Skip to main content

Η Χεζμπολάχ χτυπά στρατιωτική βάση του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ – Το Ιράν διαψεύδει τα περί εκρήξεων στο Ισφαχάν

Στιγμιότυπο από την επίθεση του Απριλίου – REUTERS/Amir Cohen

Με κομμένη την ανάσα ο κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις εν αναμονή των ισραηλινών αντιποίνων στο Ιράν

Τι και εάν έχει δει το σύνολο της ηγεσίας της να εξουδετερώνεται από το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ έχει στα χέρια της ένα τεράστιο οπλοστάσιο και το χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση. Αργά το βράδυ της Δευτέρας εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον στρατιωτικής βάσης στην περιοχή Γκλιλότ, κοντά στο Τελ Αβίβ.

Η επίθεση αφιερώθηκε στη μνήμη του ηγέτη του κινήματος Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου σε ισραηλινό πλήγμα.

Στη συγκεκριμένη τοποθεσία βρίσκεται η μεγαλύτερη βάση των υπηρεσιών πληροφοριών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), καθώς και το αρχηγείο της Μοσάντ, υπογραμμίζουν οι Times of Israel. Είχε γίνει ξανά στόχος επίθεσης της Χεζμπολάχ τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με ενημέρωση των IDF, εκτοξεύτηκαν πέντε ρουκέτες από τον Λίβανο, ορισμένες αναχαιτίστηκαν και άλλες έπεσαν στο ύπαιθρο χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς ή σημαντικές υλικές ζημιές.

Δεν υπήρξε επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις

Ισραηλινά και ιρανικά μέσα, εν τω μεταξύ, υπογραμμίζουν ότι η Τεχεράνη διαψεύδει τις πληροφορίες που διέρρευσαν τη νύχτα για εκρήξεις κοντά στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν.

Την είδηση μετέδωσε o ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet.com, κάνοντας λόγο για ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες- αλλά καμία πηγή τελικά δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι όντως είχαμε εκρήξεις στην περιοχή. Το ίδιο το Υnet.com μετέδωσε λίγο αργότερα: «Αξιωματούχοι του Ιράν διαψεύδουν κατηγορηματικά τις αναφορές για εκρήξεις κοντά στην πόλη του Ισφαχάν, όπου υπάρχει πυρηνικός αντιδραστήρας. Οι αρχές της περιοχής απορρίπτουν ως εσφαλμένες τις πληροφορίες».

Η εξέλιξη έρχεται την ώρα που όλος ο κόσμος περιμένει τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν, με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, να έχει μόλις χθες αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για πλήγμα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις. Στους πιθανούς στόχους της Τεχεράνης περιλαμβάνονται και οι πετρελαϊκες εγκαταστάσεις. Σε περίπτωση πλήγματος στις τελευταίες θα μπορούσαμε να δούμε το πετρέλαιο να εκτινάσσεται σε πρώτη φάση στα 100 δολάρια. Εάν το Ιράν έκλεινε ως απάντηση τα Στενά του Ορμούζ, η τιμή θα μπορούσε να εκτιναχθεί και έως τα 250 δολάρια το βαρέλι.

Ο στόχος του Ισραήλ

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου εμφανίζεται αποφασισμένη για ένα ισχυρό και όχι απλά συμβολικό πλήγμα κατά του Ιράν. Μάλιστα οι Αμερικανοί φαίνεται να παραμένουν στο σκοτάδι σχετικά με τη μορφή που θα λάβει η ισραηλινή επίθεση.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει ζητήσει από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να αποφύγει πετρελαϊκές και πυρηνικές εγκαταστάσεις, αλλά ο Νετανιάχου δεν φαίνεται να ακούει πια τους Αμερικανούς. Έχει επανειλημμένα στείλει το μήνυμα τα τελευταία 24ωρα πως θεωρεί ότι έχει μία χρυσή ευκαιρία να ανατρέψει για πάντα την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Στόχος του, όπως λέει, είναι η «αναμόρφωση» όλης της περιοχής.

Με πληροφορίες από Times of Israel, ΒΒC, Jerusalem Post, Ynet.com

Διαβάστε ακόμη

IDF: Νεκρός ο διοικητής του αρχηγείου της Χεζμπολάχ