«Ο γενικευμένος πόλεμος που πολλοί ήθελαν να αποφύγουν μετά την 7η Οκτωβρίου έφτασε τελικά. Κάποιοι εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα είναι μια μικρότερη εκδοχή ενός περιφερειακού πολέμου και όχι η μέγιστη δυνατή , αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπαίνοντας στο νέο εβραϊκό έτος, ο πόλεμος στη Γάζα δεν είναι πλέον το κύριο μέτωπο» σχολιάζει η Jerusalem Post, αναλύοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την τρομακτική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία για τα ισραηλινά αντίποινα.
«Ο Λίβανος και το Ιράν έχουν αντικαταστήσει τη Χαμάς ως τους κύριους αντίπαλους του Ισραήλ, αν και η τρομοκρατική ομάδα της Γάζας εξακολουθεί να παραμένει στο παιχνίδι. Την ίδια στιγμή σε ισχύ παραμένουν οι απειλές από την Υεμένη, τις συριακές πολιτοφυλακές, τις ιρακινές πολιτοφυλακές και τους τρομοκράτες της Χαμάς στη Δυτική Όχθη» αναφέρει το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης.
Και συνεχίζει:
«Το Ισραήλ αναμένεται να επιτεθεί στο Ιράν σχετικά σύντομα και με τέτοια σφοδρότητα που δεν έχει πράξει ποτέ στο παρελθόν, μετά την άμεση επίθεση της Τεχεράνης κατά του εβραϊκού κράτους την 1η Οκτωβρίου – τη δεύτερη αυτήν την χρονιά, αλλά μακράν την πιο βίαιη. Το πόσο σύντομα θα επιτεθεί εξαρτάται από την πορεία της εισβολής στον Λίβανο.
Την Τρίτη ελήφθη μια πρώτη απόφαση να μην υπάρξουν άμεσα αντίποινα, αλλά να παραμείνει προτεραιότητα η Χεζμπολάχ και να υπάρξει απάντηση μόνο όταν εξασφαλιστεί ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι της εισβολής στον Λίβανο.
Αυτή η πεποίθηση κλονίστηκε στις 2 Οκτωβρίου, όταν πολλές μονάδες των IDF έπεσαν σε ενέδρα από τη Χεζμπολάχ, η οποία ωστόσο έκτοτε δεν είχε καμία νέα στρατιωτική επιτυχία.
Εάν οι IDF αποφύγουν τις απώλειες και αισθανθούν ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο για την εξουδετέρωση των προωθημένων θέσεων της τρομοκρατικής ομάδας στο νότιο Λίβανο εντός κάποιων εβδομάδων, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, ενδέχεται να πλήξουν την Ισλαμική Δημοκρατία ακόμη και πριν ολοκληρωθεί η εισβολή.
Εάν η εισβολή επιβραδυνθεί ή υποστεί πισωγυρίσματα, η επίθεση στο Ιράν θα μπορούσε να καθυστερήσει μερικές εβδομάδες, και σύμφωνα με ορισμένα σενάρια, ακόμη και μετά την ημέρα των αμερικανικών εκλογών στις 5 Νοεμβρίου».
Ερώτημα ο στόχος
«Η Ουάσινγκτον θα προτιμούσε το Ισραήλ να μην πλήξει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ή τις κύριες δομές της οικονομίας του που βασίζονται στο πετρέλαιο ή στην ηλεκτρική ενέργεια.
Θα προτιμούσε να επιτεθεί σε ιρανικές εγκαταστάσεις βαλλιστικών πυραύλων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ενδεχομένως να πλήξει κάποιους από τους επικεφαλής που ενεπλάκησαν στην εκτέλεση των επιθέσεων κατά του εβραϊκού κράτους.
«Δεν υπάρχει ομοφωνία»
Στο αμυντικό κατεστημένο του Ισραήλ δεν υπάρχει ομοφωνία σχετικά με το τι πρέπει να γίνει. Ορισμένοι επιθυμούν περισσότερο από ποτέ να χτυπήσουν σκληρά το Ιράν, δεδομένου ότι η Τεχεράνη έχει δείξει ότι δεν είναι πλέον ένας παράγοντας που θα αρκεστεί σε μικρότερου βεληνεκούς χτυπήματα κατά του Ισραήλ μέσω των πληρεξουσίων της.
Κι αν η Ουάσινγκτον αποσύρει την αμυντική «ομπρέλα»;
Αλλά άλλοι υποστηρίζουν ότι ένα χτύπημα που θα υπερβαίνει κατά πολύ τις συστάσεις των ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει τον κίνδυνο η Ουάσινγκτον να μην παράσχει μελλοντικά αμυντική κάλυψη έναντι ενός πιθανού τρίτου γύρου ιρανικών επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους.
Κάτι τέτοιο θα ίσχυε και για τους περιφερειακούς σουνίτες συμμάχους που θα μπορούσαν να αποφασίσουν να μην βοηθήσουν ή να μην είναι σε θέση να βοηθήσουν καθώς μπορεί να δεχτούν και οι ίδιοι ιρανική επίθεση.
Ο «ανομολόγητος» αλλά δύσκολος στόχος
Ένας ανομολόγητος στόχος είναι να πεισθεί η τρομοκρατική ομάδα να σταματήσει να εκτοξεύει ρουκέτες στο εβραϊκό κράτος, χωρίς να χρειαστεί να εισβάλει βαθύτερα στη χώρα. Αυτό το δεύτερο σημείο είναι το πιο περίπλοκο, δεδομένου ότι οι IDF δεν έχουν σαφή τρόπο να επιτύχουν τον στόχο καθώς έχουν δολοφονήσει τους περισσότερους από τους κορυφαίους ηγέτες της Χεζμπολάχ που θα μπορούσαν δυνητικά να διατάξουν την παύση των επιθέσεων.
Είναι επίσης ασαφές ποιο θα ήταν το κίνητρο της Χεζμπολάχ για να υποχωρήσει.
Το Ισραήλ ελπίζει ότι η πρόσφατη αντεπίθεσή του στην Υεμένη θα κερδίσει αρκετό χρόνο για να ξεμπερδέψει με τα άλλα μέτωπα του πολέμου προτού οι Χούθι επιτεθούν ξανά.
Παράλληλα, λόγω διπλωματικών ζητημάτων που έχουν σχέση με τις ΗΠΑ, μέχρι στιγμής δεν ανταποδώσει πυρά που προέρχονται από το Ιράκ αν και πριν από τον πόλεμο, το είχε κάνει κρυφά μερικές φορές.
naftemporiki.gr