Skip to main content

Μέση Ανατολή: Πόσο πιθανή είναι μία ολοκληρωτική σύγκρουση; – Η ανάλυση του Γ. Καμπά στο Naftemporiki TV

Για τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το ενδεχόμενο ενός ολοκληρωτικού πολέμου μίλησε ο Στρατηγός ε.α και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Γιώργος Καμπάς, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή ON POLITICS με τον Φίλιππο Φιλλιπακόπουλο.

Ερωτηθείς αν ήταν ασύμμετρη η αντίδραση του Ισραήλ, ο κ. Καμπάς είπε: «Δεν το συζητώ, ήταν καθ’υπερβολήν και νομίζω ότι αυτό είναι το οποίο χρεώνουν όλοι – και η Δύση που ασφαλώς στηρίζει το Ισραήλ γιατί αυτό που δέχτηκε, ήταν πραγματικά τραγικό και έπρεπε με κάποιο τρόπο όχι να αντιδράσει μόνο, αλλά να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Δεν μπορεί, δηλαδή, μια χώρα – ένα κράτος να ζει υπό τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων ή πυραύλων που κρέμονται πάνω από το κεφάλι τους ανά πάσα στιγμή. Έπρεπε με κάποιο τρόπο να μπει μια τάξη και μια σειρά. Από την άλλη πλευρά, όμως, αυτό όπως έγινε, ήταν καθ’υπερβολήν. Δεν ήταν αναλογικό, οπότε καταλαβαίνουμε όλοι ότι η ανθρωπιστική καταστροφή που έχει επιτευχθεί αυτή τη στιγμή στην Παλαιστινή είναι μεγάλη και θα χρειαστούν πολλά δισεκατομμύρια να πέσουν σε αυτή την περιοχή για αποκτήσει ανεκτές, όχι καλές, συνθήκες διαβίωσης για αυτά τα 2,5 εκατομμύρια κατοίκους».

Αναφερόμενος στην αντίδραση του Ισραήλ, μετά την ιρανική πυραυλική επίθεση, ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε: «Έχουν καθυστερήσει για δύο λόγους. Πρώτον, προετοιμάζονται, γιατί θέλουν το χτύπημα αυτό να δώσει πολύ περισσότερα μηνύματα απ’ότι έδωσε το χτύπημα του Απριλίου. Και, δεύτερον, γιατί υπάρχουν διαβουλεύσεις κατά βάση με τους Αμερικάνους αλλά και με άλλους συμμάχους για το τι πρέπει να κάνουν. Εάν άφηναν το Ισραήλ μόνο του – και δεν ξέρω αν τελικά θα γίνει αυτό – φαντάζομαι ότι θα υπήρχε πάλι μια απάντηση, η οποία δεν θα ήταν αναλογική και η οποία θα δημιουργούσε έναν φαύλο κύκλο για συνέχεια αυτών των χτυπημάτων, δηλαδή ο ένας να χτυπά τον άλλο και να συνεχίζει αυτό επ’άπειρον».

Παράλληλα, ο κ. Καμπάς αποδίδει την καθυστερημένη αντίδραση του Ισραήλ στην τακτική του «ψυχολογικού πολέμου. Το να ξέρεις ότι ανά πάσα στιγμή ετοιμάζεσαι να δεχτείς πυραύλους ή τέλος πάντων ένα χτύπημα από τον αντίπαλο, αυτό σπάει το ηθικό γενικότερα και είναι και αυτό ένα είδος ‘’επιχειρήσεων’’».

«Σε κάθε περίπτωση το Ισραήλ θα κρατήσει κάποια στεγανά. Δεν θα πάει αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, να προσπαθήσει να σκοτώσει τον ηγέτη του Ιράν, γιατί πλέον πάμε σε άλλο επίπεδο. Πιστεύω ότι θα κοιτάξει να κάνει κάτι άλλο το οποίο θα είναι πιο προσιτό αναλογικά με αυτό που δέχτηκε», εκτίμησε.

Εξηγώντας τι θα μπορούμε να περιλαμβάνει η απάντηση του Ισραήλ, είπε ότι θα μπορούσε να είναι χτύπημα σε «στρατιωτικές εγκαταστάσεις, το οποίο για εμένα είναι light. Το δεύτερο είναι ο οικονομικός σκελετός του Ιράν, δηλαδή πετρέλαια, φυσικό αέριο, διυλιστήρια», τονίζοντας πως η δεύτερη επιλογή είναι μεν βαριά, αλλά όχι σαν ένα χτύπημα σε πυρηνικά.

«Το χειρότερο για εμένα είναι να χτυπηθεί το πυρηνικό πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμπάς, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο, δηλαδή το χτύπημα στα πυρηνικά του Ιράν, θα εξυπηρετούσε τις ΗΠΑ.

Τέλος, ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε ότι βλέπει το χτύπημα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις ως το πιο πιθανό σενάριο.