Skip to main content

Το Ισραήλ στοχεύει το Ιράν: «Καμία εγγύηση» ότι δεν πλήξει πυρηνικές εγκαταστάσεις – Τι θα γίνει με τις πετρελαϊκές

REUTERS/Gil Eliyahu/File Photo ISRAEL OUT

Μεγάλο ερώτημα και το πότε θα έρθει το πλήγμα - Θα μπορούσε να επιλέξει ο Νετανιάχου τη μαύρη επέτειο της 7ης Οκτωβρίου;

Στο σκοτάδι παραμένουν οι ΗΠΑ σχετικά με την επόμενη κίνηση του Ισραήλ, το οποίο όπως όλα δείχνουν προσανατολίζεται σε ένα ισχυρό πλήγμα κατά του Ιράν και όχι σε συμβολικής απλά σημασίας αντίποινα.

Έχοντας εξοντώσει την ηγετική ομάδα της Χεζμπολάχ, έχοντας ισοπεδώσει μεγάλα τμήματα της Βηρυτού και συνεχίζοντας τις επιχειρήσεις στη Γάζα, το Ισραήλ αισθάνεται ότι έχει το πάνω χέρι, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να πιστεύει ότι μπορεί να επιφέρει οριστική ανατροπή δυνάμεων στην περιοχή.

Ήδη θεωρεί ότι έχει επιτύχει ταπεινωτικές για το Ιράν και την έως τώρα ισχυρότερη πολιτοφυλακή του, τη Χεζμπολάχ, νίκες και ετοιμάζει την επόμενη. Κορυφαίος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στο CNN πως το Ισραήλ αποφεύγει να δώσει την όποια διαβεβαίωση στην κυβέρνηση Μπάιντεν για το πότε και πώς θα χτυπήσει.

Το ρίσκο των πυρηνικών

Την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος ενθαρρύνει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να αποφύγει το πλήγμα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, μετά το άλμα της τάξης του 10% που είδαμε στις τιμές, και μόνο από το σενάριο μίας τέτοιας εξέλιξης, ο Νετανιάχου δεν θέλει να αποκλείσει τίποτα: ούτε καν την πιθανότητα ενός πλήγματος στις πυρηνικές εγκαταστάσεις – μία κίνηση που οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα καταστήσει τον ολοκληρωτικό πόλεμο Ισραήλ – Ιράν αναπόφευκτο.

Πρόκειται από κάθε άποψη για μία κίνηση υψηλότατου ρίσκου εκ μέρους του Ισραήλ – από τη στιγμή μάλιστα που δεν θα έχει τη στήριξη των ΗΠΑ. Αν η επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις πετύχει, η Τεχεράνη θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρήσει άμεσα αντίποινα.

Αν η επίθεση αποτύχει (με δεδομένο ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι θαμμένες δεκάδες μέτρα κάτω από τη Γη), τότε η Τεχεράνη θα θελήσει να επιταχύνει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Υπολογίζεται ότι θα ήταν θέμα λίγων εβδομάδων να φτάσει σε επίπεδα εμπλουτισμού ουρανίου, που θα της δώσουν στα χέρια της ένα πυρηνικό όπλο.

Τα Στενά του Ορμούζ

Σε περίπτωση ενός πλήγματος στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, το Ιράν δεν αποκλείεται να απαντήσει κλείνοντας τα Στενά του Ορμούζ και πληγώνοντας με τον τρόπο αυτό συνολικά τη Δύση και την παγκόσμια οικονομία.

Καθώς αποτελούν το πιο σημαντικό πέρασμα για τη μεταφορά του πετρελαίου στον κόσμο, θα βλέπαμε τις τιμές του μπρεντ να εκτινάσσονται στα 200 ή και στα 250 δολάρια το βαρέλι, τον πληθωρισμό να εκρήγνυται εκ νέου και τις κεντρικές τράπεζες να παλεύουν να βρουν πώς θα αντιμετωπίσουν το νέο κύμα ακρίβειας χωρίς να βυθίσουν τις οικονομίες σε ύφεση.

Η 7η Οκτωβρίου

«Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές από το να χτυπήσω πετρελαϊκές εγκαταστάσεις», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν καμία ενημέρωση ούτε για τη χρονική στιγμή της επίθεσης, αν και υπάρχουν υποψίες ότι το Ισραήλ θα θελήσει να απαντήσει επάνω στη μαύρη επέτειο της φριχτής τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς  (7 Οκτωβρίου 2023), δηλαδή νύχτα Κυριακής – ξημερώματα Δευτέρας. Ερωτηθείς σχετικά από το CNN, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απάντησε: «Είναι πραγματικά δύσκολο να πει κανείς εάν τα αντίποινα θα έρθουν στην 7η Οκτωβρίου. Ίσως και να θέλουν για διάφορους λόγους να αποφύγουν την εβδόμη του μήνα, οπότε θα μπορούσε να είναι και λίγο πριν ή λίγο μετά», είπε.

Ωστόσο ίσως το Ισραήλ θελήσει να «απαντήσει» επιλέγοντας τη συγκεκριμένη ημερομηνία στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος χθες, στο πρώτο του δημόσιο κήρυγμα από τον Ιανουάριο του 2024, χαρακτήρισε «νομιμοποιημένη» την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

6 ώρες στα χέρια της Χαμάς: Πώς έπεσε η ισραηλινή βάση Nahal Oz στις 7 Οκτωβρίου