Skip to main content

«Δεν έχεις σχέδιο Μπίμπι»: Οι «πολεμικές» στιγμές Μπάιντεν με Πούτιν, Νετανιάχου και ο τρόμος των πυρηνικών

REUTERS/Evelyn Hockstein

Βασισμένο σε εκατοντάδες συνεντεύξεις με συμβούλους του Μπάιντεν, το «War» του Μπομπ Γούντγουορντ, περιγράφει μερικές κορυφαίες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας μέσα από πηγές κοντά στο επιτελείο του απερχόμενου Προέδρου.

Ματιές στα άδυτα της εξουσίας και των διεθνών σχέσεων σε κορυφαίο επίπεδο και με αποκαλυπτικό τρόπο προσφέρει το νέο βιβλίο του –θρυλικού δημοσιογράφου της υπόθεσης Γουότεργκεϊτ- Μπομπ Γούντγουορντ.

Για να πέσουμε κατευθείαν στα πιο «σκληρά» επεισόδια:

«Αυτός ο π…. γιος, ο Μπίμπι Νετανιάχου, είναι κακός. Είναι ένας κακός τύπος!».

Πρόκειται για μια ιδιωτική… αποτίμηση του Μπάιντεν για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό σε έναν από τους συνεργάτες του την άνοιξη του 2024 καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα βρισκόταν ήδη σε σημείο κλιμάκωσης.

Και οι προεδρικές αποτιμήσεις δεν σταματάνε εκεί: «Αυτός ο γ…., ο Πούτιν», λέει ο Μπάιντεν σε συμβούλους στο Οβάλ Γραφείο λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Γούντγουορντ. «Ο Πούτιν είναι το κακό. Έχουμε να κάνουμε με την επιτομή του κακού».

Το βιβλίο του ανθρώπου που έριξε τον Νίξον λέγεται «War» και αποκαλύπτει επίσης λεπτομέρειες σχετικά με ιδιωτικές συνομιλίες του Ντόναλντ Τραμπ με τον Πούτιν (μαζί με μια μυστική αποστολή test Covid για προσωπική χρήση του Ρώσου Προέδρου.

Βασισμένο σε εκατοντάδες συνεντεύξεις με συμβούλους του Μπάιντεν, το War περιγράφει μερικές κορυφαίες στιγμές του απερχόμενου Προέδρου με την ομάδα εθνικής ασφάλειας του μπροστά σε διεθνείς κρίσεις: από την καταστρεπτική αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν μέχρι τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και οι ιδιωτικές αντιπαραθέσεις με τον Νετανιάχου.

Μεταξύ άλλων:

  • Ο Γούντγουορντ γράφει ότι η ομάδα εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν κάποια στιγμή πίστευε ότι υπήρχε πραγματική απειλή, με πιθανότητα μάλιστα 50%, ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.
  • Ο Μπάιντεν ασκεί κριτική στον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για τον τρόπο που χειρίστηκε την ρωσική εισβολή στην Κριμαία το 2014, λέγοντας ότι ο Ομπάμα ποτέ δεν πήρε στα σοβαρά τον Πούτιν.
  • Επικαλούμενος σύμβουλο του Τραμπ, ο Γούντγουορντ αναφέρει ότι υπήρξαν «ίσως και επτά» κλήσεις μεταξύ Τραμπ και Πούτιν από τότε που ο Τραμπ έφυγε από τον Λευκό Οίκο το 2021.

Σε δήλωσή του πάντως, ο εκπρόσωπος του Τραμπ, Στίβεν Τσουνγκ, είπε ότι ο πρώην πρόεδρος ουδέποτε παρέσχε στον Γούντγουορντ «καμία απολύτως πρόσβαση» σε αρχεία ή άλλα έγγραφα και πρόσωπα για το βιβλίο. «Καμία από αυτές τις επινοημένες ιστορίες του Μπομπ Γούντγουορντ δεν είναι αληθινή», ισχυρίστηκε.

«Τρελό»

Ο Γούντγουορντ αναφέρει ότι ενόψει της εισβολής της Ρωσίας, οι ΗΠΑ είχαν αποκτήσει έναν θησαυρό πληροφοριών που «οριστικά» κατεδείκνυε ήδη από τον Οκτώβριο του 2021 ότι ο Πούτιν σχεδίαζε να εισβάλει στην Ουκρανία με δύναμη 175.000 στρατιωτών.

«Επρόκειτο για ένα εκπληκτικό επίτευγμα των μυστικών υπηρεσιών σε συνεργασία με μια ανθρώπινη πηγή μέσα στο Κρεμλίνο», αναφέρει ο Γούντγουορντ.

«Ήταν σαν να είχαν μπει κρυφά στη σκηνή του εχθρού και σκυμμένοι πάνω από τους χάρτες να εξετάζουν τον αριθμό και την κίνηση των ταξιαρχιών και ολόκληρη την ακολουθία της πολυμέτωπης εισβολής», γράφει ο Γούντγουορντ.

«Για όνομα του θεού»

Καταθέτει δε την μαρτυρία ότι ενώ τόσο ο Μπάιντεν όσο και οι σύμβουλοί του συμφωνούσαν ότι το σχέδιο Πούτιν έδειχνε «πολύ σοβαρό», ακόμα κι εκείνοι δυσκολεύονταν να το πιστέψουν.

«Αυτό είναι το σχέδιο του Πούτιν», είπε κάποια στιγμή ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς στον Μπάιντεν, σύμφωνα με τον Γούντγουορντ.

«Θα ήταν τρελό», απάντησε ο Μπάιντεν.

«Για όνομα του Θεού!» λέει σε ένα ακόμη σημείο ο Μπάιντεν. «Πρέπει να αντιμετωπίσω μια Ρωσία που καταβροχθίζει την Ουκρανία

Ο Μπάιντεν βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Πούτιν δύο φορές τον Δεκέμβριο του 2021, πρώτα σε μια τηλεδιάσκεψη και στη συνέχεια σε αυτό που ο Γούντγουορντ περιγράφει ως μια «καυτή κλήση 50 λεπτών» που έγινε τόσο άγρια σε ένα σημείο που ο Πούτιν «άρχισε να επισημαίνει τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου με απειλητικό τρόπο».

Χάρις σε Ζελένσκι: Ετοιμάσου..

Ο Μπάιντεν απάντησε υπενθυμίζοντας στον Πούτιν ότι «είναι αδύνατο να κερδίσεις» έναν πυρηνικό πόλεμο.

Παρά τις προειδοποιήσεις, ο Ουκρανός Πρόεδρος, δεν πίστευε ότι ο Πούτιν πραγματικά θα εισέβαλε στην χώρα του, ακόμη και όταν η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια τον Φεβρουάριο του 2022 είπε ότι η εισβολή ήταν επικείμενη.

Η Χάρις είχε πει μάλιστα στον Ζελένσκι ότι θα έπρεπε «να αρχίσει να σκέφτεται πράγματα όπως η ύπαρξη ενός σχεδίου διαδοχής για να διευθύνει τη χώρα εάν αιχμαλωτιστεί ή σκοτωθεί ή δεν μπορεί να κυβερνήσει».

Μετά τη συνάντηση, γράφει ο Γούντγουορντ, η Χάρις είπε ότι ανησυχούσε ότι ίσως ήταν η τελευταία φορά που έβλεπε τον Ζελένσκι.

Η πιο ανατριχιαστική σκηνή του πολέμου

Μία από τις πιο δραματικές σκηνές που περιγράφονται στον «War» είναι εκείνη που αποκαλύπτει πόσο ανησύχησαν Μπάιντεν και ομάδα εθνικής ασφάλειας για την προοπτική του Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, οι αναφορές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που θεωρούνταν «εξαιρετικές» περιέγραφαν τη «βαθιά ανησυχητική εκτίμηση» ότι ο Πούτιν ήταν τόσο απελπισμένος για τις απώλειες στο πεδίο της μάχης που ίσως χρησιμοποιούσε τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.

Με βάση τη ροή των (ανησυχητικών) πληροφοριών, ο Λευκός Οίκος πίστευε ότι υπήρχε 50% πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει τακτικό πυρηνικό όπλο.Το ποσοστό της εκτίμησης είχε εκτοξευθεί από το 5% και μετά το 10%, αναφέρει ο Γούντγουορντ.

Το βιβλίο αφηγείται επίσης ένα γεμάτο ένταση τηλεφώνημα μεταξύ του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόϊντ Οστιν και του Ρώσου ομολόγου του τον Σεργκέι Σοϊγκού, τον Οκτώβριο του 2022.

«Μην το κάνεις»

«Εάν το κάνατε αυτό, όλοι οι περιορισμοί με τους οποίους λειτουργούσαμε στην Ουκρανία θα επανεξετάζονταν», είπε ο Όστιν στον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, σύμφωνα με τον Γούντγουορντ. «Αυτό θα απομόνωνε τη Ρωσία στην παγκόσμια σκηνή σε βαθμό που δεν μπορείτε να κατανοήσετε πλήρως».

«Δεν αντιμετωπίζω ευγενικά το να με απειλούν», απάντησε ο Σοϊγκού.

«Κύριες υπουργέ», είπε ο Όστιν, σύμφωνα με τον Γούντγουορντ: «Είμαι ο ηγέτης του πιο ισχυρού στρατού στην ιστορία του κόσμου. Δεν κάνω απειλές».

Δύο ημέρες αργότερα, οι Ρώσοι ζήτησαν άλλη μια επικοινωνία. Αυτή τη φορά, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας ισχυρίστηκε ότι οι Ουκρανοί σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν μια «βρώμικη βόμβα», ένα ισχυρισμό που οι ΗΠΑ πίστευαν ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιούσε ως πρόσχημα για την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου.

«Δεν σας πιστεύουμε», είπε ο Όστιν αποφασιστικά και απάντησε: «Δεν βλέπουμε καμία ένδειξη για αυτό και ο κόσμος θα το καταλάβει».

«Μην το κάνεις», είπε στον Σοϊγκού.

«Καταλαβαίνω», απάντησε ο Σοϊγκού.

«Ήταν ίσως η πιο ανατριχιαστική στιγμή όλου του πολέμου», είπε αργότερα για το επεισόδιο ο Κολιν Καλ, ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Ψεύτης και «ουρλιαχτά»

Ολοένα και πιο δύσκολη αποδεικνύεται, τέλος, η σχέση του Τζο Μπάιντεν με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου τον οποίο αποκάλεσε «γ…νο ψεύτη» μετά την εισβολή των ισραηλινών  στρατευμάτων στη Ράφα. Μάλιστα ο Τζο Μπάιντεν φώναξε άγρια στον πρωθυπουργό του Ισραήλ μετά την αεροπορική επιδρομή εναντίον του αρχηγού της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με τα αποσπάσματα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τον Απρίλιο, ο Μπάιντεν ρώτησε τον Νετανιάχου: «Ποια είναι η στρατηγική σου, φίλε;»

Ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ έπρεπε να μπει στη Ράφα, τη συνοριακή πόλη Γάζας-Αιγύπτου που είχε γίνει τότε το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς στη Γάζα.

«Μπίμπι, δεν έχεις στρατηγική», απάντησε ο Μπάιντεν, σύμφωνα με τον Γούντγουορντ.

Τον Μάιο, οι ισραηλινές δυνάμεις μπήκαν στη Ράφα σε μια περιορισμένη επιχείρηση που εξελίχθηκε πολύ πιο ομαλά από ό, τι προέβλεπαν οι ΗΠΑ.

Μετά την εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα πάντως, ο Μπάιντεν φέρεται να έχει πει για τον Νετανιάχου: «Είναι ένας γ…ος ψεύτης».

«Αυτός ο π… γιος, ο Μπίμπι Νετανιάχου, είναι κακός», είπε ο Μπάιντεν σε ιδιωτική εκμυστήρευσή του, σύμφωνα με τον Γούντγουορντ. «Είναι ένας κακός γ…ος τύπος!»…