Το Ιράν και το Ισραήλ απέφευγαν την άμεση αντιπαράθεση για χρόνια, επιλέγοντας έναν σκιώδη πόλεμο μυστικών σαμποτάζ και δολοφονιών. Αλλά οι δύο χώρες πλησιάζουν τώρα πιο κοντά στην ανοιχτή σύγκρουση.
Μετά την ισραηλινή εισβολή στον νότιο Λίβανο αυτή την εβδομάδα και το μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης στο Ισραήλ, το δεύτερο σε λιγότερο από έξι μήνες, το Ισραήλ ετοιμάζει τώρα τα αντίποινά του. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε πως είναι καθήκον η απάντηση στην Τεχεράνη.
Ο Αλί Χαμενεΐ, ανώτατος ηγέτης του Ιράν, έχει πει ότι σε μία τέτοια περίπτωση το Ιράν θα προβεί σε νέα αντίποινα. Η επίθεση της 1ης Οκτωβρίου ήταν αντίποινα στη δολοφονία Νασράλα.
Σε κάθε περίπτωση το Ισραήλ φαίνεται έτοιμο να χτυπήσει το Ιράν άμεσα, με πιο δυναμικό και δημόσιο τρόπο από ό,τι στον παρελθόν. Το Ιράν έχει μια σειρά από ευαίσθητους στόχους, συμπεριλαμβανομένων τοποθεσιών παραγωγής πετρελαίου, στρατιωτικών βάσεων και πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Ακολουθεί μια επισκόπηση του πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια ισραηλινή επίθεση από τους New York Times.
Εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιράν
Οι εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν συγκεντρώνονται ως επί το πλείστον στα δυτικά της χώρας, κοντά στο Ιράκ, το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία. Ένας σημαντικός αριθμός εγκαταστάσεων βρίσκονται στα ανοιχτά των ακτών του Ιράν ή σε νησιά, όπως ο κύριος τερματικός σταθμός εξαγωγής πετρελαίου στο νησί Χαρκ στον Περσικό Κόλπο.
Η καταστροφή πετρελαϊκών εγκαταστάσεων θα μπορούσε να βλάψει την ήδη αδύναμη οικονομία του Ιράν και να διαταράξει τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου έναν μήνα πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ. Το Ιράν παράγει περίπου τρία εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, ή περίπου το 3% της παγκόσμιας προσφοράς. Ο μεγαλύτερος πελάτης του είναι η Κίνα. Οι κυρώσεις έχουν μειώσει τη σημασία του Ιράν για την παγκόσμια αγορά, αλλά μια επίθεση θα μπορούσε ωστόσο να επηρεάσει τις τιμές.
Όταν ρωτήθηκε την Πέμπτη εάν θα υποστήριζε ένα χτύπημα από το Ισραήλ στην πετρελαϊκή υποδομή του Ιράν, ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι το ενδεχόμενο ήταν «σε συζήτηση» – μια παράλογη παρατήρηση που οδήγησε σε άλμα την τιμή του πετρελαίου. Το αργό πετρέλαιο Brent είχε εβδομαδιαία άνοδο άνω του 8%, τη μεγαλύτερη εδώ και δύο χρόνια.
Χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις
Το Ισραήλ βλέπει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ως απειλή για την ύπαρξή του. Ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν έχουν άμεσα σχέδια να χτυπήσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν – αυτές περιλαμβάνουν μονάδες παραγωγής και εμπλουτισμού ουρανίου, ορυχεία ουρανίου και ερευνητικούς αντιδραστήρες – ως αντίποινα για το πρόσφατο μπαράζ πυραύλων.
Η στόχευση πυρηνικών τοποθεσιών, πολλές από τις οποίες βρίσκονται δεκάδες μέτρα κάτω από τη γη, θα ήταν δύσκολη υπόθεση χωρίς τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν θα υποστηρίξει μια επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Ακόμα κι αν το Ιράν επιταχύνει τις προσπάθειές του να κατασκευάσει αρκετό ουράνιο υψηλής εμπλουτισμού για μια βόμβα, οι ειδικοί λένε ότι η χώρα θα απείχε μήνες και πιθανώς έναν χρόνο από τη δημιουργία ενός πυρηνικού όπλου.
Πλήγμα εξ αποστάσεως
Εάν το Ισραήλ θέλει να χρησιμοποιήσει την ισχυρή αεροπορία του για αντίποινα, τα αεροπλάνα του θα πρέπει να πετούν μεγάλες αποστάσεις. Πρόσφατα όμως έδειξε ότι θα μπορούσε να το κάνει.
Στις επιθέσεις εναντίον των Χούθι στην Υεμένη την περασμένη εβδομάδα, οι ισραηλινές δυνάμεις πέταξαν περισσότερα από χίλια μίλια για να επιτεθούν σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας και ναυτιλιακές υποδομές, χρησιμοποιώντας αναγνωριστικά αεροσκάφη και δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη που έπρεπε να ανεφοδιαστούν με καύσιμα στη μέση της πτήσης.
Η αεροπορική επίθεση στο Ιράν θα συνεπαγόταν παρόμοιες αποστάσεις, αλλά θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνη. Το Ιράν έχει πολύ ισχυρότερη αεράμυνα από τον Λίβανο και την Υεμένη.
Τον Απρίλιο, σε αντίποινα για το πρώτο πυραυλικό μπαράζ του Ιράν, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε ένα αντιαεροπορικό σύστημα S-300 κοντά στο Νατάνζ, μια πόλη στο κεντρικό Ιράν που είναι κρίσιμη για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της χώρας. Δυτικοί και Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ισραήλ είχε αναπτύξει εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εκτόξευσε τουλάχιστον έναν πύραυλο από πολεμικό αεροπλάνο σε αυτή την επίθεση.
«Πιστεύω ότι είναι πιθανό να μιμηθούν την επιχείρηση του Απριλίου και να προσπαθήσουν να εξαλείψουν τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και την αεράμυνα του Ιράν για να ανοίξουν χώρο για αεροπορική επίθεση», δήλωσε στους NYT ο Γκραντ Ράμλι, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου και ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για Πολιτική Εγγύς Ανατολής. «Το ερώτημα θα είναι πόσο εκτεταμένες και αν θα εισέλθουν στον ιρανικό εναέριο χώρο».
Αλλά το Ισραήλ μπορεί να μην χρειάζεται να βασιστεί μόνο στην αεροπορία του σε μια επίθεση στο Ιράν.
Σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, μια δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον, το Ισραήλ έχει άλλες επιλογές: βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς Jericho 2 που μπορούν να πετάξουν περίπου 2.000 μίλια και Jericho 3, βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς που μπορούν να φτάσουν στόχους πάνω από 4.000 μίλια μακριά.