Skip to main content

Ευρωκοινοβούλιο: Μεσανατολικό, Σένγκεν και -επιτέλους- Όρμπαν στην Ολομέλεια του Στρασβούργου

Daina Le Lardic/EUROPEAN UNION

Τα θέματα στην ατζέντα του Στρασβούργου

Συνέρχονται οι Ευρωβουλευτές για την Ολομέλεια στο Στρασβούργο (7 έως 10 Οκτωβρίου), με τη Μέση Ανατολή να κυριαρχεί στην ατζέντα.

Οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν και για τις επιπτώσεις της επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων για τον χώρο Σένγκεν και για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, με αφορμή και τις σχετικές ενέργειες στη Γερμανία.

Ο Βίκτορ Όρμπαν, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της εξάμηνης Προεδρίας της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο. Πρόκειται για μια συζήτηση που έχει συναντήσει πολλά εμπόδια, καθώς με διάφορες δικαιολογίες αναβλήθηκε το καλοκαίρι, ενώ στην Ολομέλεια του Σεπτεμβρίου, ο κ. Όρμπαν δεν παρευρέθηκε εξαιτίας των πλημμυρών της κακοκαιρίας Boris.

Τα υπόλοιπα θέματα στην ατζέντα

·         Συζήτηση με αφορμή την επέτειο της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ.

·         Προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης – 18ης Οκτωβρίου.

·         Συζητήσεις για την κρίση στην αυτοκινητοβιομηχανία της ΕΕ και για το πώς θα εξασφαλιστεί προσιτή και αξιοπρεπής στέγαση.

·         Γεωργία: Συζήτηση και ψηφοφορία σχετικά με την κατάσταση της φθίνουσας δημοκρατίας στη Γεωργία, με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Borrell.

·         Μολδαβία: Συζήτηση και ψηφοφορία σχετικά με τις προσπάθειες ρωσικής παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές της Μολδαβίας, με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Borrell.