Skip to main content

Μέση Ανατολή: Ο Νετανιάχου επιβεβαιώνει ότι ο Σαφιεντίν της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε

ABIR SULTAN POOL/Pool via REUTERS

Τι αναφέρει στο αγγλόφωνο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

Τον θάνατο του προβαλλόμενου ως νέου ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασέμ Σαφιεντίν, επιβεβαίωσε με βίντεό του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Σημειώνεται ότι ο Σαφιεντίν βρέθηκε στο στόχαστρο αεροπορικής επιδρομής στη Βηρυτό την περασμένη Πέμπτη, με τον Νετανιάχου ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ σκότωσε επίσης τον αντικαταστάτη του Σαφιεντίν, χωρίς να πει ποιος θα ήταν αυτός.

Σε ένα αγγλόφωνο βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς το λιβανέζικο κοινό, ο Νετανιάχου αναφέρει ότι το Ισραήλ «υποβάθμισε τις δυνατότητες της Χεζμπολάχ. Εξοντώσαμε χιλιάδες τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του [μακροχρόνιου ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν] Νασράλα, και του αντικαταστάτη του Νασράλα και του αντικαταστάτη του».

«Σήμερα, η Χεζμπολάχ είναι πιο αδύναμη από ό,τι ήταν εδώ και πολλά – πολλά χρόνια», λέει ο πρωθυπουργός.

Αφιερώνει μεγάλο μέρος του μηνύματος του, παροτρύνοντας το κοινό να πάρει πίσω τη χώρα από τον έλεγχο της Χεζμπολάχ.

«Τώρα εσείς, οι Λιβανέζοι, βρίσκεστε σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι. Είναι δική σου επιλογή», ​​συνεχίζει.

Οι πολίτες του Λιβάνου, σημειώνει ο Νετανιάχου, «μπορούν τώρα να πάρουν πίσω τη χώρα σας. Μπορείτε να το επιστρέψετε σε ένα μονοπάτι ειρήνης και ευημερίας».

Εάν δεν το κάνουν, υποστηρίζει, «η Χεζμπολάχ θα συνεχίσει να προσπαθεί να πολεμήσει το Ισραήλ από πυκνοκατοικημένες περιοχές σε βάρος σας».

Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ότι οι Λιβανέζοι «αξίζουν να επαναφέρουν τον Λίβανο στις μέρες της ηρεμίας του. σου αξίζει ένας Λίβανος που είναι διαφορετικός».

«Μία χώρα — μία σημαία — ένας λαός», λέει, δανειζόμενος από την αρχική υπόσχεση πίστης των ΗΠΑ. «Μην αφήσετε αυτούς τους τρομοκράτες να καταστρέψουν το μέλλον σας περισσότερο από όσο έχουν ήδη κάνει».

Προτρέπει τους Λιβανέζους να «σηκωθούν και να πάρουν τη χώρα σας πίσω».

«Απελευθερώστε τη χώρα σας από τη Χεζμπολάχ για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος», λέει.

«Απελευθερώστε τη χώρα σας από τη Χεζμπολάχ για να μπορέσει η χώρα σας να ευημερήσει ξανά, έτσι ώστε οι μελλοντικές γενιές των παιδιών του Λιβάνου και του Ισραήλ να μην γνωρίζουν ούτε πόλεμο ούτε αιματοχυσία, αλλά τελικά θα ζήσουν μαζί ειρηνικά».

Είχαν χαθεί τα ίχνη του Σαφιεντίν από το Σάββατο

Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ δήλωνε ήδη από το πρωί του Σαββάτου (5/10) ότι «η επαφή με τον Χασέμ Σαφιεντίν χάθηκε» μετά τα ισραηλινά πλήγματα που είχαν στόχο το προπύργιο της Χεζμπολάχ κοντά στη Βηρυτό.

Η ίδια πηγή διευκρίνιζε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «η επαφή με τον Σάγιεντ Σαφιεντίν χάθηκε μετά τις σφοδρές επιδρομές κατά του προαστίου», τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή. «Δεν ξέρουμε αν βρισκόταν στο σημείο που αποτέλεσε στόχο των επιδρομών, ούτε ποιος ήταν παρών μαζί του» προσέθετε η πηγή.

Δεύτερη πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ επιβεβαίωνε την πληροφορία λέγοντας: «το κόμμα προσπαθεί να φθάσει στην έδρα που στοχοποιήθηκε υπόγεια, αλλά το Ισραήλ πραγματοποιεί συστηματικά νέες επιδρομές σε μια προσπάθεια να εμποδίσει κάθε προσπάθεια των διασωστών».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Σαφιεντίν την ημέρα του ισραηλινού πλήγματος «συνοδευόταν από τον Χατζ Μορτάντα, τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Χεζμπολάχ».