Skip to main content

Η Μαρίν Λεπέν σώζει τον πρόεδρο Μακρόν από τη διαδικασία καθαίρεσης

Οι εκπρόσωποί της απείχαν κατά την ψηφοφορία, με αποτέλεσμα η πρόταση της Αριστεράς να μη συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία

Απορρίφθηκε η πρόταση της γαλλικής Αριστεράς για να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης ψήφισμα για την καθαίρεση του Εμανουέλ Μακρόν, γεγονός που βάζει τέλος στη διαδικασία δίωξης του γάλλου προέδρου, στην οποία πρωτοστάτησε το κόμμα της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Ζαν Λικ Μελανσόν.

Η πρόταση απορρίφθηκε στη διάσκεψη των προέδρων της Εθνοσυνέλευσης, χάρη στην αποχή των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν.

Υπέρ της παραπομπής της υπόθεσης στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης τάχθηκαν μόνο οι πρόεδροι των τεσσάρων κομμάτων του Νέου Λαϊκού Μετώπου της Αριστεράς και κατά η κοινοβουλευτική ομάδα του Μακρόν, οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικανοί και το UDR του Ερίκ Σιοτί. Οι εκπρόσωποι της Λεπέν απείχαν κατά την ψηφοφορία, με αποτέλεσμα η πρόταση της Αριστεράς να μη συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θα χρειαστεί να υπομείνει μια συζήτηση στην Ολομέλεια για την επικίνδυνη συμπεριφορά του μετά τις βουλευτικές εκλογές», δήλωσε η Ματίλντ Πανό, επικεφαλής των βουλευτών της «Ανυπότακτης Γαλλίας» και πρόσθεσε: «Είναι λοιπόν η Μαρίν Λεπέν που κατά κάποιο τρόπο έσωσε τον Εμανουέλ Μακρόν από τη διαδικασία παραπομπής».

Η βουλευτής της Αριστεράς υποστήριξε ότι η ψηφοφορία απέδειξε ότι «η Εθνική Συσπείρωση δεν είναι αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ και του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά μάλλον η ασφάλεια ζωής του συστήματος».

Με την απόφαση της διάσκεψης των προέδρων μπαίνουν τίτλοι τέλους στη διαδικασία που ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου από την Ανυπότακτη Γαλλία για την καθαίρεση του Μακρόν. Οι πιθανότητες ήταν άλλωστε  σχεδόν μηδενικές, αφού η παραπομπή του προέδρου απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων στην Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία.

Πρόταση μομφής

Η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ θα αντιμετωπίσει πάντως το απόγευμα την πρώτη πρόταση μομφής που κατέθεσε η Αριστερά στην Εθνοσυνέλευση. Αν και το ενδεχόμενο να καταφέρει η Αριστερά να ανατρέψει την κυβέρνηση φαίνεται πολύ υποθετικό, οι συζητήσεις θα πρέπει να επιτρέψουν στην εκτελεστική εξουσία να μετρήσει τις δυνάμεις της.

Στην πρόταση μομφής η Αριστερά υποστηρίζει ότι «η ύπαρξη της κυβέρνησης Μπαρνιέ, η σύνθεση και οι προσανατολισμοί της, αποτελούν άρνηση του αποτελέσματος των τελευταίων βουλευτικών εκλογών».

Η Αριστερά υποστηρίζει ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε να είχε ορίσει ως πρωθυπουργό την προσωπικότητα που πρότεινε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο».

Για να εγκριθεί η πρόταση μομφής, η Αριστερά θα πρέπει να συγκεντρώσει 289 ψήφους, αλλά διαθέτει μόνο 193 βουλευτές. Χρειάζεται δηλαδή την υποστήριξη  και της Εθνικής Συσπείρωσης που διαθέτει 126 έδρες, αλλά προς το παρόν η Μαρίν Λεπέν έχει κλείσει την πόρτα σε αυτή την υπόθεση.