Skip to main content

Ισραήλ: Κρατούν «μυστικό» από τις ΗΠΑ το σχέδιο για την επίθεση στο Ιράν

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ- REUTERS/Ammar Awad

Πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν ότι το Ισραήλ έχει λάβει οριστική απόφαση

Οι ισραηλινοί ηγέτες δεν έχουν ακόμη ενημερώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για συγκεκριμένες λεπτομέρειες της στρατιωτικής τους απάντησης στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν την περασμένη εβδομάδα, ακόμη και αφού Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν συζητήσει την πιθανή υποστήριξη των ισραηλινών αντιποίνων με πληροφορίες ή δικές τους αεροπορικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους.

Όπως αναφέρει το NBC, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν συνομίλησε με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ το βράδυ της Κυριακής και ένας πρώην και δύο νυν αξιωματούχοι πoυ έχουν γνώση του τηλεφωνήματος, δήλωσαν ότι οι δύο τους εξέτασαν τις πιθανές απαντήσεις, αλλά όχι την τελική απόφαση του Ισραήλ για το πώς θα μπορούσε να ενεργήσει και πότε.

Δεν τέθηκε το θέμα των πυρηνικών εγκαταστάσεων

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν ότι το Ισραήλ έχει λάβει οριστική απόφαση σχετικά με τις λεπτομέρειες της απάντησής του. Οι επιλογές που παραμένουν υπό εξέταση είναι η στόχευση των ιρανικών στρατιωτικών και πληροφοριακών υποδομών, της αεράμυνας και των ενεργειακών εγκαταστάσεων, είπαν οι αξιωματούχοι.

Γκάλαντ και Όστιν δεν συζήτησαν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις ως πιθανούς στόχους, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Ορισμένοι αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ωστόσο ότι η απάντηση του Ισραήλ θα μπορούσε όταν ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας θα συναντηθεί με τον Όστιν.

Τι «δίνουν» οι ΗΠΑ

 Υπενθυμίζεται, πως πρόσφατα το ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι KAN11, είχε αναφέρει πως η Ουάσινγκτον επιχειρεί να πείσει το Ισραήλ, να υποχωρήσει από τους σχεδιασμούς του να επιτεθεί σε ζωτικής σημασίας ενεργειακές και οικονομικές υποδομές στο Ιράν, ενδεχομένως και στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του, προσφέροντάς του ένα «πακέτο αποζημίωσης».

Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το KAN11 έδωσε συγκεκριμένους στόχους που θα πρέπει να μπουν στο απυρόβλητο.
«Αν δεν χτυπήσετε τους στόχους Α, Β, Γ, θα σας παράσχουμε διπλωματική προστασία και ένα πακέτο όπλων» περιέγραψε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος του καναλιού.