Skip to main content

Το Ισραήλ δεν ακούει τους Αμερικανούς: Τι θα επιδιώξει με το χτύπημα στο Ιράν – Ποιο το μεγάλο ρίσκο

EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Είμαστε σε μία πολύ επικίνδυνη στιγμή για τη Μέση Ανατολή

Καθώς ο κόσμος περιμένει την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν, το Ισραήλ δεν πρόκειται να ακούσει ούτε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ούτε τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτό επεσήμανε στο CNN ο Στίβεν Κουκ, ανώτερος συνεργάτης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Ο Μπάιντεν έχει ζητήσει από το Ισραήλ να μην στοχεύσει τις πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, ενώ ο Τραμπ κάλεσε το Ισραήλ να πράξει ακριβώς το αντίθετο.

«Οι Ισραηλινοί δεν πρόκειται να περιοριστούν από αυτά που έχουν να πουν ο πρόεδρος και ο πρώην πρόεδρος», είπε ο Κουκ στον Μάικλ Χολμς του CNN. «Θα στοχοποιήσουν εκείνες τις εγκαταστάσεις και τα όπλα στο Ιράν που είναι τα πιο επικίνδυνα για το Ισραήλ».

«Το πραγματικό ερώτημα είναι πόσο ψηλά θα ανέβουν οι Ισραηλινοί στη σκάλα της κλιμάκωσης και αν οι Ιρανοί αισθάνονται υποχρεωμένοι να απαντήσουν στη συνέχεια», πρόσθεσε ο Κουκ.

Ο μεγάλος στόχος και ο κίνδυνος

Ο στόχος του Μπενιαμίν Νετανιάχου θα είναι να εκφοβίσει το Ιράν, το οποίο έχει ήδη δεσμευτεί δια στόματος του Αλί Χαμενεΐ να αντεπιτεθεί εάν το Ισραήλ επιτεθεί.

«Τότε θα δούμε την κατεύθυνση που θα μπορούσε να πάει αυτή η σύγκρουση», είπε ο Κουκ. Υπάρχουν κίνδυνοι να πάμε πολύ μακριά, προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι όσο ο πόλεμος συνεχίζεται, το Ισραήλ κινδυνεύει να ριζοσπαστικοποιήσει τις κοινότητες στον Λίβανο, κάτι που έχει ήδη κάνει στη Γάζα.

Η Χεζμπολάχ, η τρομοκρατική ομάδα που πολεμά το Ισραήλ στον Λίβανο, γεννήθηκε από την ισραηλινή εισβολή στη χώρα το 1982.

Ωστόσο, το Ισραήλ έχει δείξει τις τελευταίες εβδομάδες ότι είναι πρόθυμο να αναλάβει υψηλό ρίσκοείπε ο Κουκ και προειδοποίησε πως «αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη στιγμή στη Μέση Ανατολή».

Οι πιθανοί στόχοι του Ισραήλ

Σε κάθε περίπτωση το Ισραήλ φαίνεται έτοιμο να χτυπήσει το Ιράν άμεσα, με πιο δυναμικό και δημόσιο τρόπο από ό,τι στον παρελθόν. Το Ιράν έχει μια σειρά από ευαίσθητους στόχους, συμπεριλαμβανομένων τοποθεσιών παραγωγής πετρελαίου, στρατιωτικών βάσεων και πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Οι εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν συγκεντρώνονται ως επί το πλείστον στα δυτικά της χώρας, κοντά στο Ιράκ, το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία. Ένας σημαντικός αριθμός εγκαταστάσεων βρίσκονται στα ανοιχτά των ακτών του Ιράν ή σε νησιά, όπως ο κύριος τερματικός σταθμός εξαγωγής πετρελαίου στο νησί Χαρκ στον Περσικό Κόλπο.

Ισραήλ: Πού και πώς μπορεί να χτυπήσει το Ιράν

Το Ισραήλ βλέπει σαφώς και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ως απειλή για την ύπαρξή του. Ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν έχουν άμεσα σχέδια να χτυπήσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν – αυτές περιλαμβάνουν μονάδες παραγωγής και εμπλουτισμού ουρανίου, ορυχεία ουρανίου και ερευνητικούς αντιδραστήρες. Η στόχευση πυρηνικών τοποθεσιών, πολλές από τις οποίες βρίσκονται δεκάδες μέτρα κάτω από τη γη, θα ήταν δύσκολη υπόθεση χωρίς τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εάν το Ισραήλ θέλει να χρησιμοποιήσει την ισχυρή αεροπορία του για αντίποινα, τα αεροπλάνα του θα πρέπει να πετούν μεγάλες αποστάσεις. Πρόσφατα όμως έδειξε ότι θα μπορούσε να το κάνει.

Στις επιθέσεις εναντίον των Χούθι στην Υεμένη την περασμένη εβδομάδα, οι ισραηλινές δυνάμεις πέταξαν περισσότερα από χίλια μίλια για να επιτεθούν σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας και ναυτιλιακές υποδομές, χρησιμοποιώντας αναγνωριστικά αεροσκάφη και δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη που έπρεπε να ανεφοδιαστούν με καύσιμα στη μέση της πτήσης.

Όλες οι εξελίξεις από το liveblog της Ναυτεμπορικής.