Skip to main content

Πρόεδρος Ισραήλ: Μόνιμη απειλή το Ιράν – Δεν έχουν επουλωθεί οι πληγές της 7ης Οκτωβρίου

Ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Ισαάκ Χέρτσογκ, Τελ Αβίβ, Ισραήλ, 3 Νοεμβρίου 2023. REUTERS/Jonathan Ernst/Pool

«Όμηροι συνεχίζουν να βασανίζονται, να εκτελούνται και να πεθαίνουν σε αιχμαλωσία», είπε.

Μήνυμα, ενόψει της μαύρης επετείου της 7ης Οκτωβρίου 2023, εξέδωσε ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ.

Αναφερόμενος στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς πριν από έναν χρόνο, είπε: «Τα τραύματά μας δεν μπορούν ακόμη να επουλωθούν πλήρως… γιατί όμηροι συνεχίζουν να βασανίζονται, να εκτελούνται και να πεθαίνουν σε αιχμαλωσία».

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, 97 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι, εκ των οποίων 33 είναι νεκροί, σύμφωνα με δήλωση του στρατού.

Μόνιμη απειλή

Ο πρόεδρος του Ισραήλ δήλωσε επίσης ότι το Ιράν και οι «πληρεξούσιοί» του συνιστούν «μόνιμη απειλή» για τη χώρα του. «Έχουν τυφλωθεί από το μίσος και είναι αποφασισμένοι να καταστρέψουν το μοναδικό μας εβραϊκό έθνος-κράτος», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία.

Το Ιράν εκτόξευσε το βράδυ της Δευτέρας σχεδόν 200 πυραύλους κατά του ισραηλινού εδάφους, προχωρώντας στη δεύτερη επίθεση σε λιγότερο από έξι μήνες. Ήταν αντίποινα για τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα, ηγέτη της Χεζμπολάχ, στον Λίβανο.

Νωρίτερα σήμερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «προετοιμάζει απάντηση» στη μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν, κατά την οποία οι περισσότεροι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από το ισραηλινό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας. Όπως τόνισαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) η απάντηση θα έρθει στον χρόνο και τον τόπο που θα επιλέξουν.