Skip to main content

Μέση Ανατολή: Ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ παραμένει προσηλωμένος στην καταστροφή του Ισραήλ

Για τον Σινουάρ ο ένοπλος αγώνας παραμένει ο μόνος τρόπος για να εξαναγκάσει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού έθνους

Αμετανόητος για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, οι οποίες έγιναν πριν από ένα χρόνο, παραμένει ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, όπως λένε άνθρωποι που έρχονται σε επαφή μαζί του.

Παρά το γεγονός ότι η επίθεσή του προκάλεσε μια ισραηλινή εισβολή που έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους, έχει ισοπεδώσει την πατρίδα του στη Γάζα και έχει καταστρέψει τη σύμμαχο Χεζμπολάχ, για τον 62χρονο Σινουάρ, αρχιτέκτονα των διασυνοριακών επιδρομών της Χαμάς, ο ένοπλος αγώνας παραμένει ο μόνος τρόπος για να εξαναγκάσει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού έθνους, όπως δήλωσαν τέσσερις Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και δύο πηγές από κυβερνήσεις στη Μέση Ανατολή στο πρακτορείο Reuters.

Σημειώνεται ότι οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου προκάλεσαν τον θάνατο 1.200 ανθρώπων, κυρίως πολιτών, και αιχμαλώτισαν 250 ομήρους, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς απολογισμούς, στην πιο θανατηφόρα ημέρα για τους Εβραίους από το Ολοκαύτωμα.

Το Ισραήλ απάντησε εξαπολύοντας μια μαζική επίθεση, σκοτώνοντας 41.600 ανθρώπους και εκτοπίζοντας 1,9 εκατομμύρια, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές και τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Έχει μεταβληθεί η σύγκρουση προς Λίβανο και Ιράν

Τώρα η σύγκρουση έχει εξαπλωθεί στον Λίβανο, με το Ισραήλ να υποβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό την υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του μεγαλύτερου μέρους της ηγεσίας της. Η Τεχεράνη προστάτης της Χαμάς κινδυνεύει να συρθεί σε ανοιχτό πόλεμο με το Ισραήλ.

Ο Σινουάρ έχει φέρει το Ιράν και ολόκληρο τον «Άξονα Αντίστασης» του, ο οποίος περιλαμβάνει τη Χεζμπολάχ, τους Χούθι της Υεμένης και τις ιρακινές πολιτοφυλακές, σε σύγκρουση με το Ισραήλ, όπως δήλωσε ο Χασάν Χασάν, συγγραφέας και ερευνητής ισλαμικών ομάδων.

«Βλέπουμε τώρα σε ‘’κύματα’’ τα αποτελέσματα της 7ης Οκτωβρίου. Το στοίχημα του Σινουάρ δεν λειτούργησε», είπε ο Χασάν, υπονοώντας ότι ο «Άξονας της Αντίστασης» μπορεί να μην ανακάμψει ποτέ.

«Αυτό που έκανε το Ισραήλ στη Χεζμπολάχ σε δύο εβδομάδες είναι σχεδόν ίσο με έναν ολόκληρο χρόνο εξευτελισμού της Χαμάς στη Γάζα. Με τη Χεζμπολάχ, τρία στρώματα ηγεσίας να έχουν εξαλειφθεί, η στρατιωτική διοίκηση έχει αποδεκατιστεί και ο σημαντικός ηγέτης της Χασάν Νασράλα έχει δολοφονηθεί»,  πρόσθεσε ο Χασάν.

Ωστόσο, η επίδραση του Σινουάρ στη Χαμάς παραμένει ακλόνητη, παρά ορισμένες ενδείξεις διαφωνίας μεταξύ των κατοίκων της Γάζας.