Skip to main content

ΗΠΑ: Γιατί ο κυκλώνας Μίλτον είναι τόσο ισχυρός

CIRA/NOAA/Handout via REUTERS

«Ο Μίλτον έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας από τους πιο καταστροφικούς κυκλώνες που έχουν καταγραφεί ποτέ για τη δυτική-κεντρική Φλόριντα»

Ο κυκλώνας Μίλτον συνέχισε να ενισχύεται τις τελευταίες ώρες – και είναι πλέον, για άλλη μια φορά, τυφώνας κατηγορίας πέντε. Οι συνεχείς άνεμοι στο κέντρο του είναι περίπου 270 χλμ/ώρα (165 μίλια/ώρα) με ριπές ακόμη ισχυρότερες από αυτό.

Η ισχύς της καταιγίδας οφείλεται, εν μέρει, στους εξαιρετικά θερμούς ωκεανούς στους οποίους ταξιδεύει. Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας σε αυτή την περιοχή του κόσμου είναι σημαντικά υψηλότερες από τις κανονικές, κάτι που σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει γίνει πολλαπλάσια πιθανό λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Πώς θα εξελιχθεί

Ο Μίλτον μπορεί να εξασθενήσει κάπως καθώς κατευθύνεται προς τη Φλόριντα. Οι τρέχουσες προβλέψεις δείχνουν ότι θα φτάσει στην ξηρά ως καταιγίδα της ανώτερης κατηγορίας τρία.

Ωστόσο, θα εξακολουθήσει να είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός κυκλώνας.

Ο συνδυασμός καταστροφικών ανέμων, εκτεταμένων πλημμυρικών βροχών και ενός κύματος καταιγίδας με το νερό να φτάνει τα 4,5 μέτρα, είναι πιθανό να είναι ολέθριος.

Φλόριντα: Μαζική έξοδος προ του τυφώνα Μίλτον και φόβοι για συντρίμμια – «πυραύλους»

Το τελευταίο δελτίο του NHC

Το νέο δελτίο του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων (NHC) στο Μαϊάμι αναφέρει ότι «ο Μίλτον ταλαντεύτηκε λίγο προς τα νοτιοανατολικά» την Τρίτη, αναγκάζοντας τους μετεωρολόγους να αλλάξουν την αναμενόμενη πορεία του.

«Ο Μίλτον έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας από τους πιο καταστροφικούς κυκλώνες που έχουν καταγραφεί ποτέ για τη δυτική-κεντρική Φλόριντα», αναφέρει το NHC.

Το NHC προσθέτει ότι ακόμη και οι πιο ακριβείς προβλέψεις θα μπορούσαν να απέχουν ακόμη περίπου 60 μίλια (100 χιλιόμετρα), οπότε οι κάτοικοι σε ολόκληρη την πολιτεία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να νιώσουν τις επιπτώσεις του Μίλτον.

Ο Μίλτον «θα διατηρήσει την ισχύ του μεγάλου κυκλώνα» καθώς θα ταξιδεύει μέσω του Κόλπου, «αλλά ακόμη και αν αυτό προκαλέσει κάποια εξασθένηση, πιθανότατα δεν θα είναι αρκετό για να αποτρέψει τον Μίλτον από το να είναι ένας εξαιρετικά επικίνδυνος τυφώνας όταν φτάσει στην ακτή».

«Οι εκκενώσεις και άλλες προετοιμασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν σήμερα», προσθέτει η πρόγνωση.

Πηγή: BBC

Διαβάστε ακόμη

Κυκλώνας Μίλτον: Τα βενζινάδικα στη Φλόριντα ξεμένουν από καύσιμα, την ώρα που οι πολίτες φεύγουν μαζικά