Ο πόλεμος στη Γάζα μπορεί να ξεκίνησε λόγω της πιο εντυπωσιακής αποτυχίας των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών να προβλέψουν την επίθεση της Χαμάς, αλλά στην επικείμενη σύγκρουση με το Ιράν οι κατάσκοποι του εβραϊκού κράτους φαίνεται να έχουν προετοιμάσει καλά το έδαφος.
Η Μοσάντ, η Σιν Μπετ και η Αμάν-η υπηρεσία Πληροφοριών του ισραηλινού στρατού -φέρονται να έχουν αποκρυπτογραφήσει πλήρως όχι μόνο τους στόχους της επίθεσης στο Ιράν, αλλά και τις δυνάμεις που θα έχει να αντιμετωπίσει, κυρίως η αεροπορία του Ισραήλ.
Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις αριθμούν περίπου 350.000 άνδρες του στρατού ξηράς, 18.000 μέλη του πολεμικού ναυτικού, 37.000 άνδρες στην αεροπορία και 15.000 στην αεράμυνα. Υπάρχουν επίσης οι Φρουροί της Επανάστασης που αριθμούν περίπου 150.000 στις χερσαίες δυνάμεις, περισσότεροι από 20.000 στο πολεμικό ναυτικό και 15.000 στις αεροδιαστημικές υπηρεσίες.
Με δεδομένη τη γεωγραφική απόσταση των 2.000 χιλιομέτρων που χωρίζουν τις δύο χώρες, μια πιθανή σύγκρουση θα περιλάμβανε, εκτός από τα πυραυλικά συστήματα, τις αεροπορικές δυνάμεις.
Η πολεμική αεροπορία
Η ιρανική πολεμική αεροπορία (IRIAF) θεωρείται απαρχαιωμένη, καθώς διαθέτει κυρίως αεροσκάφη που κληρονόμησε από την εποχή του Σάχη, πριν από την ισλαμική επανάσταση του 1979. Πρόκειται για 183 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 63 F-4 (και μερικά RF -4) , 26 F-14, 23 Sukhoi Su-24, 20 MiG-29, 17 F-5, 17 F-7, 8 Saeqeh (τοπική έκδοση του F-5), 9 Mirage F-1 και έναν αριθμό Su -22 και Su-25. Η λειτουργικότητα αυτών των αεροσκαφών δεν είναι γνωστή, αλλά εκτιμάται ότι δεν είναι ικανά να αναχαιτίσουν τα ισραηλινά μαχητικά και λόγω της αδυναμίας απόκτησης ανταλλακτικών. Η IRIAF διαθέτει επίσης ένα στόλο μεταγωγικών αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού που αποτελούνται από 3 ειδικά διασκευασμένα Boeing 707 και ισάριθμα 747s .
Το Ιράν δεν διαθέτει επιθετικά ελικόπτερα ,αλλά μόνο 6 μεσαία και ελαφριά μεταγωγικά ελικόπτερα.
Το πυραυλικό οπλοστάσιο
Αντίθετα, το ιρανικό πυραυλικό οπλοστάσιο είναι πιο εξελιγμένο και βασίζεται σε μια αξιοσημείωτη σειρά εκτοξευτών μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Αν και η επιχειρησιακή τους δυνατότητα δεν είναι επίσημα γνωστή, οι πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς MRBM μπορούν να πλήξουν το Ισραήλ, όπως και οι υπερηχητικοί Fattah-1 και 2 που κατάφεραν να «τρυπήσουν» την ισραηλινή αεράμυνα στις τελευταίες επιθέσεις.
Η Τεχεράνη μπορεί να υπολογίζει επίσης σε έναν άγνωστο αριθμό πυραύλων Shahab-3, Kheibar Shekan, Sejjil, Khorramshahr, Ghadr-1 και Emad, που είναι και οι δύο παραλλαγές του Shahab-3. Το Ιράν έχει επίσης πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς: τον Soumar , που μπορεί να πλήξει στόχους έως και σε 2.300 χιλιόμετρα και τοn Paveh παράγωγο του πρώτου με εκτιμώμενο βεληνεκές 1600 χλμ.
Το Ιράν διαθέτει περίπου 1900 άρματα μάχης– κυρίως ρωσικά T-72S και 2600 οχήματα μεταφοράς προσωπικού Το ιρανικό ναυτικό διαθέτει επίσης 7 φρεγάτες και τρία υποβρύχια κλάσης Kilo. Το Ιράν, συνολικά, ωστόσο, μπορεί να βασιστεί σε έναν τεράστιο και ποικιλόμορφο στολίσκο μικρών σκαφών επιφανείας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ.
Τι αντιπαραθέτει το Ισραήλ
Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία(IAF) διαθέτει 339 μαχητικά αεροσκάφη, εκ των οποίων 309 πολλαπλών ρόλων για άμυνα και επίθεση εδάφους). Ο ισραηλινός αεροπορικός στόλος περιλαμβάνει: 196 μαχητικά-βομβαρδιστικά F-16, 83 F-15 και 30/39 F-35. Το Ισραήλ διαθέτει 7 αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού Boeing 707 και ισάριθμα KC-130H. Διαθέτει επίσης 128 ελικόπτερα διαφόρων τύπων, συμπεριλαμβανομένων 26 επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A και 22 AH. -64Δ.
90 πυρηνικές κεφαλές
Το Ισραήλ διαθέτει επίσης βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ της κατηγορίας Delilah και Jericho, ενδιάμεσου βεληνεκούς,και πυραύλους Popeye που εκτοξεύονται από αεροσκάφη.
Πιστεύεται επίσης ότι το Τελ Αβίβ θα μπορούσε να έχει 90 πυρηνικές κεφαλές, εκ των οποίων περίπου 50 θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε αυτούς τους τύπους βαλλιστικών πυραύλων.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF ) αποτελούνται επίσης από 169.500 μονίμους στρατιώτες-άνδρες, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS). Το IDF έχει επίσης περίπου 465.000 έφεδρους , εκ των οποίων περίπου 300.000 ανακλήθηκαν μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Στο Ισραήλ, η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για άτομα άνω των 18 ετών, με διάρκεια 32 μηνών για τους άνδρες και 24 μήνες για τις γυναίκες.
Για την ιστορία, το Ισραήλ διαθέτει περίπου 400 άρματα μάχης τύπους Merkava IV και 4M και 700 τύπου III, όπως και αρκετές χιλιάδες τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, αν και λόγω της φύσης του πολέμου με το Ιράν ,δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν.
Το πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ τέλος διαθέτει 7 κορβέτες και 8 περιπολικά σκάφη κατευθυνόμενων πυραύλων μαζί με 5 υποβρύχια.