ Όστιν, στο Πεντάγωνο, αλλά ο Γκάλαντ ανέβαλε το ταξίδι του.
Το μπλόκο του Νετανιάχου στον Γκάλαντ και το τηλεφώνημα με τον πρόεδρο
Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal o Iσραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εμπόδισε τον Γκάλαντ να αναχωρήσει στις ΗΠΑ το βράδυ της Τρίτης, καθώς το Ισραήλ συνέχιζε να σχεδιάζει την επιχείρησή του στο Ιράν. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν έχουν ακόμη ούτε το χρονοδιάγραμμα του πλήγματος ούτε το τι μπορεί να στοχεύσει το Ισραήλ. Παρόμοιες πληροφορίες μεταδίδει και το Axios.com.
Τον περασμένο μήνα, το Ισραήλ πραγματοποίησε πλήγμα κατά του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα χωρίς να ενημερώσει εκ των προτέρων τις ΗΠΑ. Ο βομβαρδισμός, ο οποίος έλαβε χώρα καθώς η Ουάσιγκτον ήλπιζε να οριστικοποιήσει ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου, εξέπληξε ανώτερα διοικητικά στελέχη.
Υπό τις συνθήκες αυτές το σημερινό τηλεφώνημα ανάμεσα σε Μπάιντεν – Νετανιάχου θα είναι σίγουρα άβολο και κανείς δεν μπορεί να πει εάν θα είναι παραγωγικό. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν το Ισραήλ να πλήττει πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις, αφού σε μία τέτοια περίπτωση οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή και νέα ενεργειακή κρίση. Η ισραηλινή πλευρά από την άλλη δεν θέλει να «επαναλάβει το λάθος του περασμένου Απριλίου», όπως έχει ξεκαθαρίσει. Δεν της αρκούν τα συμβολικά αντίποινα. Θέλουν ένα καίριο χτύπημα κατά των αγιατολάδων του Ιράν.
Ο ανείπωτος πόνος της Γάζας και η εντολή Σινουάρ για επιθέσεις αυτοκτονίας
Μπορεί τα βλέμματα να έχουν στραφεί πια στον Λίβανο και το Ιράν, αλλά το Ισραήλ παραμένει παγιδευμένο σε έναν πόλεμο στη Γάζα, όπου έχει προκληθεί μία άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή με πάνω από 41.000 νεκρούς, κατεστραμμένο το 80% των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, διαλυμένο το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και πάσης φύσεως λοιμώξεις να θερίζουν τον πληθυσμό, μαζί με την πείνα.
Οι καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου πληθαίνουν και ο ριζοσπαστισμός ενισχύεται. Σε αυτή την κόλαση επί Γης, που έχει δημιουργηθεί από τις ισραηλινές επιχειρήσεις, ο «διάβολος» της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, αντί να κάμπτεται, θριαμβεύει.
Ο αρχιτέκτονας της φριχτής τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου ανέλαβε ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της Χαμάς το καλοκαίρι, μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, και αξιωματούχοι των αραβικών υπηρεσιών πληροφοριών, που μίλησαν στη WSJ, λένε ότι η πρώτη του οδηγία σε ανώτερο στέλεχος ήταν να αρχίσουν και πάλι οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.
Λίγες μέρες αργότερα, ένας Παλαιστίνιος μπήκε στο Τελ Αβίβ με ένα μπλε σακίδιο γεμάτο εκρηκτικά. Αν και η βόμβα εξερράγη πριν ο άνδρας φτάσει στο στόχο του, σκοτώνοντας μόνο αυτόν, η επίθεση έστειλε ένα αλάνθαστο μήνυμα. «Τι ευλογία είναι που τα κόκκαλά μου γίνονται σκάγια που κατά των σφετεριστών Σιωνιστών», έλεγε ο δράστης, Τζαφάρ Σαντ Σαΐντ Μούνα, σε βίντεο που κυκλοφόρησε αργότερα από τη Χαμάς.
Η οργάνωση είχε σταματήσει σε μεγάλο βαθμό τις επιθέσεις αυτοκτονίας πριν από δύο δεκαετίες. Τότε ηγετικά στελέχη της Χαμάς φοβήθηκαν ότι τέτοιες επιθέσεις θα έκαναν την ομάδα πολιτική παρία. Παρά τους ενδοιασμούς στους κόλπους της Χαμάς, κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να μιλήσει εναντίον της πρακτικής από τη στιγμή που ο Σινουάρ έπιασε το τιμόνι της, σύμφωνα με τους αραβικούς αξιωματούχους πληροφοριών, οι οποίοι είπαν ότι επικοινωνούν τακτικά με τους ηγέτες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του Σινουάρ. Περιέγραφαν δε τον τελευταίο ως έναν μεγαλομανή, αδίστακτο ηγέτη.
Η άνοδος του Σινουάρ ήταν το αποκορύφωμα μιας μακρόχρονης εσωτερικής πάλης για το πώς να εξισορροπηθούν δύο ανταγωνιστικά οράματα για την οργάνωση. Για χρόνια, η Χαμάς ήταν διχασμένη ανάμεσα σε σκληροπυρηνικούς όπως ο Γιαχία Σινουάρ, που θεωρούν τους θανάτους αμάχων ως απαραίτητους για την αποσταθεροποίηση του Ισραήλ, και στελέχη που δεν αποκλείουν τη βία αλλά θέλουν η ομάδα να διατηρήσει κάποια πολιτική νομιμότητα ως δρόμο για την επίτευξη του βασικού στόχου της: την ίδρυση του παλαιστινιακού κράτος. Ο Σινουάρ επιβάλλει τώρα με άνεση το πιο βίαιο όραμά του. Οι σκληροπυρηνικοί έχουν κερδίσει.