Skip to main content

G7: Καταδικάζει την επίθεση του Ιράν και… «ανησυχεί» για τον Λίβανο

REUTERS/Jim Urquhart

Η G7 με ανακοίνωσή της, ζητά, μεταξύ άλλων, την άμεση παύση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι G7, κατά την οποία καταδικάζουν την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και καλούν σε άμεση παύση των εχθροπραξιών.

«Εμείς, οι ηγέτες της G7, εκφράζουμε βαθιά ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την άμεση στρατιωτική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, η οποία συνιστά σοβαρή απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα», σημειώνεται.

Η G7 κάνει λόγο για έναν «επικίνδυνο κύκλο επιθέσεων και αντιποίνων», που «κινδυνεύει να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, κάτι που δεν συμφέρει κανέναν. Ως εκ τούτου, καλούμε όλους τους περιφερειακούς παράγοντες να ενεργήσουν με υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση. Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να εμπλακούν εποικοδομητικά για την αποκλιμάκωση των σημερινών εντάσεων. Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνει σεβαστό.

»Την παραμονή της τραγικής επετείου των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, καταδικάζουμε για άλλη μια φορά με τον πιο έντονο τρόπο αυτές τις αδικαιολόγητες πράξεις σκόπιμης βίας και συμπαραστεκόμαστε στις οικογένειες των θυμάτων και των ομήρων που πήρε η Χαμάς».

«Καταστροφική η κατάσταση στη Γάζα»

«Η G7 στη δήλωσή της ζητά «άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων, τη σημαντική και διαρκή αύξηση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας και τον τερματισμό της σύγκρουσης. Υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου για την επίτευξη μιας τέτοιας συνολικής συμφωνίας, σύμφωνα με την απόφαση 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η κατάσταση στη Γάζα είναι καταστροφική και δεκάδες χιλιάδες αθώες ζωές έχουν χαθεί».

«Προστασία των αμάχων στον Λίβανο»

«Ανησυχούμε επίσης βαθύτατα για την κατάσταση στο Λίβανο», τονίζει η G7 και συνεχίζει: «Υπενθυμίζουμε την ανάγκη για παύση των εχθροπραξιών το συντομότερο δυνατό, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για μια διπλωματική λύση κατά μήκος της Γαλάζιας Γραμμής, σύμφωνα με την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για τη διαρκή αποκλιμάκωση των εντάσεων, τη σταθεροποίηση των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου, την πλήρη αποκατάσταση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της σταθερότητας του Λιβάνου και την επιστροφή των εκτοπισμένων πολιτών στα σπίτια τους με ασφάλεια και στις δύο πλευρές. Καλούμε όλους τους φορείς να προστατεύσουν τους άμαχους πληθυσμούς. Δεσμευόμαστε να παράσχουμε ανθρωπιστική βοήθεια για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών των αμάχων στο Λίβανο».

Live – Όλες οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή