Skip to main content

Το Ισραήλ ετοιμάζει τη «νέα φάση πολέμου» στη Γάζα – Εξαφανισμένος ο Σινουάρ της Χαμάς

REUTERS/Florion Goga

Εκτεταμένες επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε εντολές εκκένωσης για το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Γάζας, λέγοντας ότι πρόκειται για προετοιμασία για «μια νέα φάση» στον πόλεμο.

«Σας υπενθυμίζω σε όλους ότι η περιοχή της βόρειας Λωρίδας της Γάζας εξακολουθεί να θεωρείται επικίνδυνη ζώνη μάχης», ανάρτησε στο X ο Avichai Adraee, εκπρόσωπος του στρατού στην αραβική γλώσσα. Είπε ότι η Χαμάς συνεχίζει να προσπαθεί να δημιουργήσει «τρομοκρατική υποδομή» εκεί.

 Ενισχύει τις δυνάμεις στα σύνορα ενόψει της 7ης Οκτωβρίου

Ο στρατός έχει παράλληλα ενισχύσει τις δυνάμεις του στα σύνορα της Γάζας, καθώς αναμένει πιθανές εκτοξεύσεις ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς ή άλλες επιθέσεις από τη Λωρίδα στην επέτειο της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου αύριο.

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι ενώ η Χαμάς έχει εξαρθρωθεί σε μεγάλο βαθμό ως στρατιωτική οργάνωση, τα στελέχη της μπορούν ακόμα να πραγματοποιήσουν επιθέσεις με ρουκέτες.

Ο Ισραηλινός Στρατός περίμενε τις επιθέσεις της Χαμάς την πρώτη επέτειο της επίθεσης και εκτιμά σήμερα ότι τέτοιες επιθέσεις από τη Γάζα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ρουκέτες, πιθανώς ακόμη και προς το κεντρικό Ισραήλ.

Άφαντος ο Γιαχία Σινουάρ

Δημοσιογράφοι από το Κατάρ, εν τω μεταξύ, έλεγαν στους συγγενείς των ομήρων της Χαμάς πως δεν έχουν πια καμία επικοινωνία με τον ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης.

«Ο (ηγέτης της Χαμάς) Γιαχία Σίνουρα δεν επικοινωνεί αυτήν τη στιγμή μαζί μας. Εξαφανίστηκε και σε εμάς και δεν κάνει επαφή. Σταμάτησε να επικοινωνεί μέσω τηλεφώνου», είπαν χαρακτηριστικά σε οικογένεια ομήρου,

Δεν είναι σαφές εάν σώος, αλλά πάντως είναι ξεκάθαρο ότι έχει σταματήσει την όποια προσπάθεια διαπραγμάτευσης για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση των ομήρων.
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστήριξαν χθες στο Reuters πως παραμένει ζωντανός και με μόνο στόχο την καταστροφή του Ισραήλ.

Μέση Ανατολή: Ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ παραμένει προσηλωμένος στην καταστροφή του Ισραήλ