Skip to main content

Μνημόσυνο για τον Νασράλα από τον Χαμενεΐ στην Τεχεράνη ενώ το Ισραήλ κυνηγά τον διάδοχό του

REUTERS/Aziz Taher/File Photo

Ιράν και Ισραήλ ανταλλάσσουν απειλές και είναι στο χείλος ολοκληρωτικού πολέμου

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αναμένεται να διευθύνει μια τελετή μνήμης για τον δολοφονηθέντα ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στο πλαίσιο της προσευχής της Παρασκευής στην Τεχεράνη, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Ο Νασράλα σκοτώθηκε πριν από μια εβδομάδα σε ισραηλινό χτύπημα στο υπόγειο αρχηγείο της μαχητικής οργάνωσης στα νότια προάστια της Βηρυτού. Ήταν η επίθεση που έφερε τα αντίποινα από το Ιράν στη μορφή της μαζικής πυραυλικής επίθεσης, αλλά και σήμανε τον αποκεφαλισμό της πιο επικίνδυνης ιρανικής πολιτοφυλακής.

Ένας ανώτερος διοικητής του ισχυρού Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν σκοτώθηκε μαζί με τον Νασράλα και άλλους διοικητές της Χεζμπολάχ. Ο θάνατός του θα μνημονευθεί επίσης στις προσευχές της Παρασκευής.

Ο Χαμενεΐ έκανε τελευταία προσευχή της Παρασκευής τον Ιανουάριο του 2020, αφού το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους σε βάση του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ, ως απάντηση σε ένα χτύπημα που σκότωσε τον αξιοσέβαστο διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, Κασέμ Σουλεϊμανί. Η τελετή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει σε λίγη ώρα στο Μεγάλο Τζαμί στην Τεχεράνη.

Στο στόχαστρο ο Σιαφεντίν

Εν τω μεταξύ οι ολονύχτιοι βομβαρδισμοί που ισοπέδωσαν τη Βηρυτό φαίνεται να είχαν ως στόχο τον διάδοχο του Χασάν Νασράλα και επικεφαλής της εκτελεστικής επιτροπής της Χεζμπολάχ Χασέμ Σαφιεντίν, δήλωσαν τρεις Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Σαφιεντίν  βρισκόταν σε ένα υπόγειο καταφύγιο και δεν είναι ακόμη σαφές εάν σκοτώθηκε στην επίθεση.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατέταξε τον Σαφιεντίν ως  Παγκόσμιο Τρομοκράτη τον Μάιο του 2017.
Η επιδρομή πραγματοποιήθηκε σε ένα προάστιο νότια της Βηρυτού, όπου βρίσκονται πολλά συγκροτήματα της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του λιβανικού Τύπου, το χτύπημα του Ισραήλ ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που σκότωσε τον Νασράλα την περασμένη εβδομάδα. Ο αριθμός των θυμάτων δεν είναι ακόμη γνωστός.