Skip to main content

ΕΕ: Την «ταχεία επιστροφή» των μεταναστών που δεν έχουν άσυλο ζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Alexandros Michailidis / SOOC

«Η μετανάστευση είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση»

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν την «επιτάχυνση των επιστροφών» των παράτυπων μεταναστών από την ΕΕ, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης και 18ης Οκτωβρίου.

Το μεταναστευτικό ζήτημα θα είναι ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας και ενώ σήμερα στο Στρασβούργο οι Ευρωβουλευτές συζητούν για τις προτεραιότητες του Σώματος εν όψει του Συμβουλίου στις 17-18 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων που έχει δει το ΑΜΠΕ, αρχικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να επισημάνει ότι «η μετανάστευση είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση».

Στη συνέχεια, αναμένεται να ζητήσει «την εντατικοποίηση της συνεργασίας με τις χώρες καταγωγής και τις χώρες διέλευσης, μέσω αμοιβαία επωφελών εταιρικών σχέσεων, για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, με σκοπό την πρόληψη παράτυπων αναχωρήσεων και απωλειών ζωών».

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται, να ζητήσουν «αποφασιστική δράση σε όλα τα επίπεδα για την αύξηση και την επιτάχυνση των επιστροφών από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και παράλληλα να καλέσουν την Επιτροπή και το Συμβούλιο να υποβάλουν «ταχέως» μια νέα κοινή προσέγγιση για τις επιστροφές μεταναστών.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται επίσης να υπενθυμίσει την αποφασιστικότητά του «να εξασφαλίσει αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ένωσης με διάφορα διαθέσιμα μέσα» και να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή του «για την αντιμετώπιση της εργαλειοποίησης των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς».

Αναμένεται ακόμη να επισημανθεί ότι «θα πρέπει να εξεταστούν νέοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», τονίζοντας ότι «οι ασφαλείς και νόμιμες οδοί είναι το κλειδί για την τακτική και συντεταγμένη μετανάστευση».

17 ζητούν αλλαγή

Μια ομάδα 17 ευρωπαϊκών χωρών κάλεσε για μια αλλαγή στη μεταναστευτική πολιτική, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι αιτούντες άσυλο των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί θα επιστρέφουν αποτελεσματικά και γρήγορα στις χώρες καταγωγής τους.

Αυτή η νέα προσέγγιση, λένε, θα πρέπει να έχει «συνέπειες» για όσους λαμβάνουν εντολή επιστροφής αλλά δεν εγκαταλείπουν ποτέ την ήπειρο.

«Οι άνθρωποι που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής πρέπει να λογοδοτήσουν. Μια νέα νομική βάση πρέπει να ορίζει σαφώς τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά τους», γράφουν οι χώρες σε ένα non paper που είδε το Euronews. «Η μη συνεργασία πρέπει να έχει συνέπειες και να τιμωρείται».

Οι κυβερνήσεις, συνεχίζουν, «πρέπει να εξουσιοδοτηθούν» να πραγματοποιούν απελάσεις «με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Του εγγράφου, σύμφωνα πάντα με το Euronews, ηγήθηκαν η Αυστρία και η Ολλανδία και το ενέκριναν η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, το Λιχτενστάιν, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Σλοβακία και η Σουηδία. Η Νορβηγία και η Ελβετία, δύο κράτη μέλη που δεν ανήκουν στην ΕΕ και αποτελούν μέρος του χώρου Σένγκεν, έβαλαν επίσης την υπογραφή τους.

Η ομάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χειριστεί το θέμα «ταχέως» και να υποβάλει ένα «σύγχρονο πλαίσιο που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές προκλήσεις και εξελίξεις», αξιοποιώντας τις συζητήσεις της συνεδρίασης της ομάδας εργασίας τον Ιούνιο.

Εξαίρεση ζητά η Ουγγαρία

Η Ουγγαρία ενημέρωσε στην αρχή της εβδομάδας τις Βρυξέλλες σχετικά με την βούλησή της να εξαιρεθεί από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης περί ασύλου, ακολουθώντας την Ολλανδία, μία διαδικασία που δεν έχει μεγάλες πιθανότητες να τελεσφορήσει.

Η ανακοίνωση γίνεται την ημέρα που ο Βίκτορ Όρμπαν, ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ενωσης, δίνει συνέντευξη Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

«Η ουγγρική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει αυστηρά μέτρα για να προστατεύσει τα σύνορά της και να φρενάρει την παράνομη μετανάστευση που απειλεί την εθνική ασφάλεια», εξηγεί στο Facebook ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Γιάνος Μπόκα.

Η Ουγγαρία απηύθυνε χθες επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας «εξαίρεση από τους ευρωπαϊκούς κανόνες ως προς το άσυλο και την μετανάστευση αν πρόκειται να γίνει τροποποίηση των συνθηκών στο μέλλον».

Οι ευρωπαϊκές συνθήκες είναι δεσμευτικές συμφωνίες που έχει εγκριθεί από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μία εξαίρεση δεν μπορεί να παραχωρηθεί παρά με την συμφωνία των 27.

Η Κομισιόν είχε διευκρινίσει κατά την κατάθεση του ολλανδικού αιτήματος στα μέσα του Σεπτεμβρίου ότι «δεν προβλέπονται άμεσες τροποποιήσεις».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Euronews