Skip to main content

Κυκλώνας Μίλτον: Αναβαθμίστηκε στην κατηγορία 5- Συναγερμός σε Μεξικό και Φλόριντα

CSU/CIRA &NOAA/Handout via REUTERS

«Εάν έχετε τα μέσα να το κάνετε (…) φύγετε σήμερα»

«Εξαιρετικά επικίνδυνος» θεωρείται ο κυκλώνας Μίλτον που αναμένεται να επηρεάσει τη χερσόνησο Γιουκατάν, στο Μεξικό, λίγο πριν φτάσει στη Φλόριντα.

Το αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) αναβάθμισε σήμερα τον Μίλτον στη μέγιστη βαθμίδα, στην κατηγορία 5. «Γρήγορα ενισχύθηκε», περνώντας μέσα σε λίγες ώρες από την κατηγορία 3 στον μέγιστο βαθμό της κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον.

Άνεμοι μέχρι 250 χλμ/ώρα

Σύμφωνα με το NHC, ο Μίλτον συνοδεύεται από ανέμους που θα μπορούσαν να φθάσουν έως τα 250 χιλιόμετρα την ώρα.

Θυελλώδεις άνεμοι αναμένεται να πλήξουν τη Γιουκατάν σήμερα και αύριο προτού τα ακραία καιρικά φαινόμενα φθάσουν στη Φλόριντα, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, «από την Τρίτη το βράδυ ή την Τετάρτη», μέσω του Κόλπου του Μεξικού.

Ο Μίλτον προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε αυτήν την αμερικανική πολιτεία, λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά το φονικό πέρασμα του Ελίν.

«Αν μπορείτε, φύγετε σήμερα»

«Εάν έχετε τα μέσα να το κάνετε (…) φύγετε σήμερα», απηύθυναν έκκληση σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι αρχές της Φλόριντα, απευθυνόμενες κυρίως στους πολίτες της περιοχής της Τάμπας (περίπου 3 εκατομμύρια κάτοικοι) στον Κόλπο του Μεξικού.

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις διευκρίνισε πως ο Μίλτον θα παραμείνει κυκλώνας καθ’ όλο το διάστημα που θα διασχίσει τη Φλόριντα, από το δυτικό στο ανατολικό τμήμα της.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP