Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας αποφάσισε να αποκλείσει από την κούρσα των προεδρικών εκλογών μία ευρωβουλευτή και πρώην γερουσιαστή της άκρας δεξιάς, λόγω των αντίθετων προς τις δημοκρατικές αξίες δηλώσεών της.
Πρόκειται για την Ντιάνα Σοσόατσα, η οποία εξασφαλίζει περίπου ένα 14% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών την 24η Νοεμβρίου αποκλείσθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης που δόθηκε στην δημοσιότητα από το Συνταγματικό Δικαστήριο, «οι δημόσιες δηλώσεις της, οι τοποθετήσεις και οι πεποιθήσεις της αντιβαίνουν στις συνταγματικές αξίες και τις απαιτήσεις της δημοκρατικής κοινωνίας».
Κατηγορείται για προπαγάνδα υπέρ του Κρεμλίνου
Η 48χρονη Ντιάνα Σοσόατσα κατηγορείται ότι εκπέμπει προπαγανδιστικά μηνύματα ευνοϊκά προς το Κρεμλίνο και αντισημιτικές απόψεις.
Το Δικαστήριο επισημαίνει τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η υποψήφια για την συμμετοχή της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Γνωστή και για την αντίθεσή της στα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας της Covid, αποβλήθηκε τον Ιούλιο από την αίθουσα των συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο αφού διέκοψε με ουρλιαχτά την συνεδρίαση.
Έναν χρόνο μετά την εκλογή της στην Γερουσία το 2020 με την λίστα του ακροδεξιού κόμματος AUR, η Ντιάνα Σοσόατσα εκδιώχθηκε από αυτό για επίθεση κατά των συμφερόντων του και προσβολή της εικόνας του, καθώς και άρνηση να ακολουθήσει την στρατηγική του. Τότε εντάχθηκε στο μικρό ακροδεξιό κόμμα S.O.S România.
Η αντίδρασή της
Η ίδια χαρακτήρισε «ναζιστική και σταλινική» την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. «Με μετατρέψατε σε ΜΑΡΤΥΡΑ σε ΕΘΝΙΚΟ ΗΡΩΑ!», έγραψε στο Facebook.
Πολλές φωνές της πολιτικής τάξης της Ρουμανίας εξέφρασαν ανησυχία για την απόφαση.
Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Μαρσέλ Τσιολάκου, μεταξύ των φαβορί στις προεδρικές εκλογές, ζήτησε την μεταρρύθμιση του Συνταγματικού Δικαστηρίου καταγγέλλοντας όμως με δριμύτητα και την Ντιάνα Σοσόατσα.
«Ακόμη και σε μία προεκλογική εκστρατεία υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δεν πρέπει να ξεπερασθούν», δήλωσε προειδοποιώντας για «μία επιστροφή στην προς 50 ετών ρουμανική κοινωνία».
Ο φιλελεύθερος σύμμαχός του Νικολάε Τσιούκα, επίσης προεδρικός υποψήφιος, επέκρινε μία απόφαση «που θέτει θέμα για την δημοκρατία» και είναι πρωτοφανής στην Ιστορία της Ρουμανίας δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού.
Υπενθύμισε ότι ο αποκλεισμός της υποψήφιας είναι αποτέλεσμα των ψήφων πέντε δικαστών (επί συνόλου 9), τέσσερις από τους οποίους έχουν διορισθεί από τους εταίρους του σοσιαλδημοκράτες.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP