Skip to main content

Έτοιμο το Ισραήλ για την επίθεση στο Ιράν: Ίσως και θέμα ωρών, λένε αμερικανικές πηγές

REUTERS/Amir Cohen/File Photo

Η απάντηση στην πυραυλική επίθεση του Ιράν θα είναι σκληρή

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι ο στρατός «προετοιμάζει μια απάντηση» στην πυραυλική επίθεση του Ιράν. Αμερικανικές πηγές προειδοποιούν την ίδια ώρα ότι η επίθεση ίσως γίνει «σε άμεσο χρονικό πλαίσιο».

«Ο IDF (ισραηλινός στρατός) προετοιμάζει μια απάντηση στην άνευ προηγουμένου και παράνομη ιρανική επίθεση εναντίον Ισραηλινών αμάχων και του Ισραήλ», δήλωσε ο στρατιωτικός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς δεν είχε την εξουσία να μιλήσει δημόσια για το θέμα.

Δεν διευκρίνισε τη φύση ή το χρόνο της απάντησης.  Ωστόσο πηγές των ΗΠΑ αναφέρουν ότι μπορεί να συμβεί επίθεση από το Ισραήλ «σε άμεσο χρονικό πλαίσιο» στο Ιράν. Το Ιράν απείλησε να απαντήσει επίσης άμεσα.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, επικαλούμενη τον στρατό, ανέφερε ότι η απάντηση του στρατού θα είναι «σημαντική». «Οι IDF προετοιμάζονται για ένα σημαντικό χτύπημα στο Ιράν μετά την πυραυλική επίθεση αυτής της εβδομάδας από την Τεχεράνη», ανέφερε η εφημερίδα.

«Ο στρατός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το Ιράν να εκτοξεύσει ξανά πυραύλους στο ισραηλινό έδαφος μετά την ισραηλινή επίθεση», πρόσθεσε.

Την 1η Οκτωβρίου, το Ιράν εκτόξευσε περίπου 200 πυραύλους στο Ισραήλ, στη δεύτερη άμεση επίθεση στη χώρα σε λιγότερο από έξι μήνες.

Στο σκοτάδι οι Αμερικάνοι – Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για πλήγμα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις

Κορυφαίος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εν τω μεταξύ, δήλωσε στο CNN πως το Ισραήλ αποφεύγει να δώσει την όποια διαβεβαίωση στην κυβέρνηση Μπάιντεν για το πότε και πώς θα χτυπήσει. Όπως είπε ο Νετανιάχου δεν θέλει να αποκλείσει τίποτα: ούτε καν την πιθανότητα ενός πλήγματος στις πυρηνικές εγκαταστάσεις – μία κίνηση που οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα καταστήσει τον ολοκληρωτικό πόλεμο Ισραήλ – Ιράν αναπόφευκτο.

Το Ισραήλ στοχεύει το Ιράν: «Καμία εγγύηση» ότι δεν πλήξει πυρηνικές εγκαταστάσεις – Τι θα γίνει με τις πετρελαϊκές

Πρόκειται από κάθε άποψη για μία κίνηση υψηλότατου ρίσκου εκ μέρους του Ισραήλ – από τη στιγμή μάλιστα που δεν θα έχει τη στήριξη των ΗΠΑ. Αν η επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις πετύχει, η Τεχεράνη θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρήσει άμεσα αντίποινα.

Αν η επίθεση αποτύχει (με δεδομένο ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι θαμμένες δεκάδες μέτρα κάτω από τη Γη), τότε η Τεχεράνη θα θελήσει να επιταχύνει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Υπολογίζεται ότι θα ήταν θέμα λίγων εβδομάδων να φτάσει σε επίπεδα εμπλουτισμού ουρανίου, που θα της δώσουν στα χέρια της ένα πυρηνικό όπλο.

Η 7η Οκτωβρίου

Υπάρχουν υποψίες ότι το Ισραήλ θα θελήσει να απαντήσει επάνω στη μαύρη επέτειο της φριχτής τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς  (7 Οκτωβρίου 2023), δηλαδή νύχτα Κυριακής – ξημερώματα Δευτέρας. Ερωτηθείς σχετικά από το CNN, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απάντησε: «Είναι πραγματικά δύσκολο να πει κανείς εάν τα αντίποινα θα έρθουν στην 7η Οκτωβρίου. Ίσως και να θέλουν για διάφορους λόγους να αποφύγουν την εβδόμη του μήνα, οπότε θα μπορούσε να είναι και λίγο πριν ή λίγο μετά», είπε.

Ωστόσο ίσως το Ισραήλ θελήσει να «απαντήσει» επιλέγοντας τη συγκεκριμένη ημερομηνία στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος χθες, στο πρώτο του δημόσιο κήρυγμα από τον Ιανουάριο του 2024, χαρακτήρισε «νομιμοποιημένη» την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Φήμες ότι ο Σιαφεντίν, διάδοχος του Νασράλα είναι νεκρός

Το Ισραήλ σε κάθε περίπτωση συνεχίζει την επιχείρηση διάλυσης της ηγετικής ομάδας της Χεζμπολάχ. Έντονη είναι τις τελευταίες ώρες η φημολογία ότι και ο διάδοχος του Χασάν Νασράλα, Χασέμ Σιαφεντίν, σκοτώθηκε σε χθεσινό βομβαρδισμό στη Βηρυτό.

Την πληροφορία μεταδίδει το Al Arabiya, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε από τον Λίβανο, ούτε από το Ισραήλ ή τη Χεζμπολάχ.

Τρεις πηγές ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσαν σήμερα στο Reuters πως αεροπορικοί βομβαρδισμοί που πραγματοποιεί από χθες το Ισραήλ κατά στόχων στα νότια προάστια της Βηρυτού, έχουν εμποδίσει τα συνεργεία διάσωσης από την πραγματοποίηση ερευνών σε έναν στόχο αεροπορικής επιδρομής, στον οποίο εκτιμάται ότι σκοτώθηκε ο Σαφιεντίν.